Roza hastalığının bir çok klinik formu bulunmakta. Eritem(kızarma)+telenjektazi(kılcal damar artışı) ile seyereden formu olan "Erythematotelangiectatic (ET) rosacea"  sıklıkla yüzün orta kısmında yanma, kızarıklık atakaları-flushingler ile seyretmekte. Klinik olarak bu formda zamanla bu şikayet alanlarında telenjektaziler gelişmekte. Telenjektaziler kızarıklığın kalıcı olmasını sağlamakta.

Gün içerisinde sık yaşanan yanma ve flushing atakları ile kişinin günlük sosyal aktivitesini son derce olumsuz etkilemekte. Rozanın bu klinik formu medikal tedavilere oldukça dirençlidir.

Son yıllarda Pulsed‐dye lazer (PDL) ve oksimetazolin-oxymetazoline topikal formlarının birlikte kullanımı ile klinik ve estetik olarak başarılı sonuçlar almaktayız.

PDL özellikle damarsal lezyonlarda seçici ısı hasarı ile(damarlar içerisinde hemoglobini hedefleyerek) kullanılmakta. Bu özelliği ile roza hastalığında aktif dönemde ve sonrasında kızarılık ve telenjektazilerde ilk seçilmesi gereken lazer tedavi protokolleri içerisinde yer almakta.

Oksimetazolin α‐1A‐adrenerjik reseptörler üzerinden deride damarlarda vazokonstrüksiyon(daralma) yaparak klinik olarak kullanılmakta. Bu amaçla deriye % 1 ve 0.5 lik fromları sürüldüğünde yüzdeki kızarmayı azaltmakta(kılcal dmarlar üzerinde etkilieri yok).

Son yıllarda her ikisinin roz hastalığında birlikte kullanımının sinerjik etkisi kullanılmakta. Oksimetazol 7–15mm lik dairesel masajlar ile tüm yüze uygulanmakta.

Bunun için eriteme-telenjektazi rozada PDL uygulanmakta sonra günde bir defa oksimetazolin % 1 lik krem fromları yada % 0.5 sprey formları kullanılmakta. PDL uygulamları 4-6 hafta ara ile tekrarlanmakta. PDL seans öncesi oksimetazol 2-3 gün öncesinde kesilmekte ve PDL senasından hemen sonra başlanmakta.

PDL sonrası uygulama alanında noktasal geçici deri altı kanamaları-purpuraya neden olmakta. Bunlar 3-7 gün içerisinde kendiliğinden kaybolmakta. 

Hastaların klinik muaynesi sonrası fooğrafları alınmakta. Fotoğraflama için A one görüntüle sistemi kullanılmakta. Bu sistemin polarize fotoğraflaması kullanılarak yüzdeki kızarıklık ve telenjektaziler daha net görüntülenmekte. 

Bu tedavi sonrasında hastaların yüzündeki telenektaziler % 100 yakın kaybolurken eritem ancak % 70 üzerinde kaybolmakta.

Bu çalışma PDL ile birlikte oksimetazolinin birlikte kullanımının rozada eritem ve telenjektazilerde son derece etili olduğunu göstermekte. Bu birliktelik yüzde büyük çaplı damarları yok ederken bunların yerini daha küçük çaplı damarların aldığını göstermekte. PDL ile birlikte oksimetazolin dışında brimonidin gibi diğer α adrenerjik ajanlarda kullanılabilir. Ayrıca bu ilaçların rozada PDL sonrasında kullanımı seans aralarında devam eden eritemide azaltmaktadır. 

Oksimetazolin deriye uygulandığında 5 dakika sonra deri dolaşımındaki venüllerin çapları artmakta(arteriollerde değişim yok) ve 60 dakika sonra arteriol ve vanül çapları ise azalmakta. Bu etki pDL uygulamarında sonucu arttırmak için kullanılmakta. Çünkü oksimetazolin uygulandıktan sonra venülün çapının artışı daha fazla venülde kan yani hemoglobin yani PDL ile oluşacak daha fazla ısı hasarı anlamına gelmekte. 


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency