Keloid'den Korunma

Skar klinik formunun belirlenmesi tedavi ve takip açısından son derece önemlidir.

Skarlar klinik olarak formlara ayrılmaktadır.

1. Mature-Olgunlaşmış, Değişim Sürecini Tamamlamış Skarlar

Deri seviyesinde, çevre sağlam deri ile hemen hemen aynı renkte olan, kişiye estetik görselliği dışında rahatsızlık vermeyen, kaşıntı, ağrı ve kızarma gibi rahatsızlıkları olmayan skarlardır.

2. Immature-Olgunlaşmamış, Değişim Sürecini Tamamlamamış Skarlar

Deriden hafif kabarık yada çökük, çevre sağlam deri ile aynı renkte yada zamam zaman kızarıklık gösteren, kişiye estetik görselliği dışında kaşıntıda yapan skarlardır.

3. Genişleyen, atrofik ve gerginlik altındaki skarlar

Bunlar gebelikte gözlenen cilt çatlaklarına çok benzerler. Daha çok gerginlik ve basınç altında kalan anatomik bölgelerde(omuz, dirsek ve diz gibi) ortaya çıkan, başlangıcında hafif çizgi tarzında olan ancak zamanla genişleyen skarlardır.

4. Atrofik skarlar

Bunlar deri seviyesinde çökmeler ve seviye azalmaları yapan skarlardır. En fazla akne sonrasında gelişen skarlarda görülmektedir.

5. Kontraktür gösteren skarlar

Sıklıkla yanık sonrasında gelişmektedir. İmmatüre ve hipertrofik skarlardır. Yerleşim yerlerinde dokularda büzülme yapmakta buda yerleşim alanlarında doku anatomisini ve fonksiyonu bozmaktadır.

6. Linear hipertorfik skarlar

Kırmızı, deriden belirgin kabarık ve kaşıntılıdır. Gelişen skar dokusu asıl travma ve cerrahi alanının sınırlarının dışına çıkmaktadır. Travma yada cerrahi uygulamadan birkaç hafta sonra başlamakta. 2-3 yıl bu gelişim devam etmekte ve daha sonra statik döneme girmekte değişim durmaktadır. Böylece travma ve cerrahi alan üzerinde sicim şeklinde deriden kabarık skar gelişmektedir.

7. Genişleyen hipertrofik skarlar

Sıklıkla yanıklar sonrasında gelişmektedir. Skar dokusu deriden kabarık, kaşıntılı hatta kızarık görünmektedir.  Ancak yanık dokusu içerisinde kalacak şekilde skar genişlemektedir.

8. Major ve minor keloidal skarlar

Travma, cerrahi yada yanık orijinal sınırının dışına skar dokusu taşmaktadır. Deriden kabarık, kırmızı, kaşıntılı skar dokusu bulunmaktadır.

 

 

 

 

 


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency