Nikel Alerjisi

Bölgesel aşırı terleme;hiperhidrozis ve ter kokusu;bromohidroziste lazerler deri altından uygulanarak ekrin ve apokrin ter bezlerinin azaltılması/yok edilmesi amaçlanmaktadır.

Kullanılan hiçbir lazer ter bezlerine spesifik olmamakla birlikte çevre dokularda özellikle yağ dokusunda ortaya çıkan ısı yağ dokusunda yer alan ter bezlerinin yıkılmasını sağlamaktadır.

Bu amaçla en etkin kullanılan Nd YAG lazerlerdir ve lipolizis amaçlı uzun süreden beri etkin bir şekilde zaten kullanılmaktadır. 1064 ve 1440 nm dalga boyları tercih edilmektedir.

Sıklıkla koltuk altı hiperhidroziste tercih edilmektedir. Ancak aşağıda işaretli hiperhidrozis alanlarına uygulanabilmektedir.



Hasta sırt üstü yatar pozisyonda iken, uygulama yapılacak koltuk altında kol yana 90-130 derece açılarak yukarı kaldırılması sağlanır. daha fazla yukarı kaldırılması uygulama sırasında koltuk altında sinir dokulara zarar verilme riskini arttırmaktadır.

Öncelikle koltuk altına iyot-nişasta testi yapılarak terleme alanı saptanmakta. Bu test yapılmaksızın sadece koltuk altı kılların alanı işaretlenerek uygulama alanı belirlenebilmektedir. Aşırı terleme alanları fotoğraflanarak alan ölçüm programları ile değerlendirilmekte. Bu uygulama sonrası tekrarlanmaktadır. 

Bu şekilde hasta fotoğrafları alınmaktadır.Cerrahi işaret kalemi ile alan, lazer kanül giriş alanları ve lazer uygulaması için 2X2 cm2 lik alanlar işaretlenir.

Koltuk altı steril solüsyonlar ile sterilize edilir ve steril örtüler ile alan kapatılır.

Tümesent anestezi ve lazer uygulaması için işaretlenen alana lidokain ile lokal anestezi yapılır. Bu alanlardan ilk olarak 18 gauge iğne ile delikler açılır ve ince tümesent kanülleri her bir koltuk altına 20 -30 ml tümesent anestezi yapılmakta.

Lazer 300 mikron kalınlığında fiberler ile uygulanmaktadır. Bu nedenle 18 gauge kanüller lazer kullanılımı için yeterlidir.

Bunun için tümesen anestezi için açılan deliler kullanılmaktadır. Lazer fiberini tasıyan kanüller deri altına dermisin hemen altına yerleştirilmekte. Lazer lipolizisite olduğu gibi ucunda lazer fiberi bulunan kanül deri altında ileri geri hareket ettirilmektedir. Bu hareket etkin bir uygulama ve yan etkilerin azaltılabilmesi için 0.5 -1.0 cm2 lik alanda kanül lazer 1-1.5 sn kalacak şekilde uygulama yapılmaktadır.


Tüm alanlara lazer uygulaması sonrası küret ve sakşın uygulanmaktadır. Deri yüzeyinin epidermisin korunması için mutlaka soğuk hava ve soğuk kompresler kullanılmakta. BU amaçla infrared sıcaklık ölçerler ile deri yüzey ısınının 40 C üzerine çıkması engellenmektedir.



Uygulam sonrası özel pansuman giysileri ile 48 saat kapalı kalması sağlanmaktadır.



Gebelikte, ışık duyarlılığını artıran ilaç kullanımlarında, keloidal yaısı olanlarda kullanılmaz. Lazer başarış oldukça yüksektir.

Lazer uygulama hatasına bağlı olarak nekroz alanları gelişebilmektedir.



Koltuk altı terleme şiddet indeksi 3-4 olanlar tercih edilmektedir.


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency