Saça Renk Veren Ürünler

Saça renk vermek amaçlı saç boyaları kullanılmkata. 


Saç Boyaları

Prensip olarak saç boyaları saçların renklerinin açılması, koyulaştırılması yada gri saçların kapatılması için kullanılmaktadır. Saç boyaları içerisinde çeşitli doğal ve sentetik maddeler bulunmaktadır.

Yurdumuzda da en sık kullanılanı saçı turuncu-kırmızıya boyayan kınadır. papatya gibi diğer bitkisel boyalar daha nadir kullanılmaktadır. Doğal boyaların renk seçenekleri kısıtlıdır. Bu nedenle sentetik saç boyaları daha sık kullanılmaktadır.

Güvenliği kanıtlanmış yada alerjik testlerden geçmiş bir saç boyası bulunmamaktadır. Tüm saç boyalarını uygulanmadan önce testlerinin yapılarak alerjik reaksiyon yok ise kullanılması önerilmektedir.

Saç boyaları;

  • kademeli saç boyaları,
  • geçici saç boyaları,
  • yarı kalıcı saç boyaları,
  • kalıcı saç boyaları,
  • bitkisel saç boyaları

olmak üzere 5 guruba ayrılmaktadır.




Saç Boyaları


Kademeli Saç Boyaları

Bu tür saç boyalarının elde edilen saç rengi elde edilene kadar tekrar kullanımına ihtiyaç vardır. Bunlar saçlarda kademeli olarak renkte koyulaşma sağlamaktadır. Bu kademeli geçişte örneğin gri saçlara uygulandığında ilk olarak sarı-kahverengi renk ortaya çıkmakta daha sonra saçları siyaha boyamaktadır. Bu boyalarda istenen saç renk tonunu yakalamak zordur . Suda eriyebilen metaller saç şaftında depolanmakta.

Bu saç boyalarının içeriğinde kurşun, gümüş, bakır, bismut, nikel, demir,mangenez ve kobalt kullanılmaktadır. Bunlar saça uygulandığında saç yapısında depolanmakta ve bu metaller oksit, suboksit yada sulfide formunda saçta depolanmaktadır.

ABD lerinde % 2-3 kurşun asetat yada nitrat saçlarda kullanılmaktadır. % 1-2 gümüş nitrat daha çok kaş ve kirpikler için tercih edilmektedir.

Kolay uygulanabilir olmaları nedeni ile evde kullanılır. Ancak saçlarda kolay kırılmalara neden olmaktadır. Bu kırılmalar özellikle boyalı, permalı saçlarda daha fazla olmaktadır. Bu nedenle bu ürünler kullanılmadan önce saçlara yoğun bakım işlemleri yapılmalıdır.

Geçici Saç Boyaları

Kişinin kendi saç rengini daha belirginleştirmek yada saça geçici istenen rengin verilmesi için kullanılmaktadır. Bu boyalar şampuanla kolay çıkmaktadır. Yaşlı kişiler tarafından daha sık tercih edilerek kullanılmaktadır. Saça diğerleri kadar zarar vermemektedir. Bunlar kimyasal tekstil asit boyaları azo, anthraquinone, triphenylmethane, phenazine, xanthenic yada benzoquinoneimine içermektedir. Molekül çapları büyük olduğu için saça uygulandığında saç yapısına girmeden saç dışında kalmaktadır. Kadın ve erkekte tüm saç tiplerinde zarar vermeden kullanılmaktadır.


Yarı Kalıcı Saç Boyaları

Bu boyakar içerisinde suda eriyebilen düşük moleküllü maddeler kullanılmaktadır. Bu nedenle saç rengini değiştirmekten çok tonunu düzenlemek için tercih edilmektedir. İçeriklerinde antraquinon, aromatik aminler ve aminonitorbenzenler içermektedir. Hafif ton değişikliği isteyenlerde, grileşmiş saçları olanlarda tercih edilmektedir. Kuru saça şampuan gibi uygulanır ve 20 dakika sonra durulanır. Ancak sonrasında her saç yıkamada boya azalır. Hatta 6-8 yıkamada tamamen çıkmaktadır. Bu saç boyaları kozmetik sektöründe gölge olarak bilinmektedir.


Kalıcı Saç Boyaları

Kalıcı boyaların ilk gurubu daha hafif ve amonyak içermeyen ve düşük konsantrasyonda % 2 hidrojen peroksit içeren kalıcı saç boyalarıdır. Bunlar saç yapısına girmekte ve saçın rengini kalıcı olarak değiştirmektedir. Bunlar saçlı deriyi daha az tahriş ederler ve daha çok beyaz saçlarda kullanılmaktadır.

Kalıcı saç boyalarının daha yoğunları ise yıkama ve şampuanla çıkmayan ve saçın içerisine yerleşen boyalardır. Bunlar saçlarda uzun süre kalmaktadır, kolay kullanılabilmektedir ve renk seçeneklerinin fazlalığı nedeni ile günümüzde fazla tercih edilmektedir.

Bu boyaların saçta uygulama sonrası süreçleri temel ara maddelerin (p-fenilendiaminler, p-toluendiamin, p-aminofenoller) kullanımı ile başlar. Bunlar hidrojen peroksit ile oksidasyona girmektedir. Ammonium persulfate yada potassium sulfate renk açılmasında hidrojen peroksitti etkisini daha arttırmaktadır. Bu süreç saç yapısı içerisinde gerçekleşmektedir. Bu kimyasalların saça girişinde amonyak kolaylık sağlamaktadır. Bu oksidayon ara ürünleri daha sonra bağlantı elemanları (resorsinol,1-naftol, m-aminofenol, vb) ile geniş yelpazedeki indo boyaları ile ilişkiye girmektedir. Böylece saçlarda kalıcı renk elde edilmektedir. Ancak alttan gelen yeni saç normal rengindedir. Bu nedenle saçlar uzadıkça boya tekrarlanmalıdır.

Kalıcı saç boyaları sıvı, jel ve krem formundadır. Evde de kullanılabilen paketleri bulunmaktadır.


Kalıcı saç boyalarında renkler;

  • Kırmızı tek başına nitroparaphenylenediamine yada para-aminophenol ile tetaphenylenediamine,alphanaphthol yada 1,5-dihydroxynaphthalene nin birlikte kullanılması ile elde edilmektedir.
  • Sarı orthoaminophenol, orthophenylenediamine ve nitro-orthophenylenediamine karışımından elde edilmektedir.
  • Mavi sadece paraphenylenediamine, phenylenediamine, methyltoluenediamine yada 2,4-diaminoanisole kombinasyonundan elde edilmektedir.

yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency