- Gösterim: 4323
- Kompresyon tedavileri bacalarda venöz yetmezlik ve lenfatik problemlerde kullanılmaktadır. Ayrıca ayaklarda telenjektazi ve varis gelişiminide önlemektedir. Yani hem tedavi hem de koruyucu amaçlı kullanılmaktadır.
- Sklerotedaviler sonrasında kompresyon tedavileri
- Gebelikte kompresyon tedavisi; gebelikler tekarladıkça varisler kalıcı olmaya başlamaktadır. Gebeliklerde 10-30-mmHg külotlu kompresyon çorapları kullanılabilir. 1-2 gebelik sonrası, varis öyküsü olanlarda daha basınçlı 30- 40-mmHg tercih edilmelidir. Uzun bacaklı kadınlarda, yada 30- 40-mmHg hasta tolere edemiyor ise baldır uzunluğunda 20- 30-mmHg kompresyon çoraplar 20- 30-mmHg külotlu kopresyon çoraplar üzerine giyilebilir. 35 haftadan sonra bu basınçlar tekarar arttırlılabilir.
25-mmHg çorapların kullanımı gebelikte şikayetleri çok önemli düzeyde azaltmakta. - Meslek nedenlerle ayakta durma ve oturma süreleri uzun kişilerde kompresyon tedavileri; mesleki nedenlerle ayakta fazla kalma durumlarında hafif basınçlı çoraplar önerilebilmektedir. Bunlar bacakta ödemi önemli ölçüde azaltmaktadır. Sadece ayak alt kısmına 18 mmHg kompresyon basıncı ödemi gün boyu korumaktadır.
- Uzun uçak , araba yolculuklarında kompresyon tedavileri; uzun süreli oturma bacaklarda ödeme neden olabilmektedir. Uçak yolculuklarında ayakalarda 250 ml üzerinde sıvı birikimi ödeme yol açtığı gösterilmiştir. Deride uçuş gününde bile kalınlaşma gözlenmektedir. 8-15 mmHg yada 15- 20 mmHg çoraplar bu ödemde etkilidir. Ödem dışında ayaklarda huzursuzluk, bileklerde şişme, ayaklarda yorgunluk şikayetlerinde de etkilidir.
- Derin ven trombüsleri ve post-trombotik sendromlarda kompresyon tedavileri
- Uzun süre yatmak zorunda kalan; yatalak hastalar yada ameliyat sonrasında kompresyon tedavileri; bunlar koruyucudur. İlaçlar, mekanik önleyici yöntemler artık bu riskleri en aza indirmektedir.
- Derin ven trombozları-DVT kompresyon tedavileri; DVT larında 2 yıl kompresyon uygulanması istenmektedir. Hastanın DVT belirtileri ve ödem konusunda bilgilendirilmelidir. DVT da 30 mm Hg üzerinde bir kompresyon ile yürüyüşler önerilmektedir.
- Venöz yetmezlikten kaynaklanan ülserler kompresyon tedavileri; kompresyonlar ülser iyileşmesini hızlandırmaktadır. Burada çok tabakalı kompresyon bandajlar tercih edilmektedir. Burada tercih edilen kompresyon basınçları yüksek olmalıdır.
- Lenfatik sistem problemleri ve lenfatik ödemde kompresyon tedavileri; bu olgularda destek amaçlı kompresyon uygulanmaktadır. Lenf drenaj masajları, egzersizler, deri bakımı kompresyon kadar önemlidir. Çok tabakalı kısa streç bandaj kompresyon tedavileri tercih edilmektedir.
- Travmatik hematomda kompresyon tedavileri
- Vaskülitiste kompresyon tedavileri
- Yanıklarda kompresyon tedavileri
- Keloidlerde kompresyon tedavileri