- Gösterim: 16453
Gülme yüz kaslarını kullanarak oluşan yüz ifadelerinin belkide en önemlilerinden birisidir. Estetik olarak gülmenin duyguların dışa vurumu olmasından daha önemli olduğunu görmekteyiz. Gülme yüzde denge ve uyumun en önemli tamamlayıcısıdır. Kendine güven duygusunun ilk anahtarı, sözcüklerin duyguyla birleşimi, benliğin yansıması, ifade yeteneğinin mükemmel büyüsü gülme ile başlar. Yüz yapıları ile uyumlu, dengeli, etkileyici ve sevimli gülüş toplumda kişiler arası ilişkilerde kabul ettirici rol oynar. Estetik olmayan bir gülüş ise tam tersine itici bir görsel algı sayılmakta ve kişinin mutsuz, huysuz, asabi biri olarak algılanmasına yol açmaktadır. Gülümsemenin kişinin sosyal hayatında yadsınamayacak bir konumu vardır. Genellikle kişilik değerlendirmede ilk bakış ilk ulaşılan kanının çıkış noktasıdır.
Hepimizin bir gülme stili bulunmaktadır. Bunu gülme sırasında yüzün kemik dokusu ie dişleri ve üzerlerindeki yumuşak dokular ile mimik kaslar belirlemektedir. Yüzde mimikler sırasında 43 kas kullanılmakta. Gülme esırasında ise bunlardan sadece 17 si kullanılmakta. Gülmenin stili kişiye özgü olmakla birlikte genellendiğinde üç gülme stili belirlenmiştir. Bu stiller gülmeye başlanması ile tamamlanması sırasında anatomik yapıların gülmeye katılım sırası ile belirlenmekte.
1. Commissure Smile-Ağız köşeleri ile gülme
Ağız köşelerinin gülmeye ilk katıldığı gülme sitilidir. % 67 oranı ile toplumda en çok görülen gülme tipidir. Ağız köşeleri gülme sırasında öncelikle yukarı ve sağ ile solda dışarı doğru hareket eder. Burada gülme sırasında aktif olan kas, ağız köşelerini hareket ettiren "zygomaticus major" kasıdır. Gülmenin devamında üst dudak(levator labii superior kası ile) kasılıp yukarı hareket etmekte, ön üst dişlerin görünümü ile gülme devam etmekte. Bu gülme "Monalisa Smile" olarakta tanımlanmakta.
2. Cuspid Smile-Dişlerle gülme
Üst dudağın gülmeye ilk katıldığı gülme sitilidir. %31 oranı ile toplumda ikinci sıklıkla görülen gülme stilidir. Gülme başlangıcında üst dudakları yukarı doğru çeken kas olan levator labii superior kasları çalışır. Üst dudak yukarı doğru hareket ederken ön üst kesici dişler ve kökpek dişerli(cuspid ismi buradan gelmekte) görünür olmakta. Gülmenin devamında ağız köşeleri yukarı ve dışa doğru hareket etmeye başlar. Ancak bu gülmede ağız köşeleri küspid gülme kadar dış ve yukarı doğru hareket etmez.
3. Kompleks gülme;
Üst ile alt dudakların ve ağız köşelerinin gülmeye katıldığı gülme sitilidir. % 2 oranı ile en az görülen gülme stilidir. Üst dudak ile ağız köşesi kasları(levator labii superiror ve zygomaticus major) eş zamanlı kasılırken gülmenin bu sitilinde alt dudağı aşağı doğru çeken depersor kasıda kasılmakta. Üst dudak yukarı, ağız köşesi dışa ve yukarı doğru hareket ederken, alt dudak aşağı çekilmekte. Böylece alt ve üst dişler görünür hale gelmekte.
Gülme stilleri dışında bilimsel çalışmalarda 2 tip gülümsemeden bahsedilmektedir.
Gülümseme-posed smile
Bu gülümse için duygusuz gülümseme denilmekte. Fotoğraf çekimlerinde yaptığımız gülümseme gibi. Buna "Non – Duchenne smile" yada yalancı gülmede denilmektedir. Tipik özelliği gülme sırasında öz çevresinin gülmeye katılmamasıdır.
Spontan gülme
Duygusal durum ile oluşan gülmedir. Yüzün anatomik bölümleri gülmeye katılmaktadır. Hatta gözler kısılmakta, burun delikleri açılmakta ve dudaklar maksimum yukarı kalkmaktadır. Buna "Duchenne smile" yada gerçek gülme denilmektedir.
Gülme sırasında ağız köşesinin hereketi kişiye göre değişkenlik göstermekle birlikte gülmeden bahsedebilmek için bazı kriterler belirlenmiştir.
- Ağız köşelerinin 7 - 22 mm arasında yukarı ve dışa hareketi
- Ağız köşesinin gülme sırasında 24 - 38 derece arasında açı oluşturması.
Gülme dinamik olduğu için gülmenin evreleri bulunmakta. Gülmenin evreleri;
- Evre I; henüz gülme yok, dudaklar kapalı.
- Evre II; gülmenin başlangıcı dudalar birbirinden ayrılmakta
- Evre III; gülümseme evresi
- Evre IV; tam gülme evresi-Duchane smile evresi
Gülme Estetik Analizi
Gülme ve gülümse sırasında tanımlanan bazı anatomik alanlar;
- B; gülme sırasında oluşan buccal(yanak) koridor,
- OC; ağız köşesinin dış kısmı
- IC; ağız köşesinin iç kısmı,
- G; diş etleri,
- UL; üst dudak vermilion
- LL; alt dudak vermillionu
Gülmenin estetik analizi bu yapıların analizi ile ortaya çıkarılmakta
Gülmenin klinik ve estetik analizinde 8 kriter üzerinden değerlendirmeler yapılmakta.