- Gösterim: 8731
Deri pigmetasyonunda hormonsal etki fizyolojik yada patolojik endokrin değişikliklerde görülebilmektedir. Örneğin gebeliklerde(östrojen ile melanokortin artmakta) vücudun belli alanlarında deri pigmentasonunun artması(genital bölge ve meme çevresinde deride koyulaşma), kadın yada erkekte ergenlik döneminde genital alanda pigmentasyonun artması ve gebelikte yüzde melazma gelişimi gibi fizyolojik süreçler.
Gebelikte son 3 ayda östrojen, progestron ve MSH artmaktadır. Buda gebelikte yüzde renk koyulaşması yapan melasma gelişimini açıklamaktadır. Melasmada melanosit sayısı normal ancak melanositerde dendirtler ve melanosomlar fazla ve içeriğinde ömelanin bulunmaktadır.
Addison hastalığında böbrek üstü bezinden aşırı salınan ACTH melanositler üzerinde melanokortin gibi davranmaktadır. Buda deride pigmentasyon artşına eden olmaktadır.
α-MSH insanda deride pigmentasyon artışına neden olmaktadır. Bu böbrek bezinin yetersiz çalışma koşullarında(Addison hastalığı gibi) görülebilmektedir. Böbrek bezi yetersiz çalışdığında hipofizden daha fazla α-MSH salgılanmaktadır. Hipofizde pro-opiomelanokortinden (POMC) α-MSH, ACTH ve β-endorfin yapılmaktadır. POMC sadece hipofizden değil deri ve kıl folliküllerindede yapılmaktadır. Bu yapılan POMC dan deride keratinosit ve melanositlerden α-MSH yapılmaktadır. POMC da mutasyon saçta kızıl renge ve deride açık tene neden olmaktadır.