Vitiligo'da (Ala Hastalığı) Cerrahi Tedavi Uygulamaları

Keratosis pilaris,KP yada sık bilinen adı ile "tavuk derisi" hastalığı. Kol ve bacakların dış yüzeyi, kalça, yüz, kaşlar başta olmak üzere el içi ve ayak tabanı dışında vücudun herhangi bir yerinde görülebilmektedir. Klinik olarak yerleşim alanında deriden kabarık, küçük pembe-deri renginde papüller, içlerinde sert tıkaçlar ve bükülmüş yada tesr dönmüş gibi duran vellusların(ayva tüyü olarakbilinmekte) varlığı, bu papüller çevresinde kızarıklık-eritemin eşlik edebildiği döküntüler ile karekterizedir. Sıklıkla çocukluk ve ergenlik döneminde kendisini gösteren ancak bir ömür boyu devam eden bir cilt problemidir. % 2-12 görülme oranları ile sık görülen cilt hastalıkları içerisinde yer almaktadır. 

Klinik belirtiler cildin kuruluğu birlikte alevlenebilmekte(kış mevsimleri gibi). Hastaya kaşıntı ve yüz yerleşiminde aşırı kızarıklık dışında bir belirti vermemekle birlikte sıklkla derinin ciddi bir estetik problemi olarak algılanmaktadır. özellikle kadınla arasında daha ciddi bir problem olarak tanımlanmakta.

 

KP hastaların büyük bir kısmında kilo fazlalığı hatta obesite ile klinik tablo daha şiddetlenebilmektedir(Hiperinsülin suçlanmata). 

Ailesel geçişlerin sık görüldüğü bir genetik hastalıktır.

Hastaların büyük bir kısmında atopi öyküsü bulunmakta(atopik dermatitis, alerji astım, saman nezlesi gibi).

KS li hastala için belkide tek olumlu yönü bu hastaların akne problemelinin olması yada çok az şiddetli seyretmesidir. Akne sıklıkla kollarda ve sırtta görülmekte. 

Son yıllarda diğer cilt probemlerinde olduğu gibi KP tanı ve tedavi takiplerinde dermoskopi kullanılmakta. KP hastalıklı alana dermoskopi ile bakıldığında kıl folliküllerine uyan papüller, papüllerin ortalarında keratinöz tıkaçlar, papüller üzerinde yada içerisinde bükülmüş yada dönmüş velluslar, bazı folliküler çevresinde eritem ve hiperpigmentasyon görülmekte.

Keratozis pilaris için günümğzde halen radikal bir çözüm bulunmamakta. Ancak aşağıdaki tedavi modelleri le cilt görünümü, kaşıntı yada kızarılık en aza indilebilmektedir.

  • Nemlendiricilerin kullanımı
  • Exfoliatif ve antiinflamatuar ilaçların kullanımı; üre, salisilik asit, laltik asit, kortikosteroid , retinod, tazaroten ve kolekalsiferol gibi.
  • Lazer uygulamaları
    • Özelikle eritem-kızarıklıklarda pulsed dye lazer
    • Derinin görünümü için Fraksyonel CO2 lazer kullanımı

Keratosis Pilariste Fraksiyonel CO2 Lazer kullanımı

KS de fraksiyonel CO2 lazer 1 ay ara ile 2-4 seans uygulanmakta.

Burada kullanılacak lazer parametreleri deride derin ablazyon yapacak derinliklerde seçilmekte. Bunun nedeni hedefin epidermis altında folliküler kalllar sevşyesinde olması zorunluğudur. Buda yaklaşık olarak 580 µm dir. Vücudun epidermal kalınlğı anatomk alan göre değişmekte. Örneğin omuz ve kollarda bu kalınlık 81‐135 µ iken bacaklarda 56.8‐63.2 µ dur. Enerji parametreleri uygulama alanına göre değiştirilmelidir.  

Hastanın lazer öncesi uygulama alanının normal ve dermoskopik fotoğrafları alınmakta. Her uygulama sonrası, takiplerinde ve tedavi bitiminde fotoğraflar tekrarlanmakta. Dermoskopik olarak papüllerin, tıkaçların, eritemin ne kadar azaldığına bakılmakta.

Uygulama sonrası hastanın antibakteriyal bir kerm ve nemlendirici kullanımı istenmekte.


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency