- Gösterim: 9788
Kötü Yara İyileşmesi
Doku bütünlüğünü bozan yanık, travma, cerrahi girişimler, küpe yada piercing uygulaması, donmalar, dövme yapılması, jilet -falçata-cam kesileri, aşılar, böcek ısırıkları, sivilce, çiçek hastalıkları sonrası yatkınlığı olan kişilerde beklenenden çok büyük hatta patolojik sayılabilecek izler gelişebilmektedir.
Patolojik bu yara iyileşmesi 2 türlüdür. Hipertrofik skar ve keloidler. Hipertrofik skar istenmeyecek kadar büyük ve kötü görünebilir ancak yara alanı içerisinde sınırlı kalmıştır ve zamanla küçülebilmektedir. Keloid ise yara sınırlarını aşmakta ve zamanla yavaşta olsa büyüyebilmektedir. Hipertrofik skar; travma ve doku hasarından sonra 4 hafta içerisinde ortaya çıkmaktadır. Keloidal skarlar daha geç başlamaktadır. Bazen 1 yıl sonrada gelişebilmektedir. Kelodiler daha sıklıkla omuz ve gövdede gözlenmektedir. Ancak bunun dışında vücudun her yerinde gözlenebilmektedir.
Her ikisinde de kaşıntı, ağrı, yanma hatta yerleşim yerine organ ve uzuvlarda hareket ve fonksiyon kısıtlılığı ve estetik problemlere neden olmaktadır.