Deri Rengini Etkileyen İçsel Faktörler

Derinin rengini belirleyen birçok faktör bulunmakta, bunları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz. 

  • Vücutta farklı anatomik alanlarda pigment dağılımının farklı olması
  • Etnik ve genetik faktörler
  • Yaş faktörü
  • Dolaşımdaki endokrin faktörler yani hormonlar
  • Deride sinirsel uyarılar, nöroendokrin faktörler
  • Deride inflamasyonu etkileyen faktörler
  • Derimizin rengini etkileyen dışsal faktörler
  • Güneş ve yapay ışık kaynaklı UV
  • Hava kirliliği
  • Kimyasallar
  • İlaçlar
  • UV neden olduğu deri pigmentasyonu


En basit örneği bronzlaşmaktır. Bu aslında düşük dozlarda bile UV nin hücrelerde neden olduğu DNA hasarını azaltmayı amaçlar aslında derinin çevresel koşullara olan adaptasyonudur. Deride stratum korneumda keratin ve proteinler UV yi emerek yada yansıtarak önemli koruyucu bariyer oluşturmaktadır. Bu nedenle melanin kadar stratum corneumun kalınlığı son derece önemlidir. Deri güneşle ilk temasında keratinositlerde çoğalma gözlenmektedir. 2 günde bu maksimum olmaktadır. 1 hafta sonra normale dönmektedir. Derinin eski kalınlığına dönmesi 1-2 ay sürmektedir.



Deri Rengini Etkileyen İçsel Faktörler




Güneşe maruz kalındığında birkaç dakika içerisinde deride erken pigmentasyon olmaktadır. Pigmentasyon artışı 1-2 saat içerisinde maksimum olmakta ve 3-24 saat içerisinde kaybolmaktadır. Bu güneşte bulunan UVA bağlı olarak gelişmektedir. Deride keratinositlerde zaten var olan melaninin fotoksidasyonundan ve melanositlerdeki melaninin keratinositlere erken transferinden kaynaklanmaktadır. Güneşe daha uzun süre maruz kalındığında ise 2-3 gün içerisinde kalıcı bronzlaşma yani deride melanin artışı ortaya çıkmaktadır. Bu geç gelişen pigmentasyon ise UVB başta olmak üzere UVA ile infra-redlere bağlıdır. Melanositlerde yeni melanın yapılmakta ve 2-3 günde keratinositere transfer gerçekleşmektedir. Bu 3. haftada maksimum olmakta, normale dönmesi 8-10 ay sürmektedir. Bu bronzlaşma deride var olan pigment miktarına ve cilt tipine bağlıdır.

Güneşe maruz kalındığnda melanositlerde MSH öncül yapısı olan proopiomelanokortin (POMC), bununun hücre yüzeyindeki reseptörü olan melanocortin 1 receptor (MC1-R), Tirozin, tirozin reseptör ile ilişkili protein 1 TYRP1, protein kinaz C (PKC) artmaktadır. Ayrıca UV keratinositlerdede endothelin-1 (ET-1) ve POMC yapımını arttırmaktadır. Bunlarda elanositlerde melanogenezise neden olmaktadır.



Deri Rengini Etkileyen İçsel Faktörler




Melaninin deride UV nin neden olduğu kızarıklığa-eriteme karşı koruyucu etkisi en koyu kişilerde en açık deriye sahip kişilere göre 10-15 katdan daha azdır. Ancak melaninin bu küçük gibi görünen etkisi cilt kanserine karşı 500-1000 kat koyu tenlilerde koruyucu olmaktadır. Bu nedenle deride açık renge neden olan MC1R gen çeşitliliği melanoma ve melanoma dışı cilt kanserleri riskini göstermektedir. Diğer taraftan melanosomlarda feomelanin içeriğideki fazlalık melanoma ve malanoma dışı cilt kanserleri riskini arttırmaktadır.


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency