Vitiligo'da (Ala Hastalığı) Cerrahi Tedavi Uygulamaları

Vitiligo tedavisinde birçok tedavi kombinasyonları kullanılmakta. Burada amaç; hastalığın gelişiminde rol uynayan birçok faktöriyel etkenin çoklu tedavi modelleri ile tedavisidir. CO2 lazer ve 308 nm UVB  tek başlarına/birlikte yada diğer tedaviler ile kombine kulanılarak klinik etkinlikleri gösterilmiştir. Özellikle vitiligoda tüm tedavilere dirençli olgularda yada tedavilere yetersiz cevaplar veren anatomik alanlarda(el üstü, diz ve dirsekler gibi) bu kombinasyonlar kullanılmakta. Trombositlerden zenginleştirilmiş plasmanın(Platelet-rich plasma; PRP) içeriğindeki zengin doku-hücre büyüme faktörleri son yıllarda PRP nin medikal ve estetik uygulamarda ön plana çıkmasını sağlamakta.

Vitiligoda CO2 lazer + 308 nm UVB ve PRP güçlü bir birliktelik oluşturmakta.

CO2 lazer olarak olarak kliniğimizde DEKA Smart Xide 2 fraksiyonel modu kullanılmakta. Fraksyonel lazer uygulaması vitiligo lezyonuna ve lezyonun hemen sınırındaki sağlam deriye uygulanmakta(6 Watt, 550 dot aralığı ve 400 dwell time). Bu parametreler ile 1 cm2 lik alanın sadece % 11.9 una lazer uygulanmakta ve her dot enerji 2.4 mJ. Uygulama sonrası hastanın günlük olarak nemlendirici(termal su + hyaluronik asit içeren) kullanımı istenmekte.

1 hafta sonra lazer uygulama alanına PRP yapılmakta. 05 cm aralıklar ile her enjeksiyon alanına 0.1 mL olacak şekilde. Bunun için hastadan 10-20 ml kan sitartlı tüpler alınmakta. 2 basamaklı santrifüj uygulanmakta.( 1. si düşük 252 g 10 dakika, 2. si yüksek 448 g 10 dakika).

1 hafta sonra 308 nm dar bant UVB uygulanmakta. 

1 hafta sonra fraksiyonel, 1 hafta sonra PRP ve 1 hafta sonra dar bant 308 nm UVB şeklinde toplam 4 kür uygulanmakta. Her kürde 308 nm UVB dozu hastanın cevabına göre % 15 arttırılmakta yada azaltılmakta. 

Uygulamanın yapıldığı vitiligo alanında seanslar ile birlikte perifolliküler repigmentasyon(vitiligo plağı içerisinde kılların çevresinde tekrar renklenme), diffüz repigmentasyon(vitiligo alanında yaygın pigmentasyon) ve lezyon çevresinde repigmentasyon olmakta.

Bazı vitiligo plaklarında cevap alınamamakta cevap % 5 in altında kalmakta.

Fraksiyonel CO2 lazer ile vitiligo ve hemen çevresinde yaratılan kontrollü yanık ve bunun sonrasında deride gelişen inflamasyon birçok dei sitokinini aktive etmekte bunlarda özellikle vitiligo çevresindeki sağlam deriden melanositlerin çoğalmasını ve vitiligo içerisine göçünü sağlamakta. Burada etkili olan sitokinler içerisinde matrix metalloproteinaz-2 (MMP-2)  vitiligo plağı içerisinde folliküler melanosit rezervlerini ve vitiligo çevresindeki sağlam deride bulunan melanositleri uyarmakta ve vitiligo içerisine epidermal bazal tabakaya göçlerini sağlamakta. Bu özellik nedeni ile fraksiyonel CO2 lazer vitiligo plağına ve çevresindeki sağlam deride 5 cm lik bir alanada uygulanmakta. 

PRP içeriğinde zengin büyüme faktörleri(platelets-derived growth faktör, epidermal growth faktör, basic fibroblast growth faktör vb) ve MMP-2 üzerinden etkili olmakta. Ayrıca PRP interleukin-1(IL-1), interferon-C ve TNF baskılayarak deride inflamasyonu yani vitiligo sürecini ortadan kaldırmaya çalışmakta. 

 

 


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency