- Gösterim: 3357
Yüzün estetik analizinde sayısal ölçümler kullanılmadan, kalitatif olarak basit değerlendirmeler yapılabilir. Bunlar:
Yüz konturlarının değerlendirilmesi
Doğada hiçbir şeyin düz olmaması gibi, insan yüzü ve konturları da düz değildir. Yüzün estetik noktaları ve alanları birbirlerine çizgilerle bağlanabilir. Ancak bu çizgiler yüzde hiçbir zaman düz değildir; her zaman eğridir. Bunlara yüz kontur çizgileri denilmektedir. Bu yüz kontur çizgileri, yüzde konkav ve konveks yapılar oluşturmaktadır. Ayrıca bu çizgiler, yüzün belli anatomik alanlarında açılanmalar yapmaktadır. Ancak bu açılanmalar ve geçişler yumuşak olmalıdır; bu açılanmalar çok keskin olmamalıdır. Kadın ve erkekte yüz kontur çizgileri farklıdır. Aşağıda resmedilmiştir.
Profilden yüzün farklı konveksler oluşturduğu görülmektedir. Yüzde konveks eğriler:
Frontonasal eğri; Bu yüzün profilden en üst bölümünün eğrisidir ve burun sırtının burun kökü ile birleştiği nokta ile glabella arasında uzanmaktadır. Burun, yüzün üst kısmını tanımlamaktadır.
Nasolabial eğri; Burun altından üst dudağa kadar uzanan eğridir. Burunda columelladan başlamakta ve üst dudaklara uzanmaktadır.
Labiomental (mentolabial) eğri; Bu yüzün en altında yer alan eğridir, alt dudak ile çene arasında yer almaktadır.
Yüzde yumuşak dokuların oluşturduğu üçgen alanların değerlendirilmesi
Genç ve güzel bir yüzü oluşturan dokular, aşağı bakan bir üçgen oluşturmaktadır. Yaşlanma ile destek dokuların azalması ve yer çekimi ile bu üçgen tersine dönmektedir.
Yukarıdaki ilk fotoğrafta yaşlanma ve dokuların yer değiştirmesi ile yüzün doğal üçgen yapısının tersine dönmesi görülmektedir. Bu durum, yüze ve kişiye daha yaşlı ve yorgun bir ifade vermektedir. Aynı hastaya yapılan estetik uygulamalar sonrası ikinci resimde üçgenin tekrar yapılandırılması görülmektedir.