Melanositik Nevüsler

Melanositik nevüsler sıklıkla ‘ben’ olarak da adlandırılmaktadır. Vücudun herhangi bir bölgesinde ortaya çıkabilirler ve renkleri kahverenginin tonlarında siyaha kadar değişebilmektedir. Genellikle bir santimetreden küçük, sınırları belirgin, leke yada deriden kabarmalar şeklinde görünürler. Benler deride daha önceden var olan melanositlerden yada nevomelanosit adı verilen hücrelerden oluşurlar. Melanositik nevüsler normal deride bazal membran boyunca tek tek dizilmiş olan melanositlerin aksine, melanosit kümelerinden oluşurlar. Bu kümerlerdeki melanositlerin dendritleri yoktur.

Nevüs gelişiminde rol oynayan önemli faktörler; genetik, yaş, deri tipi, güneş ve ultraviyole ışınları, hormonlar ve immunsupresyon olarak sayılabilir.

Melanositik nevüs gelişiminde esas çevresel risk faktörünün güneş ışınlarına maruziyet olduğu son zamanlarda yapılmış olan çalışmalarla desteklenmektedir. Özellikle hayatın ilk iki yılındaki güneş ışınıyla temasın miktarı melanositik nevüs gelişiminde önemlidir. Çocukların maruz kaldıkları güneş ışını miktarı ve yoğunluğu sonradan gelişen melanositik nevüs oluşma sıklığını arttırmaktadır. Açık cilt tipine sahip olanlarda, çilleri olanlarda, açık saç ve göz rengine sahip olanlarda ve yoğun güneş ışığı maruziyetinde melanositik nevüs sayısında artış gösterilmiştir. Aralıklı güneş ışınlarına maruz kalınması kronik olarak uzun süreli maruziyetten daha önemlidir ve hatta devamlı güneş ışınları altında yaşayan kişilerde melanositik nevüs sayısının daha az bulunduğu bildirilmiştir.

Nevüs gelişiminde genetik özellikler de önemli bir yer tutmaktadır. İkizlerde aile bireylerinde nevüs yoğunluğu ve toplam nevüs sayısında artış saptanmıştır.

Klinik Görünümlerine göre farklı isimler verilmektedir.

Solid Kahverengi Melanostik nevüsler

Bazı kişilerde atipi göstermeyen tek yada çok sayıda sıradan görünümlü melanositik benler olabilmektedir. Bunlar deriden kabarık olmayan, iyi sınırlı, kahverenginin farklı tonlarında ve tek renk içeren vücutta simetrik dağılım gösteren nevüslerdir. Bu nevsler 3 mm den başlayarak 1 cm zerine adar boyutlara çıkabilmektedir. Bunlar bileşik nevüslerdir hatta intradermal nevüsde olabilmektedir. Drrmatoskopileri çok tipik bir nevüs izlenimi vermektedir.

Solid Pembe Melanositik Nevüs

Bu nevüsler daha çok açık tenlilerde görülmektedir. Bunlar daha az pigmentasyon içerdikleri için pembe görülürler ve dermatoskopik değerlendirmleri mutlaka gerekmektedir. Pembe görünümleri damarsal yapı zenginliğinden kaynaklanmaktadır. Klinik olarak renkler dışında solid Brown ların özelliklerini göstermektedir.

Eclipse Melanositik Nevüs

En sık görülen formu deriden kabarık olmayan, ortası daha koyu ve açık kahverengi halkalı olanlarıdır. Ortası koyu ve kenarları açık renkli görünümleri güneş yörüngesine benzetildiği için eklips simi verilmiştir. Boyutları 4 mm den başlamakta 1 cm den daha büyük olabilmektedir. Erişkinlerde gövdede çocuklarda saçlı deride daha sık görülmektedir. Daha sonraki yıllarda bu halkanın dışında küçük nevüsler gelişebilmektedir. Yaşla birlite bu çevre halka kaybolabilmekte ortadaki koyu alan deriden kabarabilmekte ve dermal bir nevüse dönebilmektedir.  Bazı olgularda zamanla ortasındaki koyu alan solabilmekte hata pembe olabilmektedir.

Cockade/cockarde/Hedef tahtası Melanositik Nevüs

Bu nevüsler ortada daha koyu bir alan ve çevresinde hedef tahtası gibi açık ve koyu halkalardan oluşmaktadır. genellikle 4-10 mm çapındadır. Gövdede yerleşim gösterenler daha büyük olabilmektedir. Özellikleri ile eklips nevüse benzemektedir.

Perifollicular hypopigmentation Melanostik Nevus

Doğumsal yada sonradan gelişen nevüs ve blue nevuslerde nevüs içerisinde kıl follikülleri çevresinde hipopigmentasyon bulunmaktadır. Bunlar sıklıkla 1 mm den daha küçük çaplıdır ve kalın terminal kıllar çevresinde görülmektedir.

Çok Sayıda Halo Nevüslü Melanositik Nevüs

Pigmente melanostik bir nevüs çevresinde depimente bir halka ile kendisin göstermektedir. Bu ilk evresidir. Sonra ortadaki pigmente nevüs pembe renge dönmektedir. Bu ise ikinci evredir. Sonrasında bu ortadaki pembe nevüs kaybolmakta sadece depigmente halka kalmakta. Bu III evredir. Aylara yada yıllar sonra ise bu depigmentasyon kaybolmaktadır. Buda IV evredir. Halo nevüslerde tüm vücut ve göz muayenesi ile maling melanoma araştırılmalıdır.

Nonpigmente Melanositik Nevüs

Çok nadir görülmektedir. Pigmentasyon içermedikleri için tanıları ve dermatoskopileri son derece önemlidir.

Sahanda Yumurta-freid egg Compound Melanositik Nevüs

Bu nevüslerin rotasında dermal çevresinde junctional yapılanma bulunmaktadır.

Lentiginous Melanositik Nevus

Bunlar çillere benzeyen simetrik dağılımlı, 4 mm çaplarında, koyu kahveden siyaha kadar renkleri değişen nevüslerdir. Çok sayıda olduklarında solar lentigo-güneş çilleri ile karışabilmektedir.

 

 


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency