Bandajların Uygulanması

bandajlarin uygulanmasi 01Bandajların uygulanması öncesi hasta ve hasat bakıcısının eğitimi son derece önemlidir. Eğitimli uygulamada uygulanan basınç 25 – 50 mm Hg arasında değişirken eğitimsizlerde bu basınç farlılıkları 15 – 70 mm Hg arasında değişmektedir. İyi bir eğitim süreci ile bandaj uygulamalarında basın farklılıkları 20 mm Hg altına indirilebilmektedir.

Bir çok elastik bandaj üzerinde farklı geometrik şekiller bulunmaktadır. Örneğn bazılarında dikdörtgen var ideal olarak gerildiğinde kare olmakta. (Setopress, Seton Healthcare Group, Oldham, UK; Proguide, Smith and Nephew, UK; Velpeau, Lohmann & Rauscher, France) Bu ideal germeyi sağlamakta.

Bandajların uygulanması sırasında dikkat edilmesi gerekenler

  • Çinko paste içeren eşastik olmayan bandajlar tüm bacak boyunca doğru temasla ve yüksek dinlenme basınçlarında uygulanmalıdır. Basınç uygulama sırasında homojen olarak yüzeye dağılmalıdır. Bu nedenle sarılırken katlantı oluşmamasına dikkat edilmelidir. Bir 10 metrelik bandaj bir ayağa uygulanmalıdır. Sonra alt bacak 5 metre kısa stretch bandaj ile sarılır. Sonra hastadan en az 30 dakika ayakta dolaşması istenir.
  • Bu yürümelerden sonra 40 mmHg üzerindeki bu basınç orta düzeyde ödemin atılmasını sağlamaktadır. Ödem azaldığı için bandajın etkinliği azalır. Bu nedenle birkaç gün sonra ana bandaj ve kısa starch bandaj tekrar sarılır. 7 günde bir bandaj değiştirilmektedir.
  • Bandaj aşağıdaki resimde olduğu gibi uygulanmalıdır. Bu şekilde uygulandığında sabah ayak parmaklarında hafif ödem olmakta ancak gündüz yürüdükçe azalmaktadır. Ayak bileği bandajlanırken ayak mutlaka maksimum yukarı çekilmeidir.


    bandajlarin uygulanmasi 02


  • Bacakların üst kısımlarına bandaj yapılırken bandaj üst üste gelecek şekilde ( bandaj bir öncekinin % 50 sini örtecek şekilde, spiral yada 8 şeklinde) overlap ile yapılmakta.
  • Diz üstü bandajlarda bandajın üst sınırı fibula üst capitulumunu örtmeklidir.
  • Kompresyon ayakların alt ksımında proksmalden daha yüsek olacak şekilde uygulanmalıdır.
  • Pamuklar yada poliüretan köpükler ile tibia ön yüzü, keskin kemik çıkıntıları tendonlar korunmalıdır. Bu destek daha yüksek bir basınç elde edilmesinide sağlamaktadır.
  • Bandaj nonallerjenik olmalıdır.
  • Bandaj sırasında hematom, ülser, ödem ve inflamasyon alanlarına dikat edilmelidir.
  • Bandaj uygulandıktan sonra hasta ayağa kaldırılır, yürütülür ve hareket etmesi istendir. Bu sırada yürümesini ve hareketlerini engeleyip engellemediği sorgulanmalıdır. Yürüme sırasında ağrı önemli bu arterial basıyı destekler.
  • Diz arkasında fleksiyon sağlayan tendon bölgesi pamuklarla desteklenmelidir.

yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency