Lazerde belki de en önemli bölüm gözlerin korunması

Lazer sistemleri dalga boyu ve çıkış güçlerine göre sınıf 4 (Göz ve deri için ciddi tehlike) den sınıf 1’e (normal kullanım sırasında herhangi bir tehlike yok) şeklinde sınıflandırılmıştır. Medikal lazerler sınıf III b ve IV dir ve uygulama sırasında uygulama ortamında her kişi için ciddi göz koruması gerektirmektedir.

400nm ile 1400nm dalga boyundaki lazer ve ışık sistemlerinin biyolojik hasarları gözde deriye göre 100,000 kat daha fazladır.

Gözün bir diğer riskli olmasının nedeni ile görme fiziğinde ışığın kornea ve lensten odaklanarak retşnaya ulaşmasıdır. Örneğin 1mW/cm2 gelen bir ışık retinaya ulaştığında 100W/cm 2 olmakta.

Gözde ışık retinaya 100,000 kat fazla yoğunlaşarak ulaşmakta, özellikle yeşil ışık. 

Lazer göz hasarları 71% oranında raporlanmış. Bunların 93% ünde görmede değişiklikler, 72% kalıcı hasarlar ve 21% geçici görme fonksyon bozujlukları bildirilmiştir. 

Dalga boylarına göre ışığın gözde hasar alanları;

• UV-C = 100-280 nm  asıl hasar korneada

• UV-B = 280-315 nm hasar kormea ve lenste

• UV-A = 315-400 nm hasar kornez ve lenste

• Görnür ışık = 400-780 nm hasar retinada

• IR-A = 780-1400 nm hasar retinada

• IR-B = 1400-3000 nm hasar korneada

• IR-C = 3000 nm -1 mm hasar korneada

IPL bir lazer sistemi olmamakla birlikte uygulama odası içinde tüm kişilerin koruyucu gözlük kullanması gerekmektedir.

Koruyucu gözlükler kullanılan lazerin dalga boyuna özgü olmalıdır.

Koruyucu gözlükler; ışık yoğunluk ve dalga boylarına göre OD sistemi ile sınıflandırılmış ve etiketlenmiştir. Bunlar gözlüklerin çerçevelerinde yer almaktadır. Ancak bu güvenlik gözlükleri veya filtrelerin doğrudan gelen lazer ışınımına karşı yada yakın mesafede gözü tam korumadıkları unutulmamalıdır.

OD; Optical density = ışığın yoğunluğunu ne kadar azlattığını göstern bir bir tanımlama ve sayı. 1 10 kat azaltığını göstermekte. 2 100, 3 1000, 4 10.000 ... gibi.

Bu nedenle gözlük olsa bile uygulayıcı yada hasta gözüne lazerin direkt gelmemesine özen gösterilmelidir.

Gözlük ve filtreler kusursuz olmalıdır.

Çerçeveler kırık ve lensler ayrılmış olmamalıdır. Çerçevenin yan kalkanları - isteğe bağlı olarak kullanılır yerinde olmalıdır.

Lenslerde çizik olmamalıdır.

Lazer uygulayıcısı ve sorumlu doktor tarafından gözlükler her uygulama öncesi kontrol edilmelidir.

Lazer gözlere yakın kullanıldığında ıslak pedler(gözlük kullanılsada) göz çevresinde kullanılmalıdır.

Gözlük her tedavi uygulaması sonrasında temizlenmeli.

Koruyucu gözlükler polikarbonat, cam yada pico/femto lazerler için geliştirilmiş M rated malzemelerden yapılmaktadır. Cam olanlar çok yüksek koruma ve iyi bir görüş netliği sunmaktadır.

Göz içerisine konulan özel koruyucu lensler  metalik ve opak olmalıdır. Hasta ve yaşına uygun boyutlarda olmalıdır. Bunları kullanım öncesi göz anestezikleri kullanılmaktadır. Lens yerleştirilmeden ve çıkarılırken göze neospaorin içeren göz pomatları kullanılmaktadır.

Farklı ve en sık sorulan soru; bir video monitör aracılığıyla lazer veya IPL işlemi görüntüleniyor ise bu  durumda görüntüyü alan kişinin riski nedir. Bir risk yoktur.  Monitör dışında risk altındadır.


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency