Follikülitis; vücutta kıl ve yağ bezlerinin ortak yapısı olan folliküler ünitlerin iltihaplanmasıdır.

Bir çok neden olmakla birlikte “Pseusdomonas aeruginosa-PA” bunlardan birisidir.  PA gram negatif ve fırsatçı bir bakteridir. Toprak ve sularda bulunmaktadır. Hatta su klorlanmış bile olsa yüzme havuzları, küvet, sauna, kaplıca ve hidroterapi ünitlerinde kolay çoğalmaktadır. Duşlarda ortaya çıkmadığı gösterilmiştir. Deride follikülit ve sıcak el-ayak sendromuna neden olabilmektedir.

PA çoğaldığı bu sularla temas edilen tüm vücut bölgelerinde follikülit lezyonları(papül, püstül vb) gelişebilmektedir. El içi ve aya tabanında nodüler lezyonlarda gelişebilmektedir. Başlangıçta el ve ayaktaki bu nodüller ayrı bir klinik tablo olarak kabul edilmiş ve “pseudomonas hot hand-foot sendromu’’ olarak tanımlanmıştır. Follikülit ve bu nodüller lezyon aynı anda ortaya çıkabilmektedir. Daha sıklıkla çocuklarda el içi ve ayak tabanlarında PA içeren bu sular ile temas sonrası kırmızı, ağrılı nodüller gelişmektedir.

Klinik tabloda ateş olmayabilir. Klinik bening seyirlidir ve kendi kendini bir süre sonra sınırlamaktadır.

El ve ayaklarda minör bir travma sonrası ter bezleri bütünlüğü bozulmakta ve buradan PA kolaylıkla el içi ve ayak tabanına yerleşmektedir. Hatta sıkı yüzme ayakkabıları bu riski arttırmaktadır.

PA bağlı klinik gelişiminde suyun sıcaklığı, yüksek pH, düşük klor seviyesi önemlidir. Bu nedenle havuzlarda, SPA yada kaplıcalarda havuzlarda serbest klor ve bromin seviyesinin 3 – 6 ppm arasında olması istenmektedir. pH ise 7.6 – 7.8 olmalıdır. Yüksek pH klor ve bromine seviyesini düşürmekte buda etkinlilerini azaltmaktadır. Sıcak sularda klor seviyesi belki de istenilenden biraz daha yüksek tutulmalıdır.

Bu klinik tablolarda mutlaka PA etkili antibiyotik tedavileri yapılmalıdır.


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency