Vitiligo'da (Ala Hastalığı) Cerrahi Tedavi Uygulamaları

Vitiligo(daha detaylı bilgi için...) tedavisinde sistemik yada topikal uygulamalar yeterli olmadığında lazer ve fototedaviler(daha detaylı bilgi için...) hatta cerrahi uygulamlar(daha detaylı bilgi için ...) kullanılmakta. Vitiligo alanlarına yapılan lazer, fototedavi ve keratinosit-melanosit hücre nakilleri zaman, uzmanlık ve ekonomik bir bütçe gerektiren sofistike yöntemler. Son yıllarda basit ve oldukça düşük maliyetli yöntemler ön plana çıkmaya başlamakta;"basit needling-iğneleme yöntemi" ve "vitiligo alanına iğneler ile RF uygulaması" gibi.

Vitiligo plağı ile normal deri sınırı boyunca vitiligo plağının içine doğru 30 gouge iğnelerin(insülin enjektör iğneleri) uygulanmasıdır. Uygulamadan 20-30 dakika önce lokal anestezik kremler uygulanarak ağrı minimalize edilir. öncesi lokal . İğneleme dermo epidermal billeşke seviyesinde, 5 mm aralıklar ile haftada 2-3 kez uygulanmakta. hemen sonrasında 308-311 nm dar bant UVB fototedaviler alana uygulanır. Seanslar yaz döneminde ise hastanın tedavi alanlarının 11:00 ile 15:00 saatleri arasında, açık alanlada, 10-15 dakika süre ile güneşlendirilmesi istenebilir.   

Vtiligo plakları içerisinde pigmente adacıkları var ise iğneleme uygulaması aynı prensipler ile bunlara da yapılmakta.

Bu tedavide temel hedef pigmente deride basal tabakada ve kılların dış kılıflarında bulunan melanositlerin iğnenin mekanik etkisi ile vitiligo alanına taşınmasıdır.

Vitiligo plağı içerisinde pigment adacıkları olmayan alanlara keskin yada ucu köreltilmiş 18 gouge iğne deri yüzeyi ile 45 dercelik açılar oluşturucak şekilde ve 5-10 mm aralıklar ile iğneleme yapılmakta. Bu uygulama sadece haftada 1 kez tekrarlanmakta. 

Bunun amacı ise vitiligo plağında yapılan bu iğneleminin deri hücreleri olan keratinosit ve fibroblastları uyarması, inflamasyona neden olması ve bunların melanogenesise neden olarak yeniden pgment yapımının uyarılmasıdır.  

Bu tedavi protokolü lokal yada vücudun belli bir lanında sınırlı segmental vitiligolarda tercih edilmekte. Vitiligo hastalığının aktif olduğu(wood light muayenesi ile bunlar tespit edilebilmekte, daha detaylı bilgi için ...) plaklarda tercih edilmemelidir. 

Diğer etkin bir tedavi elektrokoter ve ince iğne uçlar ile vitligo plaklarında yapılan RF + iğneleme uygulamasıdır.

Vitiligo alanına uygulamaan 20-30 dakika önce lokal anestezik kremler uygulanarak ağrı hissi minimalize edilir. Elektrokoter monopolar modunda iğne ucu ile vitiligo plağının tüm yüzeyini kaplayacak şekilde(3-5 mm aralıklar ve yüzeysel-1 mm derinliğe) en düşük enerjide(1-2W) uygulanır(tedavi geleneksel Çin tıbbından ilham almış; Çin tıbbında ucu ateşte ısınmıtılmış iğneler vitiligo olaklarına batırılmakta). Bu yöntem ile yukardaki gibi vitiligo plağında iğneleme yapılırken RF deri yaratttığı ısı melanogenezisi sağlamakta. Bu uyguam sonrası 308-311 nm darbant UVB tedavileri uygulanabilir. 


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency