Varis Çoraplarının Kullanımı ve Bakımı

Varis Çoraplarının Giyilmesi ve Uyumu

Hastaya bu çok iyi bir şekilde gösterilmelidir. Hasta uygulama öncesi elinde tüm yüzük gibi aksesuarları çıkarmalıdır. Bunlar çoraba fiziksel zarar verebilmektedir. El tırnakları kısa ve düz olmalıdır. Eldiven kullanılması çorabın giyilmesi için en iyi seçenektir. Uygulam öncesi bacağa pudra sürülmesi yada ince normal külutlu çorap giyilmesi çorabın daha rahat giyilmesini sağlamaktadır. Çorabın giylmesidenn önce sadece ayak parmaklarını örtecek yarım çorap giyilebilir. Sonra çorap ayak kısmı üzerine ters düz edilir. İlk olarak çorabın ayak kısmı giyilir. Sonra çorap yukarı doğru kaydırılarak giyilir ve en son ayak parakları için giyilen çoap çıkarılmaktadır. Çorap yavaş yavaş çekilerek giyilmelidir. Herhangi bir katlantı oluşmamasına dikkat edilmelidir(Özelikle diz arkasında). Bazı hastalar için çok streç çorap giyilmesi zor olabilir. Bunun yerine orta yada hafif streç iki varis çorabı giyilmesi istenebilmektedir.







Yaşlı hastalar, eklem problemleri olanlar ve obezite bu çorapların giyilmesi zorlaşmakta hatta hastayı zorlamaktadır. Bu durumlarda baldırda fermura olan varis çorapları daha kolay uygulanabilmektedir.

Ayrıca bu çoraplar için giyme aparatları kullanılabilir.

Varis çoraplarının konforları yüksek olmakla birlikte hastaya getirdiği kısıtlamalar önemlidir. Öncelikle hastalara venöz sistem problemleri için kullanılan bu çorapların düzenli kullanılması halinde 1-6 ayda şikayetlerde gerileme sağlayabileceği anlatılmalıdır. Kompresyon gücü yüksek bir çorapta hasta uyum problemleri yaşıyor ise daha uyum gösterebileceği alt kompresyonlara geçilmelidir. Unutulmamalıdır ki bu değişim ile daha az kompresyon sağlansa da hiç kompresyon yapılmaması daha büyük bir olumsuzluktur. Varis çoraplarının kullanımı ile ilgili ortak şikayetler; 74% konforlu olmamaları, 71% zor giyilip çıkarılması ve 53% yüksek maliyetleri olarak bulunmuştur.


Varis Çoraplarının Bakımı

Bu çorapların her gün giyilip çıkarılması ve deri ile temasları nedenleri ile yıpranma ve aşınmaları doğaldır. Bu çoraplar giyilmesi ve temizlenmesi sırasında ter, deterjan, vücut sekresyonları, yürüme sırasında gerilme fiziksel etkilerine maruz kalmaktadır. Bu dış etkenler kompresyon yeteneklerini azaltmaktadır. Bu kompresyon sınıf 2 de olan bir çorabın zamanla 3 e düşmesi anlamına gelmektedir. Örneğin düz yada yuvarlak dokumalı varis çoraplarından sınıf II 29.3 mmHg basıncına sahip iken 3 ay kullanımı sonrası 26.5 mmHg düşmektedir. Bu nedenle kompresyon çoraplarının bir kullanım süreleri vardır.

Varis çoraplarında ilk dikkat edilmesi gereken travmalardan korunmasıdır. Bu nedenle eldiven ile çorabın giyilmesi ve çıkarılması önemlidir. Ayak başparmak başta olmak üzere tırnaklar, nasırlar, siğiller giyilme-çıkarılma sırasında önemlidir.

Bu çoraplar kremler, yağlar, leke sökücüler ve diğer solventler ile temas etmemelidir. Özellikle tekstilden çok lastik kısmı bu kimyasallardan etkilenmektedir. Hatta bazı kortizonlu kremler (chlorocresol ve glyceryl mono-oleate) çorapta likra ipliklerini olumsuz etkilemektedir.

Çevresel tozlar elastik lifler ve çorap üzerinde olumsuz etkilidir. Bu nedenler üretim fabrikasının önerdiği şekilde düzenli yıkanmalıdır. İdeal olanı her gün yıkanmasıdır. Önerilen 40 °C de yıkanması. İki çorap alınması ve dönüşümlü kullanılması ve yıkanması daha uzun ve etkin kullanılmalarını sağlamaktadır. Yıkama sonrası hafif bir kuruluma yapılmalıdır. Sıcak kurulama önerilmektedir.

Kompresyon çorapları 4-6 ay sonra değiştirilmelidir.

Bu çoraplar günlük kulanılmıyor, sadece çorapları uçak yolculukları yada skleroterapi gibi arada kullanılacak ise serin yerde saklanmalıdır.


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency