- Gösterim: 44441
Yaşlılarda ve Çocuklarda Skabies
Yaşlılarda parazite karşı reaksiyon daha sessizdir. Tanı sıklıkla gözden kaçabilir ve şiddetli kaşıntı “senil pruritus”, kuru deri veya anksieteye bağlanabilir.Yaşlı hastalarda sırt tutulumu yaygındır. Permetrin krem tedavisi haftada bir tekrarlanmalıdır. Hasta tırnaklarını sık aralıklarla keserek kısaltılmalıdır.
Çocuklarda seboreik dermatitise benzer saçlı deri ve yüzde uyuz klinik tutulumu görülebilmektedir.
Norveç Uyuzu (Crusted Scabies)
Norveçte lepra-cüzzam hastasında ilk olarak klinik olarak tanımlandığı için Norveç uyuzu denilmiştir. Bu klinik form aşağıdaki gurup hastalarda görülmekte.
- İmmün sistemi yetmezliği(T hücre) olan kişilerde; HIV, lösemi ve lenfoma hastalarında
- İmmün sistemi baskılanmış hastalarda
- Deride duyarlılığın azaldığı durumlarda; lepra-cüzzam, tabes dorsalis gibi nörolojik hastalıklarda, syringomyeliada
- kaşınamayan yada öz bakımı yeterszi kişilerde; yatalak ve yaşlı hastalarda, mental problemli hastalarda
- Avustralya aborjinlerinde
El, ayak, saçlı deride aşırı derecede hiperkeratoze lezyonlar, tırnaklarda kalınlaşma vardır. Lezyonlarda sayısız sarkopt vardır. Skabisidlere cevap vermez, topik katran ve kortikosteroidler yararlıdır.
Büllöz Uyuz
genellikle ileri yaşlarda ve erkeklerde görülmekte. Bu hastalarda kaşıntılı su toplamaları-büller görülmekte. Büllerin oluşmasında bazı mekanizmalar ileri sürülmüştür; ikincil eklenen ve Staphylococcus bekterilerinin neden olabileceği, sarkopt nedenli oto antikor kaynaklı gibi.
Nodüler Skabies
Hipersensitiviteye bağlı olarak gelişen kalasik uyuz kliniğine ek olarrak ekzamatöz döküntüer ve eritemli nodüller görülmekte. Skabiesli hastaların %7-10’unda gelişir. Penis, yumurtalık derisi, koltuk altı, bilekler ve meme çevresinde sıklıkla bulunur. tedvi sonrasındada bunlar devam edebilmekte. Kaşıntı ve nodüller haftalar-aylar sürebilmektedir.
Arpa Uyuzu
Pediculoides ventricosus’un ekten olduğu ve hububat taşıyanlarda veya hububatla ilgili işler yapan kimselerde görülen bir hastalıktır. Klinik olarak kaşıntılı eritemli papüler, bazen veziküler lezyonlar meydana gelir. Hastalık kendiliğinden 4-5 günde iyileşir. Tedavi olarak tuzlu su ile banyo yapmak veya deniz suyuna girip çıkmak yeterli olur.
Hayvan Uyuzları
Kedi, köpek, at, koyun ve vahşi hayvanlarda görülen uyuzun insanlara geçmesiyle meydana gelir. Etken deride yaşamaz. İnsandan insana geçiş olmaz. Klinik belirti olarak hayvanla temas eden bölgelerde veya parazitin girdiği bölgelerde ödemli kaşıntılı papüller (ürtikere benzer) meydana gelir. Hastalık genellikle asimetrik bir yerleşim gösterir. Tedavi olarak dıştan kükürtlü sulu pudralar ve sistemik antihistaminikler kullanılır.