Negatif Basınçla Oluşturulan Bül Epidermal Greft Nedir ne Nasıl Uygulanmaktadır?

Ultra ince kalınlıkta deri gerftlerine benzemektedir. Hastalık olmayan normal deri bölgesinden; sıklıkla  kalça, uyluk ve kolların iç kısımlarından özel enstrümanlar ile (negatif emme basıncı aparatları ile) deri greftleri alınmaktadır. Aşağıdaki resimde bu amaçla kullanılan aparatlar görülmektedir.

Burada amaç epidermisin dermisten ayrılması sırasında epidermiste kalan melanositlerin greftlemede kullanılmasıdır. Aşağıdaki resimde grefte kalan melanositler görülmektedir.



  • Ultra ince kalınlıkta deri gerftlerine benzemektedir. Hastalık olmayan normal deri bölgesinden; sıklıkla kalça, uyluk ve kolların iç kısımlarından özel enstrümanlar ile(negatif emme basıncı aparatları ile) deri greftleri alınmaktadır. Yandaki resimde bu amaçla kullanılan aparatlar görülmektedir.
  • Burada amaç epidermisin dermisten ayrılması sırasında epidermiste kalan melanositlerin greftlemede kullanılmasıdır. Yandaki resimde grefte kalan melanositler görülmektedir.
  • Bazı olgularda basit bir plastik enjektör bu amaçla kullanılabilmektedir. Tüm aparatlarda deriye ortalama 200-500 mm Hg negatif basınç yarım ile bir saat uygulanmaktadır.
  • Negatif emme basıncı ile deri yüzeyinde su toplaması şeklinde büller oluşmakta, deride epidermis ve dermisinin ayrılması sağlanmaktadır. Daha sonra oluşan bu büller üzerinden epidermis kesilerek alınmaktadır. Bu alan steril pansumanlar ile 1 hafta 10 gün kapatılarak pansuman yapılmaktadır.
  • Vitiligo alanında ise greftin yamalanması için deriden epidermis ve yüzeysel dermis tabakaları alınmaktadır. Bunun için vitiligo alanında dermabrazyon, Erbium Yag ve Fraksiyonel CO 2 lazer gibi yöntemler kullanılmaktadır.
  • Büllerden alınan epidermis greftleri bu alanlara ekilmektedir. Ekim sonrası bu alanların üzeri steril pansumanlarla 1 hafta kapatılmakta. 1 hafta sonra pansuman yenilenerek 1 hafta daha pansumanı yapılmaktadır. Sonrasında pansuman açılarak güneş seansları yapılmaktadır.
  • Uygulamadan 2 hafta sonra ekilen epidermal yapıla dökülmekte ancak altlarında repigmentasyon alanları gelişmektedir.



Bazı olgularda basit bir plastik enjektör bu amaçla kullanılabilmektedir. Tüm aparatlarda deriye ortalama 200-500 mm Hg negatif basınç yarım ile bir saat uygulanmaktadır.

Negatif emme basıncı ile deri yüzeyinde su toplaması şeklinde büller oluşmakta, deride epidermis ve dermisinin ayrılması sağlanmaktadır. Daha sonra oluşan bu büller üzerinden epidermis kesilerek alınmaktadır. Bu alan steril pansumanlar ile 1 hafta 10 gün kapatılarak pansuman yapılmaktadır.

Bu uygulam için pratik kullanımı olan bir uygulama protokolü;

Geleneksel tıbbi uygulamlar başlığında kullanılan tek kullanımlık hacamat kupaları(hacamat, uygulama amaçları halen kocaman ?) bu amaçla kullanılabilir.  Bu kupalar bakıldığında çaplar 2-7 cm arasında değişmekte. Her kupanın üstünde valf sistemi bulunmakta. Bu valf kullanılarak manuel pompalar ile kupa içerisinde istenen negatif basınç yaratılabilir.  Epidermal büllerin oluşturulması istenen alana(sıklıkla uylukön dış kısmına) topikal anestezikler ile 1-2 saat öncesinde anestezi uygulanır. Sonrasında yüzet deri alanı SF ile temizlenir ve betadine ile asepsi uygulanır. İstenen epidermal boyuta göre seçilen kupa deri üzerine uygulanır. Pompa ile 3-5 kez kupa içerisinde negatif basınç oluşturulur. 1-2 saat belenir ve bül oluşumu gözlenir. Sonrasımnda kupa deriden ayrılır ve epidermal greftler alınır. 

Vitiligo alanında ise greftin yamalanması için deriden epidermis ve yüzeysel dermis tabakaları alınmaktadır. Bunun için vitiligo alanında dermabrazyon, Erbium Yag ve Fraksiyonel CO 2 lazer gibi yöntemler kullanılmaktadır.

Büllerden alınan epidermis greftleri bu alanlara ekilmektedir. Ekim sonrası bu alanların üzeri steril pansumanlarla 1 hafta kapatılmakta. 1 hafta sonra pansuman yenilenerek 1 hafta daha pansumanı yapılmaktadır. Sonrasında pansuman açılarak güneş seansları yapılmaktadır.

Uygulamadan 2 hafta sonra ekilen epidermal yapıla dökülmekte ancak altlarında repigmentasyon alanları gelişmektedir.

Başarı şansı %25-65 oranlarında daha düşüktür. İnce kalınlıktaki gerftlere göre uygulama süresi, klinik sonuçları hemde yan etkileri karşılaştırıldığında daha az tercih edilmektedir.

Bu tekniğin kulanımı sonrası donor alanda suction-emme alanında inflmasyon sonrası hiperpigmentasyon gelişimi oldukça sıktır(postinflamatuar hiperpigmentasyon-PIH). Topikal antiinflamatuar kortikosteroid kullanımı eğer PIh geliştiği ise güneşten koruma ve leke kremleri kullnaılmalıdır. 

 


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency