Atopik Dermatitisin İlaçla Tedavisi

Atopik Dermatit(Egzama) de topikal tedavilerin başında ıslak örtü pansuman uygulaması gelmektedir. Bu yöntem AE da klinik belirtileri hızla kontrol altına almaktadır. Evde uygulanması zor bir tedavidir. Sıklıkla hastanede tercih edilmektedir. İlk olarak nemlendirici yada topikal ilaçlar ıslak pansuman örtüleri ile hastalıklı alana uygulanır daha sonra kuru örtüler ile uygulama alanı kapatılır.


Atopik Dermatitisin İlaçla Tedavisi

Kapalı örtü pansuman uygulaması nemlendirici ve topikal ilaçların emilimini arttırmakta, deri üzerinde bariyer oluşturmakta ve deride su kaybını engellemektedir. 2 haftaya kadar uzun kullanılabilmektedir.

Ancak topikal tedavilerde kortizon yan etkileri bu tedavide artabilmektedir.


Topikal Kortizon Kullanımı

AE aktif döneminde topikal kortizonlar erişkin ve çocuklarda etkin olarak kullanılmaktadır. Orta ve ağır AE da tercih edilmelidir.

Topikal kortizonlar uygun dozlarda sürülmelidir. Kortizonlu ürünlerde mutlaka 1 parmak ucu ünitesi yöntemi seçilmelidir. Bunun için tüm kremlerin tüplerinin ağızları standart hale getirilmiştir. Tüplerin ağızları 5 mm çapındadır. Bu ürün işaret parmağının ilk boğumuna sıkıldığında 0.5 gr krem anlamına gelmektedir. Buda yaklaşık olarak erişkin bir insanın iki avuç içi genişliğindeki deri alanına yetecek ilaç anlamına gelmektedir. Kullanım sıklığı kliniğe göre günde 2 defa uygulanır.

Dışarıdan kullanılacak tüm ilaçlar deri nemlendirildikten sonra kullanılmalıdır. Bunun için uygulanacak ilaç öncesi nemlendiriciler deriye uygulanır 15 dakika sonra ilaçlar kullanılmalıdır.

Sulantılı yada kuru dönemine göre ilaçlar ve ürünler seçilmelidir.

Aşağıda tabloda yaş dönemi ve kullanılacak miktarlar özetlenmiştir.


Atopik Egzamanın İlaçla Tedavisi


Topikal Klasinörin İnhibitörleri

Bu amaçla % 0.1 lik tacrolimus ve % 0.03-0.1 ş,l pimecrolimus topikal kullanılmaktadır.

Tacrolimus orta ve şiddetli AE tercih edilirken pimecrolimus hafif ve orta AE da tercih edilmektedir.

Pimecrolimus topikal kortizonların riskli olduğu ve boyun ve yüzde etkilidir. Özellikle göz kapaklarında.

Her ikisi de günde 2 defa uygulanmaktadır.

Topikal kortizonlar ile birlikte özellikle tacrolimus daha iyi sonuçlar vermektedir.


Topikal Antibiyotikler ve Antiseptikler

Atopik dermatitiste ekzama alanlarında enfeksiyonların gelişebildiğini hatta bu enfeksiyonu yapan S. aureus gibi bakterilerin klniği alevlendirebildiğini biliyoruz. Bu amaçla antibiyotik ve antiseptik topikaleri, antibiyotikli temizleme ürünleri ve antiseptik banyo suyu katkıları kullanılmaktadır.

S. aureus bakterileri daha çok burun iç kısmına yerleştiği için antibakteriyel burun ön iç kısmına mupirocin gibi topikal antibiyotikler kullanılır.

Banyo suyuna çamaşır suyu (sodyum hipoklorit, NaClOH) eklenmesi ciltteki bakteriyel kolonileşmeyi ve dirençli kaşıntıyı azaltabileceği için her yıkanma esnasında önerilmektedir.


Topikal Antihistaminler

Etkinlikleri çok azdır. Sadece kaşıntı üzerinde etkilidir. Hatta dexepin ve difenhidramin gibi topikal antihistaminler uygulama alanında iritasyon ve alerji yapabilmektedir.


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency