Nikel Alerjisi

Tırnak plağı ve/veya tırnak yatağında renk değişiklikleri "chromonychia" yada "nail dyschromia"  olarak tanımlanmakta.

Transparan olan tırnak plağı altındaki dokuların renklerini yansıtır. Tırnak altında hiperkeratozis ve onikoliziste renk değişimlerinde olduğu gibi. Tırnak plağına ait dokularda trınak rengini belirlemekte. Tırnak yatağında damarsal yapıların yoğunluğu, damar içeriğindeki faktörler(anemi, karbonmonoksit zehirlenmesi, methemoglobinemi ve sulfhemoglobinemide vb) tırnak rengini belirlemekte. 

Tırnak yatağında damarsal yapılardan kaynaklanan renk değişiimlerini anlamak için basit muayene yöntemi trınak plağına hafif basınç uygulanarak rengin tekrar değerlendirilmesidir. 

Tırnak plağı ve trınak yatağının değerlendirilmesinde translüminasyon yöntemi kullanılabilir. Bu yöntemde parmak ucuna konulacak bir ışık kaynağı ile karanlık muayene odasında tırnak ve tırnak altı daha iyi değerlendirilmekte. 

Tırnak renk değişilerinin klinik muayenesi son derece önemlidir.

Tırnaktaki renk değişiminin şekli son derce önemlidir. Örneğin bu renk değişimi eğer dış temas kaynaklı kimyasallardan( mesleki kimyasallar, topikal tedavi için kullanılan ilaçlar, ojelerin içeriğindeki boyalar vb) kaynaklanıyor ise tırnak proksimal katlantısı altında bu renklenme olmamalı yada kimyasal teması kesildikten sonra tırnak uzarken renk sınırı proksimal tırnak katlantısı şekline paralel olmalıdır.

Tırnaktaki renk sınırı lunula şekli ile smetrik ise sistemik nedenler düşünülmelidir. Aşağıdaki resimde arsenik zehirlenmesine bağlı olarak gelişen renk değişiminin lunula ile simetrik olması gibi.

Tırnak plağında ve tırnak yatağında aşırı melanin yapımı, bakır ve bazı ilaçların birikimi tırnak rengini değiştirebilmektedir.

Tırnak altında kanama ve sonrasında kan yıkım ürünleri olan hemosiderin tırnak içerisinde enk değişikliğine neden olabilmektedir. 

Tırnak renk değişikliğinde trınaktan kesilerek alınan bir örneğin su içerisinde bekletilmesi ve sonra kuruduktan sonra rangin değerlendirilmesi gerekebilmektedir.

Bazen tırnağın aseton ile silinmesi dış kaynaklı tırnak plağının üst kısımlarının boyanması şüphesinde kullanılabilir.

Tırnakların Wood lambası ile muayenesi çıplak gözle görünemeyen renklerin fark edilmesinde yardımcı olmaktadır. Örneğin lunulada terasiklin ilaçlar sarı renk vermekte.

Tırnakta renk değişimi yapan nedenler;

Dış - Çevresel nedenler

Mesleki nedenlerle temas edilen kimyasallar

Topikal ilaçlardan kaynalanan nedenler

Sigar kullanımı

Kozmetikler

Travmatik

Fiziksel ajanlar

Mantar ve bakteriyal enfeksiyonları; Beyaz rek değişimi sıklıkla mantar enfeksiyon kaynalıdır ve “superficial white onychomycosis” olarak tanımlanmakta. Burada mantar trınak plağının üst kısmlarına yerleşmekte ve tırnağa tebeşir  beyazı bir görüntü vermektedir. Burada sıklıkla etken Trichophyton mentagrophytes, Microsporum persicolor, Fusarium, Aspergillus ve Acremonium spp.

Candida mantarları özellikler çocuklarda trınak plağında renk değişimine neden olabilmekte.

Tırnakta mantar kaynaklı siyah görünüm Trichophyton rubrum ve Neoscytalidium dimidiatum kaynaklanmakta.

Tırnakta mantar kaynaklı sarı-kahverengi renk değişimi T. mentagrophytes kaynaklıdır ve sıklıkla başparmakta görünmektedir.

Scopulariopsis brevicaulis tırnakta açık tarçın renginde değişime neden olmakta.

Acrothecium nigrum ve Fusarium oxysporum ise koyu yeşil renge neden olmakta.

Bazı tırnak mantar enfeksiyonları trınakta melanonişia taklit edebilmektedir.

Pseudomonas mikroroganizmaları trınakta onikolizis ve koyu ve açık yeşil renk değişimine neden olmakta. Bunda ürettikleri pyocyanin (koyu yeşil) ve fluorescein (sarımsı-yeşil) suçlanmakta.

Tırnak pigmentasyon değişimleri pinta ve sekonder sifiliz dönemindede görülmektedir.

 


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency