Vitiligo Dışında Cerrahi Tedavilerin Diğer Kullanım Alanları

Pearly penile papulosis; PPP erkeklerde glans penisin coronasına yerleşen papullomatöz lezyonlardır. Lezyonlar corona üzerinde her iki taraftan frenuluma kadar uzanabilmekte. bunların tedavisnde lazerler kullanılabilmekte. 

Klinik olarak küçük(0.5-2 mm çaplarında, 1-4 mm uzunluğunda) çok sayıda, inci beyazı-pembe renkteşeffaf görünümlü lezyonlar olarak görülmekte. Sıklıkla coronada 2-3 lü sıralar halinde görülmektedir.
Varlıklarının rahatsızlığı dışında ağrı gibi herhangi bir belirtileri yoktur. 

Aslında fizyolojik yapılar olarak değerlendirilmekte. PPP sıklıkla ergenlik döneminde fark edilmekte(doğuştan olduğu ancak ergenlik döneminde belirginleşerek fark edilir olduğu düşünülmekte) 20-30 yaşlarda erkelerde görülme sıklığı % 15-40 olarak yüksek ifade edilmekte. Yaş ilerledikçe görülme sıklığı azalmakta. Koyu tenlilerde görülme sıklığı daha fqazla. Sünnnet ile bir ilişkisi bulunamamıştır.

PPP fizyolojik yapılar olarak kabul edilmekte ve herhangi bir patolojik neden/sonuç ilişkisi yoktur. Ancak PPP olan hastalarda cinsel yolla bulaşabilen bir hastalık olabileceği endişesi, negatif vücut algısı düşüncesi hatta psikolajik etkileri ile cinsel aktvitede sorunlar görülmekte. Bunlardan kurtulma istekleri PPP nin neden olduğu psikomatik rahatsızlıkları ve sağlıklı bir cinsel sağlığa kavuşma isteklerinden kaynaklanmakta.  

Tedavi

Uygulamalar krem yada iğne şeklinde lokal anestezi altında yapılmaktadır.

  • Elektrocerrahi
  • Kriyotedavi
  • Lazer; sıklıkla Erbium yada CO2 gibi ablaziv lazerler kullanılmaktadır. Ayrıca PDL kullanılabilmektedir. PDL; 5-mm spot alanı, 0.50-ms pulse süresi ve 6-10 J/cm2 enerjilerde kullanılmaktadır. Uygulama sonrası hafif bir purpura gelişmekte ve sonrasında birkaç gün içerisinde hafif bir yara oluşumu gözlenmektedir. Bunun için hastaya antibakteriyal bir krem günde 2 defa 5 gün kullandırılmaktadır. Klinik düzelme için 1-3 tedavi uygulanmaktadır.


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency