- Gösterim: 17005
Benler içerisinde atipik şekilli olanlarda bulunmaktadır. Bunlara “Atipik nevus,Displastik nevus yada Clark Nevus” denilmektedir. Genetik geçiş özelliği bulunmaktadır ve aileseldir.
Bunlar sıklıkla 5 mm den büyük üzerleri düz yada yağda pişmiş yumurtaya benzemektedir. Renkleri düzensiz dağılımlı pembe ile kahve rengi arasındadır. Düzensiz kenerlar gözlenmektedir. Sıklıkla eriskin dönemde başlamaktadır. 40 lı yaşarın sonarına kadar sayıları ve boyutları artmaktadır. MM gelişme riskini göstermesi açısından önemlidir. Atipik mole sendromu(AMS) eskiden Displastik Nevus sendromu olarata bilinmekte idi. Bu sendroma B-K mole sendromu olarakta bilinmektedir. Atipik benler % 8 oranında bu sendrom olmadanda gözlenebilmektedir. MM % 50 oaranında atipik benlerden gelişmektedir.
Atipik Nevüste Ayırıcı Tanı
Klinik olarak; malign melanom, mavi nevüs, dermatofibrom, pigmente bazal hücreli kanser, pigmente aktinik keratoz, benign pigmente keratoz, mastositom, seboreik keratoz, epidermal nevüs, Becker’in melanozisi, siğiller, molluskum kontagiyozum, subungual hematom, aksesuar meme başı, deri eki tümörü, piyojenik granülom ve büyük hücreli akantoma iler karışabilmektedir.
Soluk ve kahverengi, yassı nevomelanositik nevüslerin solar lentigo, lentigo simpleks ve cafe-au-lait maküllerinden ayrımı için yeterli ışık altında dikkatli bir inceleme gereklidir. Pigmente olmayan veya pembe renkli melanositik nevüslerin ayırıcı tanısında diğer pigmente olmayan tümörler olan, bazal hücreli karsinom, fibröz papül, siğil, dermal müsinöz, clear cell akantoma ve bazı deri eki tümörü düşünülmelidir.