Kompresyon Çorapları (Varis Çorapları)

Sıklıkla kronik venöz yetmezliklerde, ameliyatlar sonrasında, skleroterapi gibi varis ve telenjektazi tedavileri sonrası ve uzun süre yatmayı gerektiren tedavilerde tercih edilmektedir. Yürüme esnasında kanın kalbe akımı için kompresyon çoraplarının basıncı ayak bileğide kasıklara doğru azalmaktadır.


Varis çorapları 2 türlüdür.

  1. Hazır varis çorapları; Bunlar beli boyutlarda yapılmaktadır, boyları ve genişlikleri standarttır. Sadece kompresyon basınçları farklıdır.
  2. Kostüm varis çorapları; hastanın bacaklarının ölçüsüne, şikayetlerine ve eğer var ise bacakta ülserin lokasyonuna uygun olarak yapılmaktadır.








Ölçümler hasta ayakta iken ve ödem yok ise yapılmalıdır. Önemli ölçüm alanı ayak bileğidir. Sonra baldır ve uyluk ölçüleridir. Son zamanlarda sadece biyometrik fotoğraflama ile ölçümler yapılabilmektedir. Sonra basınç seçimi yapılmakta örneğin lenfödemde 40 mmHg üstü basınç seçilmelidir.

Külotlu kompresyon çorapları en fazla hastaların tercihi olanlardır. Bu çorapların dezavantajları ise; karın alt kısmı ve kasıklar için artan ısı ve nem ile ve hastada sıkma etkisidir. Tek ayak, baldır seviyesi çoraplar ise daha ucuzdur ve yapışkanlı band, yapışkan, klips, bel askısı yada kemeri ile kullanılarak çorabın istenilen pozisyonda kalması sağlanmaktadır. Hatta son yıllarda içinde silikon bantlar kullanılarak kaymaları engellenmektedir.

Varis çorapları üstte deride iz bırakır buda hastada dolaşımı engellediği yönünde kaygı yaratır. Bunun normal olduğu hastaya anlatılmalıdır. Hastalarda iritasyon-tahriş gelişebilir. Bu hastalarda varis çorabı altına koruyucu bir çorap kullanılabilir.

Varis çorabı kullanılamayan durumlarda; hasta adapte olmayacaksa, bacaklar çok duyarlı ise, arteriyel yetmezlik var ise, ödem kontrol altına alınamıyor ise, ağrı çorap giymeye engel ise, ayakta deformasyon fazla ise, sulantılı ülserler var ise özel ürünler kullanılabilmektedir.

Çoraplar hasta tercihine göre parmakları kapalı yada açık olabilir. Hassas ciltlerde ipek kullanılabilir. Renkli varis çorapları kadınlar için kullanılabilir. Staz dermatitis ve ülserleri olan hastalarda çorap dokusu gümüş içerebilir.

Venöz yetmezlik ve ödemde ilk tercih kompresyon bandaj uygulaması( Unna boots, short-stretch bandaj ve multilayer bandaj gibi) tercih edilmektedir. Ancak bu teknik venöz staz ülserlerinde kullanılamaz. Bunlarda kompresyon çorapları kullanılmalıdır. Varis çoraplarının uzun süre kullanımı anormal yak şekline, sinir anomalilerine ve periferal damar hastalıklarına neden olmaktadır.

Kompresyon tedavilerinde hastaların ekstremitede ağrı duyusu önemlidir. Bu hastalarda ağrı duyusu az ise basınç artışı ülser ve nekroza neden olabileceği için dikkatli olunmalıdır. DM yaşlı ve debil hastalarda dikkatli olunmalıdır. Ayrıca artropati, aşırı şişmanlık ve duyu sinir bozukluklarındada dikkatli olunmalıdır.

Yeni uygulanacak hastalarda düşük basınçlılar ile başlanması daha sonra basıncın arttırılması hasta uyumunu arttırmaktadır.

Varis çorapları basınç özellikleri ve klinik kullanım alanlarına göre sınıflandırılmaktadır. Aşağıdaki tabloda bu özetlenmektedir.


corap 04




Bu kompresyon çoraplarının klinik kullanım sınıflaması. Kompresyon çorabı seçiminde diğer önemli bir kriter ise bacakların ölçüsüdür. Bunun için belirlenmiş bacakta standart ölçüm noktaları bulunmaktadır. Kalça-d, uyluk-c, baldır-b, ayak bileği-a gibi. Bu çevre ölçümleri seçilen basınçta çorabın seçimini sağlamaktadır. Çoraplar bu çevre ölçümüne göre small-S den 4 extra large-4XL kadar alt sınıflandırılmaktadır.

Aşağıda 15-20 mmHg basınç için ölçülere göre çorap seçimleri görülmektedir.


corap 05




Aşağıda ayaklarda staz dermatitiste 40 m Hg da  seçilmesi gereken çorap boyutları görülmektedir.


corap 06





yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency