Derinin Pigmentasyonunda Otokontrol

Deride fibroblast-keratinosit-melanosit kompleks yapısı bazı kimyasalar ile deri pigmentasyonunu kontrol etmektedir.

Deride epidermis ile dermisin mezenşimal hücreleri olan fibroblastlar arasındaki ilişki önemlidir. Buna Epitelial-mezenşimal ilişki EMI denilmektedir. Aslında sadece deri değil böbrek, akciğer gibi birçok organda bu ilişki görülmektedir. Bu ilişki içerisinde epitel-fibroblast ilişkisi bir çok ara madde terafından düzenlenmektedir. Bunların hepsine birden homeobox(HOX) denilmektedir. HOX içerisinde fibroblast büyüme faktörleri, sonic hedgehogs, Wnt/-catenin/Lef1, ve kemik morfogenez proteinleri bulunmaktadır. Melanositlerin fonksiyonları bunlar tarafınd düzenlenmektedir.

Keratinositlerde ve fibroblastlarda bazı sitokinler, büyüme faktörleri ve inflamasyonda rol alan maddeler yapılmaktadır. Bunlar melanositlerde melanogenezisi ve melaninin keratinositlere olan transferini arttırmaktadır.

Bunlardan melanosit büyüme faktörü melanositlerin büyüme ve pigmentasyonunu etkilerken melanositlerin şeklini, dendirtlerini ve matrix proteinlere olan yapışmasını etkilemektedir.

Alfa MSH, ACTH, temel fibroblast büyüme faktörü(bFGF, FGF-2), sinir büyüme faktörü(NGF), endotelinler, granülosit-makrofaj koloni uyaran faktör(GM-CSF), lösemi basılayan faktör ve karaciğer hücresi büyüme faktörü (HGF) deri hücreleri olan keratinositler tarafından yapılmaktadır ve melanositlerin çoğalmasını ve farklılaşmasını sağlamaktadır.

Ayrıca fibroblastlarda NGF benzer neurotrophin-3 (NT-3) yapılamaktadır buda aynı etkileri yapmaktadır.

El ve ayaklarda fibroblastlarda yapılan dickkopf 1 (DDK1) in melanostilerin çoğalmasını baskıladığı ve melanogenezisi baskıladığı gösterilmiştir. DDK1 melanositlerin büyüme ve fonksiyonunu sağlayan Wnt/-catenin inhibe ederek bu etkisini göstermektedir. DKK1 ayrıca melanositler dışında keratinositeride baskılayarak melaninin dendiritlerden emilimini azaltmaktadır.

Prostaglandin (PG) E2 ve PGF2 keratinositlerde yapılmakta ve bunlar proteinaz ile aktive olan reseptör 2 (PAR-2) uyarmaktadır. Buda melanositlerde dendritlerin oluşumunu uyarmaktadır.

Stem cell faktör-SCF deride keratinositler ve dermal fibroblastlar tarafından yapılmakta melanosit yapımını arttırmaktadır.

Endothelin-1 keratinositlerde sentezlenmektedir ve deride melaositlerin çoğalmasını sağlamaktadır.

Calcitonin gene-related peptide (CGRP) deride keratinositler tarafında yapılmaktadır ve melanositlerin çoğalması ve melanogenezisi arttırmaktadır.

Nöroendokrin faktörler deriden keratinositler tarafından sentezlenmektedir. Nörotropinler nöron büyüme faktörü NGF ve nörotropin – 3 NT-3 dür. Melanositler için utlak gereklidirler.

Endorfin-Adrenalin epidermis ve kıl follliküllerinde melanogenezise neden olmaktadır.

Deride beta endorfin, ACTH ve α-MSH biyoaktif peptidlerdir ve proopiomelanocortin (POMC) dan sentezlenmektedir. Corticotropin-releasing hormone-CRH hipfizde ve deriden POMC yapımına neden olmaktadır. POMC deride ve hipofizde CRH salınımını baskılamaktadır. Melanositlerde melanin yapımını uyaran peptidlere melanokortin denilmektedir. Melanokortinler ACTH, alfa-MSH, beta-MSH ve gama-MSH dır ve yine POMC dan yapılmaktadır(bu yapımda proconvertase 1 ve 2 enzimleri rol oynamaktadır).

Melanocortinlerden ACTH steroid yapımnı, ACTH ve 3 MSH melanin yapımnı uyarmaktadır. Besinlerle MSH ın alfa ve gaması alınabilmektedir. α-MSH bu gurupta en sık bilinenidir ve melanositlerde ömelanin sentezini arttırmaktadır. Bu etkilerini MC1R reseptörleri ile göstermektedir. Bu reseptörü α MSH uyarması melanositlerde çoğalmaya ve melanogenezise neden olmaktadır.

MC1R reseptörleri ACTH ve α MSH aynı, beta MSH biraz düşün ve gama MSH en düşük cevap vermektedir.MC1R reseptörleri ve bunlarla ilişkili G protein melanin kalite ve kantitesini belirlemektedir. MC1R ile aynı düzenlemeyi MSH ve ACTH yapmaktadır. Bunların etkileri karşısında ise Agouti ile yapılan proteinler (ASP) yer almaktadır. MC1R ömelanin yapımını sağlarken ASP feomelanin yapımını sağlamaktadır.


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency