- Gösterim: 12569
Gülme sırasında gülme alanının dış kısımlarında sağ-ağız köşeleri ve ağız köşelerinin iç ve dış bölümleri yer almakta. Bu alan boş ve daha koyu gibi görünmekte, bunda en önemli faktör ışık ve gölgedir. Işık ve gölge etkisi ile bu alanlar ağız köşesinden daha çok köşenin iç ve dış kısımları olarak algılanır. Bu boş ve koyu alan "buccal corridor" olarak tanımlanmakta. Bu boşlukta üst ön kesiciler dışında diğer dişler görünebilir. Gülme sırasında oluşan "yanak koridoru" ağız köşesinde yanaklar ile dişler arasında oluşmaktadır. Estetik bir gülümseme için dar ama kaybolmamış yanak koridorları gereklidir.
Bu koridorun çok koyu olması yani çok belirgin olması olumsuz bir estetik görünüme neden olmaktadır.
Bu koridorun koyu olmasının nedenlerini şöyle tanımlayabiliriz.
- Maxilanın özellikle premolar alanda çok dar olması
- Maxilanın çok geride yer alması
- Ağız köşesi mesafenin çok dinamik olması
Normalde ağız köşeleri arasındaki mesafe erkeklerde 55 ± 3 mm kadınlarda 50 ± 3 mm dir. Gülme sırasında bu mesafe fazla değişmemektedir. Ancak bazı kişilerde gülme sırasında ağız köşesi mesafesinin 130% arttığı gösterilmiştir. Bu yanak koridorunun çok fazla olmasına neden olmaktadır. - Yüz alt kısmının yani subnasale – menton mesafesinin fazla olması
Özeliklede alt dudak-çene mesafesinin fazla olması; yanak koridorunun daha derin ve geniş olmasına neden olmaktadır.
Aslında yanak koridorunun fazla dolu olmasıda istenmemektedir. Bu alanda köpek dişi görünebilir. Ancak premolar dişler görünmemelidir. Yanak koridorunun dolu olmasına bağlı gülmeye “premolar gülme” denilmektedir.