- Gösterim: 11847
M. Melanoma nın 4 farklı klinik tipi tanımlanmıştır.
Yüzeysel Yayılan Melanoma
Açık cilt tipine sahip bireylerde en sık görülen tipidir. Sıklıkla 30-50 li yaşlarda oraya çıkmaktadır. Tüm melanom olgularının % 70 inde bu tip görülür. Erkek ve kadınlarda genellikle sırt üst bölümde ve kadınlarda bacaklarda daha sıklıkla görülür. Klinik olarak yavaş ilerleyen, epidermisle sınırlı kalan, papiller dermiste fokal yerleşimli, daha çok deriye pararlel-horozontal yayılan, düzensiz sınırlı, asimetrik ve değişen renklerdedir. Amcak belli bir klinik süreçten sonra deride derinlemesine-vertikal yayılma göstermektedir. Bu aşamada deriden kabarık nodüler bir klinik yapıya dönüşebilir. Çapları 6-8 mm den büyük olur. Seboreik keratozu taklit edebilir. Atipik nevüsler malign melanomdan ayırt edilemeyebilir.
Nodular Melanoma
İkinci olarak en sık görülen melanomdur. Melanoma olguların % 15 ile % 30 unda görülür. Sıklıkla 60 yaşlar ve sonrasında görülür. Diğer melanomalrar göre klinik seyri daha kötüdür. Sırt ve bacaklarda , baş boyunda daha sık görülür ancak vücudun herhangi bir yerinde görülebilir. Hızlı büyümesi bunun önemli özelliklerinden biridir. Yüzeyel yayılmadan hızla deri derin dokularına yayılmaya geçmektedir. Bu derine büyüme özelliği bu tipi daha tehlikeli yapan özelliğidir. Klinik olarak lezyon ciltten kabarık, koyu kahverengi veya siyah nodül şeklindedir. Bazen ülsere olur ve kanamalıdır. Bazı olgular polipoid ve açık renki hatta pembe renkli olabilir.
Lentigo Maligna Melanoma
Melanomanın % 4 ila % 10 unda görülür. Genellikle baş, boyun ve kollarda , özellikle 70’li yaşlarda yaşlılarda görülür. Diğer deri kanserlerinde olduğu gibi kümülatif güneş ışını etkisi etyolojide önemli rol oynar. Burada genellikle kansere dönüşebeilecek bir lezyon olan, lentigo maligna, bulunur. 10 ila 15 yıl süre ile mevcut olan bu lezyon malign özellik kazanana kadar 3-6 cm çapa ulaşabilir. Olguların sadece % 8 ile % 10’unda görülür. Güneş yanığı gibi veya kahverengi renkte yama ya da makül şeklinde pigmente lezyon olarak ortaya çıkar. Premalign lezyon içinden gelişen nodüler gelişme olarak çoğunlukla kendini gösterir.
Akral Lentiginous Melanoma
En az görülen tiptir. Olguların ancak %2-8 inde rastlanır. Tipik olarak avuç içi, ayak tabanı veya tırnak yatağında yerleşim gösterir. (subungual tip). Düzensiz pigmentasyon gösterir ve büyük boyutludur (>3 cm çap). Subungual melanom selim junctional nevüs, pyogenic granuloma, veya subungual hematom ile karıştırılabilir. Tırnak yatağında hızlı bir başlangıçla renk değişikliği olur ve tırnak çerisinde uzunlamasına siyah-kahverenkli bir band ortaya çıkar. Koyu tenlilerde daha sık gözlenmektedir.
Diğer Melanom Varyantları
- Nevoid Melanomlar:
- Spitzoid melanom ( Spitz nevüs özellikleri taşıyan melanom )
- Küçük hücreli melanom ( Küçük,nevüs-benzeri hücreli melanom )
- Malin Mavi Nevüs ( Mavi Nevüsle İlişkili Malin Melanom )
- Dezmoplastik- İğsi hücreli- Nörotropik Melanom
- “Clear Cell Sarcoma” (Yumuşak dokuların melanomu)
- “Animal-type” Melanom
- Oküler Melanom: Nadir görülen primer oküler melanomlar, tüm melanomların içinde %5’lik yer tutar.
- Mukozal Melanom: Nadir görülmekle birlikte genellikle geç farkedildikleri için ileri evrelerde tanı almaktadırlar.
Nadir ancak önemli bir klinik tipide Amelnositik MM dır. Bunda deride renk değişimi yoktur.