- Gösterim: 5766
Lezyonlar özellikle güneş gören bölgelerde yerleşmekte olup %80′i üst ekstremiteler, baş ve boyunda görülmektedir. Lezyonlar genellikle 2-6 mm çapında, açık veya koyu renkte, sınırları net olmayan, yüzeyi pürüzlü ve kabuklu papül veya plaklardır. Kabuklar kaldırıldığında kanama olabilmektedir. Hassasiyet, kaşıntı ve yanma hissi bulunabilir. Baş ve boyundaki aktinik keratozlar düzdür, el ve önkoldakiler ise sıklıkla daha kalındır. Sağlıklı kişilerde aktinik keratoz lezyonları spontan olarak gerileyebilir, değişmeden kalabilir, ilerleyebilir veya skuamöz hücreli karsinoma dönüşebilir. Malign dönüşüm oranı %0.25 ile %20 arasında değişmektedir. Aktinik keratoz üzerinden skuamöz hücreli karsinom gelişmesi için gerekli sure ortalama olarak 10 yıldır.
Aktinik keratoz büyük oranda ellerin dorsal yüzü ve ön kolda görülürken, skuamöz hücreli karsinom en çok baş ve boyunda görülmektedir. Bu uyumsuzluğun sebebi bilinmemektedir. Skuamöz hücreli karsinomun yerleşimi baş ve boyunda daha fazla olduğu için bu bölgede yerleşen aktinik keratozlar ekstremitelerde yerleşenlere göre skuamöz hücreli karsinomaya dönüşüm açısından daha risklidir.
Aktinik keratozların klinik olarak 4 tipi mevcuttur.
- Deri boynuzu- Cutaneus Horn; Deride keratinden oluşna ve bpynuza benzer koni yapısında sertliklerdir. Sıklıkla yüz kulak ve ellerde görülmektedir. Siğil, seboreik keratoz, aktinik keratoz ve SCC üzerinde gelişebilir. Bu nedenle kendisi ve zemini iyi değerlendirilmelidir. Kriyotedavi, cerrahi tedavi yeterlidir. Korn kutaneumların %15,7’si skuamöz hücreli karsinoma öncüsüdür.
- Liken planusa benzer keratosis
- Pigmente aktinik keratoz; seboreik keratozise, maling melanoma ve lentigoya benzemektedir.
- Aktinik keilittir. Sıklıkla alt dudakta görülmektedir.