Gülme Sırasında Oluşan Ağız Koridorunun Değerlendirilmesi

Bukkal koridorlar gülümseme sırasında üst dişlerin yanak kısmı ile ağız köşeleri,labial komissür arasındaki oluşan koyu boşlukları tanımlar. Bu alan boş ve daha koyu gibi görünmektedir, bunda en önemli faktör ışık ve gölgedir. Bu boşlukta üst ön kesiciler dışında diğer dişler görünebilir.

koridor-01.jpg

Bukkal koridorlar belirgin, azalmış yada silinmiş olarak sınıflandırılabilir. Bukkal koridorun gülümseme estetiği üzerindeki etkisi tartışmalıdır; bazı çalışmalar sıradan insanların bir fark görmediğini bildirirken, diğer çalışmalar orta bukkal koridorun daha estetik olduğunu bildirmiştir. Dahası, çekici gülümsemelerin analizlerinde bu koridorun yeterli olması gerektitği yönündedir. Bu koridorun çok koyu olması yani çok belirgin olması olumsuz bir estetik görünüme neden olmaktadır. 

Bukkal koridorun koyu olmasının nedenleri; 

  • Üst çene kemiği maxilanın özellikle premolar alanda çok dar olması
  • Maxilanın çok geride yer alması
  • Ağız köşesinin çok dinamik olmasıdır. Normalde ağız köşeleri arasındaki mesafe erkeklerde 55 ± 3 mm kadınlarda 50 ± 3 mm dir. Gülme sırasında bu mesafe fazla değişmemektedir. Ancak bazı kişilerde gülme sırasında ağız köşesi mesafesinin 130% arttığı gösterilmiştir. Bu yanak koridorunun çok fazla olmasına neden olmaktadır.
  • Yüz alt kısmının yani subnasale – menton mesafesinin fazla olması; özeliklede alt dudak-çene mesafesinin fazla olması; yanak koridorunun daha derin ve geniş olmasına neden olmaktadır. Aslında yanak koridorunun fazla dolu olmasıda istenmemektedir. Bu alanda köpek dişi görünebilir. Ancak premolar dişler görünmemelidir. Yanak koridorunun dolu olmasına bağlı gülmeye “premolar gülme” denilmektedir.


koridor 02


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency