Vitiligo Dışında Cerrahi Tedavilerin Diğer Kullanım Alanları

fraksiyonel co2 lazer, fraksiyonel karbondioksit lazer, fraksiyonel co2 lazer göz çevresi uygulaması, fraksiyonel karbondioksit lazer göz çevresi uygulaması, madonna liftYüzün belkide en önemli estetik anatomik alanı olan göz ve göz çevresidir-periorbital ve yüzde yaşlanma ve çevresel faktörlere bağlı değişimlerin en erken ortaya çıktığı alanlardan birisidir.

Yaşlanma, çevresel faktörler, yorgunluk, stres, sigara kullanımı ve genetik nedenler ile göz çevresinde ince çizgiler, derin kırışıklıklar, torbalanmalar ve morluklar gibi estetik problemler gelişmektedir. Bunun nedenleri arasında aşağıdaki faktörler suçlanmaktadır;

  • Yüzün diğer anatomik alanlarına göre daha ince ve destek dokusu az olan göz kapaklarında yaşlanma ve yer çekimi etkisi ile sarkma, torbalanma ve gevşemelerin olmasına
  • Göz çevresi kaslarının fazla çalışması ile spazmlarına ve kasların belirgin olmasına
  • Göz iç ve dış köşelerindeki ligamentlerin-bağların gevşemesine ve aşağı doğru yer değiştirmesine
  • Göz çevresi damarlarının artışı ve görünür hale gelmesine
  • Göz kapakları derisi altında plaklar halinde yağ birikimine, ksantelazmaya
  • Göz çevresi pigmentasyonun-renklenmenin artmasına, göz çevresi morluklarına
  • Göz küresinde gözü çevreleyen yağların göz kapakları altından dışarı doğru fıtıklaşarak belirgin olmasına
  • Alın ve kaşın yaşlanma süreci ve yer çekimi ile düşmesi ve göz çevresine özellikle üst göz kapaklarına yüklenmesine
  • Yüzün orta kısmının özellikle elmacık kemik ve yanakların yaşlanma sürecine  ve yer çekimine bağlı olarak aşağı doğru yer değiştirmesine bağlı olarak gelişmektedir.

Kozmetikler yada bakım ürünlerinin yetersiz olduğu bu problemler; özel göz çevresi uygulamaları, cerrahi uygulamalar yada lazer uygulamaları ile giderilebilmektedir. Bunlar;

1. Göz çevresi özel uygulamalar;

Topikal tedaviler

Tretionin (retinok asitler); 0.05% ve 0.1% krem formları kullanılmaktadır. Uygulama alanında kuruluk, iritasyon yapabilmektedir. Retnoik asitler gibi kullanımına bağlı yan etkiler gelişebilmektedir.  

Alfa hidroksi asitler; düşük konsantrasyonlarda kullanılmaktadır. Yüksek konsantasyonları peeling amaçlı kullanılmaktadır.

K vit, C vit krem formlarında kulanılabilmektedir.

Kimyasal peelingler

Glikolik asitler, TCAA ve fenol peeling amaçlı kullanılmaktadır.

Botulinum toksin uygulamaları

Dolgu uygulamaları

HA yapılan dolgu uygulamaları

Dermabrazyon

Radyofrekans-RF

Özel iplikler ile yapılan yüz askı sistemleri ile kaşların kaldırılması gibi

2. Cerrahi uygulamalar

Göz kapakları torbalanmaları, göz kapağı yağ fıtıklaşması, göz kapağı derisi altı yağ birikimlerinde lazer ile yada klasik cerrahi yöntemler kullanılmaktadır.

3. Lazer uygulamaları

Bu bölümde Fraksiyonel CO2 lazer ve plasma lazer ile yapılan göz çevresi gençleştirme uygulaması olan Madonna Lift anlatılacaktır.

Ameliyat gibi bir cerrahi uygulama yapmaksızın göz kapakları ve göz çevresine yapılan bir lazer uygulamasıdır. Eskiden beri uygulanmakla birlikte Popstar Madonna’ ya uygulanması ile popülar olmuştur. Bu popülerliği “Madonna lift” ismini alacak kadar magazinselleşmiştir.

Aslında  Fraksiyonel CO2 lazer + RF yüz cilt yenileme ve gençleştirme uygulamaları ile anıdır. Tüm yüz uygulaması sırasında yada sadece göz çevresine de uygulanabilmektedir. Günümüzde erkek ve kadınlarda göz çevresi cilt gençleştirme uygulamaları olarak kullanılmaktadır.

Bu uygulama ile daha genç ve canlı bakışlar sağlanmaktadır.  Özellikle hafif ve orta düzeyde göz torbalanmalarında, göz çevresi morluk ve renk değişimlerinde  etkili sonuçlar yaratmaktadır. Ayrıca bu uygulama ile göz çevresi ince çizgiler ile kırışıklıkların giderilmesi ve kaşların kaldırılmasında sağlanmaktadır.

Uygulama sırasında CO2 lazer ile göz torbaları yada göz kapakları yağ birikimleri de alınabilmektedir.

CO2 lazerler 10-600 nm dalga boyundadır ve deriye uygulandığında bu dalga boyunun hedefi deride sudur. Derinin epidermis ve dermiste bulunan yapılarındaki suyu 100 C derecenin üzerinde ısınmasını sağlamaktadır. Bu istenilen derinlikte dokunun ablazyon dediğimiz buharlaşarak deriden uzaklaşmasına, dokunun ısı ile hasarlanmasına ve dokuda inflamasyonun gelişmesine yada dermiste bulunan kollajende olduğu gibi boylarının kısalmasına neden olmaktadır. Fraksiyonel CO2 lazer nerede ise saç kalınlığında micro-ablazon  (MAZs) ve micro-ısı hasarı (MTZs) alanları oluşturması ve derinin çok az bir alanında hasar  yapması nedeni ile son yıllarda daha tercih edilmektedir. Bu yanık alanları arasında sağlam deri yer almaktadır. Bu özellik derinin daha kısa sürede iyileşmesini sağlamaktadır.



CO2 lazer ile radyofrekansın(RF) birlikte kullanımı ile ideal bir sinerji elde edilirken uygulama sonrası ödem, kızarıklık ve iyileşme süresi kısaltmaktadır. Fraksiyonel CO lazerin göz çevresine uygulanması ile yaşlanmış, hasarlanmış ve elastikiyetini kaybetmiş deri ve derinin destek dokusu olan kollajen uzaklaştırılmakta sonrasında yeni deri ve kollajenin yapımı ile deri yenilenmekte yani gençleşmesi sağlanmaktadır.

Hasta uygulama öncesinde mutlaka çok iyi değerlendirilmelidir. Deri tipi, göz çevresi estetik şikayetleri ve beklentileri, genel sağlık durumu, daha önce göz çevresine yapılan estetik işlemler ve yaşam şekli sorgulanır. Gözler, göz kapakları, kaşlar, alın ve yüzün orta kısmı anatomik ve estetik yönü ile değerlendirilir.  Estetik problemler, mevcut asimetriler, yaşlanma belirtileri tespit edilir. Mimik çizgileri, ince çizgilenmeler, kırışıklıklar, göz kapakları deri elastikiyeti, kaşların pozisyonu, göz kapaklarında yağ fıtıklaşmasının varlığı gibi.

Uygulama öncesi hastanın göz kapakları ve göz çevresi uygun temizleyici ve steril edici solüsyonlarla temizlenmektedir.

Uygulama sırasında lazer ağrıdan çok deride yanma ve batma hissi yapmaktadır. Uygulama sırasında hasta konforu ve lokal anestezi için uygulamadan 30-60 dakika önce anestezik kremler kullanılmaktadır.

Bunun dışında soğuk hava hatta ağrı eşiği düşük hastalarda lokal anestezi dahi uygulanabilmektedir.

Hastanın ön hazırlığı 10-20 dakika ve uygulama 10-20 dakika sürmektedir.

Hastanın gözlerinin korunması için göz içi yada göz dışı özel lensler kullanılmaktadır.

Uygulama alanında anestezi sağlandıktan sonra sonra Fraksiyonel CO2 lazer üst göz kapağında kaşlar ile üst göz kapağı kirpik sınrı arasında, alt göz çukuru kemiğinden alt göz kapağı kirpiklerine kadar uygulanır. Ayrıca göz dış kısmına kaz ayakları alanına uygulama yapılmaktadır.

Sonrasında soğuk serum fizyolojik kompresler 10-20 dakika alana uygulanmakta üzerine vazelin gibi yoğun nemlendiriciler uygulanmaktadır.

Uygulamadan hemen sonrasında göz kapakları ve göz çevresinde pembelik, ödem ve hafif noktasal kanamalar gelişebilmektedir.

İlk 12  saat sonunda bu kızarıklık ve ödem artmaktadır.

Göz kapakları ve göz çevresinde aktif enfeksiyonu olan hastalarda, hamilelerde, 6 ay içerisinde isotretionin kullanmış hastalarda, keloidal yapısı olanlarda, yara iyileşmesi uzun ve problemli olan hastalarda, anesteziklere karşı allerjisi olanlarda, 1 yıl içerisinde göz çevresinde estetik cerrahi uygulama yapılmış hastalarda bu uygulama yapılamaz.

Hastaya göre değişmekle birlikte  1-4 seans uygulanmaktadır.

3-4 hafta ara ile yapılmaktadır.

Uygulama sonrasında ilk 24 saat ağrıdan çok yanma ve hafif batma hissi ortaya çıkmaktadır.

Bu rahatsızlıklarda soğuk kompresler yeterli olmaktadır. 

Lazer sonrası tüm bu bulgular 2-3 gün içerisinde azalarak geçmektedir. 2-3 gün içerisinde deride hafif bir dökülme olmakta buda 3-7 günde tamamen bitmektedir. Bu süreçte ilk 24 saat hastanın sadece önerilen nemlendirici ürünleri kullanması istenir.

Sonrasında hasta yüzün yıkanması ile nemlendiricileri kullanmaya devam etmektedir. 3-7 gğn sonrasında kozmetik kapatıcılar kullanılabilir. Uygulama sonrası hastanın günlük aktivitesine dönebilmesi uygulamaya ve hastaya bağlı olarak 3-7 gün sürmektedir.

Uygulama sonrası göz çevresi 1 hafta kadar süren hafif bir kaşıntı şikayeti olmaktadır.

Tüm lazerlerde olduğu gibi lazer öncesi 2 hafta sonrasında 6 ay hastanın güneşten korunması istenmektedir. Diğer lazerlerden  farklı olarak koyu tenli hastalarda uygulanabilir ve hasta bilgilendirilerek yazın rahatlıkla yapılabilir.

Göz kapakları ve göz çevresinde etkinliği hemen gözlenmektedir. Cildin gençleşmesi süreci 2 ayda daha net gözlenmektedir ve 4-6 aya kadar devam etmektedir. Elde edilen sonuçlar kalıcıdır.

 

 


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency