Yarı-İnvazif Yöntemler

a. Saçın büyüme hızının ölçülmesi

Saçlı büyümesi saçın anajen yani aktif fazda olduğunu göstermektedir. Büyüme hızının ölçülmesi klinik ve tedavi takiplerinde önemlidir.

Bu amaçla kullanılan en basit teknik bir grup saçın farklı renkte boyanmasıdır. Büyüme hızı saçın boyanmamış kısmının mm olarak ölçülüp gün sayısına bölünmesiyle hesaplanabilir(mm/gün). Sadece anajen saçlar büyüyebildiği için bu standart alandan tahmini anajen ve telojen saç oranı hesaplanabilir. Bu yüksek çözünürlüklü fotoğraf çekimi ile doğrulanabilir.

Diğer bir yöntemde saçlar saçlı deriye yakın kesilmekte hatta koparılmaktadır. Saçlar tartılmaktadır. Belli bir süre sonra aynı alan tekrar kesilmekte yada kopartılmakta ve yeniden tartılmaktadır. Bu saçlı derinin iyi belirlenmiş bir alanında saç büyümesinin  kantitatif ölçümü için kullanılmaktadır. Ancak yöntem biraz karışık ve hataları önlemek için dikkatli bir şekilde saçlarda yağlanma ve nem oranı standart tutulmalıdır.

Diğer bir yöntem ölçüleri işaretlenmiş kapiller tüpler ile saçların büyüme hızının ölçülmesidir.


b. Radyoaktif maddeler ile saçın büyümesinin ölçülmesi

Radyoaktif madde deriye intradermal enjeksiyonu yapılmakta. Sonra saçlar uzadıkça radyokativite ölçümleri ile işaretleme yapılmakta. Günümüzde çok detaylı ve zor bir uygulamadır.


c. Trikogram

Trikogram, saçlı deriden çekilerek alınan saçlarda saçın yapısı, saç kökleri ve saç uçlarının değerlendirildiği basit ve ve ekonomik bir tekniktir. Saç köklerinin yapısına göre saçların büyüme dönemlerinin değerlendirildiği bir yöntemdir. Bu yöntem ile saç büyüme hızı, saç yapısı ve saçların anajen-telojen oranı belirlenmektedir.

Günümüzde trikogram, çekilmiş 60-80 kadar kıl follikülü içeren bir saç demetinin, ışık mikroskobunda incelenerek saç köklerinin yapısına göre köklerin sayılması işlemini tanımlamaktadır. Trikogram saç dökülmelerinin tanısı dışında hastalıkların tedavilerinin takibinde de kullanılmaktadır.

Bu yöntemde mikroskopik olarak saç çapı da ölçülür. Saçlar kalın (0.1 mm), orta (0.05 mm) ve ince (0.025 mm) kategorilerine ayrılır.



Saç Analizinde Yarı-İnvazif Yöntemler




Trikogramda saçların rejenerasyon oranıda tanımlanır ve hesaplanır. Bu çekilmiş saçların tekrar çıkma oranıdır ve % 90 üzerinde olmalıdır.



Saç Analizinde Yarı-İnvazif Yöntemler




Trikogramın dezavantajları; erken anajen ve vellüs kılların küçük çapları nedeni ile standart forseps ile çekmede atlanmasıdır. Ayrıca 50-100 saçı koparmak biraz ağrılı bir prosedürdür.


Trikogramda saçların uçlarıda değerlendirilmelidir. Saçlarda 3 farklı uç formu görmekteyiz.

  1. Mızrak ucu; oldukça keskin ve mızrak şeklinde saç uçlarında görülen formdur. Sağlıklı uzayan ve asla kesilmemiş saçları göstermektedir.
  2. Fırça ucu; sçın ucunda kopmalar nedeni ile fırça şeklinde görülmektedir. Monilethrix, saç kıran yada saça uygulanan kozmetik uygulamalr sonrası görülmektedir.
  3. Tam düz şekilli uç; kesilmiş saçlarda yada trichotillomania gözlenmektedir.


d. Fototrikogram

Bu yöntemde hedeflenen bir alanında (1 cm2) saçlar 1mm olacak şekilde kısaltılmakta, eğer saçlar ince , açık renkli ve gri ise saçlar boyanmakta ve bu alanın fotoğrafı alınmakta. Sonra aynı alanın 2-5 gün sonra fotoğrafı tekrarlanmaktadır. Bu zaman sıklıkla 24-72 saat dir. İki fotoğraf karşılaştırılmaktadır. İlk fotoğraf  ile sonrakiler arasındaki zaman içerisinde saçların büyümesi değerlendirilmektedir. Saçların üst üste gelmesini önlemek için bu süre bundan çok uzun olmamalıdır. Büyüme iki resmi kıyaslayarak değerlendirilir. Bu şekilde anajen saçlar (büyüyenler) ve telojen saçlar (büyümeyenler) tespit edilir(Büyüyen anajen saçlar günde ortalama 0.35 mm kadar uzarlar). Burada büyüyen saçlar özellikle 0.2 mm fazla byüyenler anagen evredeki saçları göstermekte büyüyen ancak 0.2 mm az büyüyenler catagen evreyi büyümeyenler ise telogen evreyi göstermektedir. Ayrıca döken saçlarda hesaplanabilmektedir.

Bunun dışında foto trikogramda  saçların çap ve dansite ölçümleri de yapılmaktadır.Bunun dışında foto trikogramda  saçların çap ve dansite ölçümleri de yapılmaktadır.20 X büyütme ve bilgisayar destekli yapılan fototrikogram istatiksel olarak dansite ve anajen:telojen oranında anlamlı değerlendirmeler yapmaktadır. Foto trikogramın ana avantajlarından birisi de hasta uyumlu bir metot olmasıdır.



Saç Analizinde Yarı-İnvazif Yöntemler




e. TrichoScan

Bu yöntem fototrikogram ile ELM ile dijital analizin birleştirilmesidir. Geleneksel fototrikogramla karşılaştırıldığında ELM yi kullanır ve makrofotoğraf çekimi yapılır. Verilerin arttırılması için saçlar geçici boya boyanır. Özel bilgisayar programları ile otamatik olarak saçınBu yöntem fototrikogram ile ELM ile dijital analizin birleştirilmesidir. Geleneksel fototrikogramla karşılaştırıldığında ELM yi kullanır ve makrofotoğraf çekimi yapılır. Verilerin arttırılması için saçlar geçici boya boyanır. Özel bilgisayar programları ile otamatik olarak saçınbiyolojik parametreleri ölçülmektedir. TrichoScan de kontrast artırılarak yapılan fotoğraflama saç tespitini artırmaktadır.


f. Saç mikroskopisi

Saç yapısının mikroskop ile incelenmesi saçlarla ilişkili birçok hastalığın tanısına ulaşmada basit ancak önemli bir araçtır. Bu yöntem ile sadece saç değil saçlı deriyi tutan mantar ve paraziter kaynaklı bazı hastalıkların tanısına da ulaşılabilmektedir. Saçların yapısal hastalıkları genetik geçişli cilt hastalıklarının tanısı içinde kolaylık sağlamaktadır.

Saç mikroskopisinde sıklıkla ışık mikroskopu kullanılır. Bunun dışında özel durumlarda polarize mikroskop ve taramalı elektron mikroskobu gibi ileri mikroskobik yöntemler de kullanılmaktadır.



Saç Analizinde Yarı-İnvazif Yöntemler




Mikroskopik incelemelerde saç örnekleri alınmaktadır. Bunun için doğumsal yada saç yapısal hastalıkları düşünülüyor ise saçlar kesilerek, saç ve saçlı deride mikrobik hastalıklar düşünülüyor ise keserek veya saçları kökten çekerek eğer mutlaka saç kökleride muayenede değerlendirilecek ise yani trikogram yapılacak ise çekerek elde edilir.

Saç örnekleri hastalıklı alandan ve gerektiğinde karşılaştırma için normal görünen bölgelerden, yaygın bir saç problemi var ise anormallik söz konusuysa tepe ve yan bölgelerden elde edilmelidir.

Saçın yapısal değerlendirmeleride en az 40-50 saç örneklendirilmelidir. Ancak bazı saç yapısal anomalileri tek bir saç değerlendirilmesinde bile anlaşılabilmektedir. Bazende incelen saç sayısı 200 olabilmekte hatta saçlar dışında kaş ve vücut kılları incelenmektedir.



Saç Analizinde Yarı-İnvazif Yöntemler




Saçlı deri ve saç mantar hastalıklarında mantarın saça yerleşim şekline göre mantar tanısı ve mantar etkeni saptanabilir.



Saç Analizinde Yarı-İnvazif Yöntemler




Polarize mikroskopi ışık mikroskopisi yerine kullanılabilir. Özellikle saçlarda kükürt ve kükürt içeren aminoasit miktarının azlığıyla seyreden trikotiyodistrofi hastalığının tanısında kullanılmaktadır.Polarize mikroskopi ışık mikroskopisi yerine kullanılabilir. Özellikle saçlarda kükürt ve kükürt içeren aminoasit miktarının azlığıyla seyreden trikotiyodistrofi hastalığının tanısında kullanılmaktadır.Elektron mikroskopisi (TEM) daha ileri düzeyde ve akademik  değerlendirmelerde kullanılmaktadır.Işık mikroskobu vepolarizasyon kullanımıyla konjenital ve edinsel kıl şaftı bozukluklarının büyük çoğunluğuna tanı konulabilir. Klinik ve ışık mikroskopik olarak konulan tanı, bu metodun kullanımıyla desteklenebilir.Mikrokopik yöntemle basit saç çekme testinde ele gelen saçların kök yapılarına bakılmaktadır. Bu inceleme ile saçların yapılarına bakıldığı gibi daha önemlisi köklerine bakılmaktadır. Bu kök incelenmesi ile dökülen saçların hangi evrede oldukları anlaşılmaktadır.

Telojen saçlar çıplak gözle bile köklerinde pigmentasyon olmaması ile ayrılmaktadır.Telojen saçlar çıplak gözle bile köklerinde pigmentasyon olmaması ile ayrılmaktadır.


g. Islak saç germe ve esneklik testi

Uzun saçlarda basit yapılabilen bir testtir. Saçların keratin ve nem içeriğini değerlendirmektedir.



Saç Analizinde Yarı-İnvazif Yöntemler


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency