Androgenetik Alopesi

Günümüz modern insanı sosyal iletişimde estetik görselliğine çok çnem vermektedir. Saçlarda bunda oldukça önemli rol oynar. Saçlarında dökülme olan bireylerin kendilerini daha yaşlı hissettiği, sosyal ve fiziksel olarak daha çekinik kaldıkları gözlenmektedir. Dolayısıyla saç dökülmesi sanıldığından daha stresli ve bedensel öz güveni oldukça azaltan bir durumdur. Bu nedenle erkek ve kadınlarının en önem verdikleri kozmetik problemleri “Androgenetik alopesi (AGA)” yada sık biline adı ile kelliktir. Kellik çok eski yıllardan beri insanlığın çözülmeyi bekleyen bir problem olarak karşımıza çıkmakta. Nedenleri ve tedavi yaklaşımları konusunda gerçekten uzak, spekülatif, ekonomik sömürü pazarına dönük hatta toplumların özelliklerini yansıtan o kadar çok teoriler var ki. Bu bölümde AGA yı tüm yönleri ile anlatmaya çalışacağız.

AGA günümüzde “Olağan kellik, erkek tipi kellik, erkeksi şekilli saç kaybı olarak” da isimlendirilmektedir. Erkeklerde olanına Erkek tipi AGA, kadınlarda olanına Kadın tipi AGA(FPHL) denilmektedir.

AGA nın gelişiminde androjenler yani erkeksi hormonların etkisinin anlaşılmasından sonra bu durumun erkeklerde seksüalitede artışa neden olabileceği düşünülmüş(kelliğin avuntusu) ancak bunun doğru olmadığı daha sonra saptanmıştır. Başlangıçta androjenlerin sakal ve vücut kıllarında artış ve büyümeye neden olurken saçlarda dökülmeye nasıl yol açtığı anlaşılamamıştır. Kellikte androjenler tek neden olarak görüldüğü için başlangıçta “Androjenik alopesi” olarak tanımlanmış ancak, genetik olarak yatkın erkeklerde normal androjenlerin kelliğin oluşmasında yeterli olduğu anlaşıldıktan sonra tanıma genetikte eklenerek “Androgenetik alopesi” tanımlanmıştır.Androjenik alopesi günümüzde genetik yatkınlık olmaksızın dolaşımdaki androjen düzeylerinin belirgin yükselmesi ile telojen effluvium gelişmesi ve bunun da saçlı deride yaygın dökülme yapmasını tanımlamak için kullanılmaktadır.

AGA nın gelişebilmesi için kanda yeterli oranlarda androjenler ve genetik yatkınlık gereklidir. Anrojenlerin olmadığı erkeklerde(Hadım olanlarda) genetik yatkınlık olmasına rağmen kelliğin olmayışı major nedenin androjenler olduğunu göstermektedir.

Doğada sadece insanlarda değil şempanze ve goril örneklerinde olduğu gibi hayvanlarda da AGA insanlardaki aynı mekanizmalar ile gelişmektedir.


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency