- Gösterim: 8178
Layşmanyazis; enfekte tatarcık sineklerinin kan emme işlemi sırasında bulaştırdıkları layşmanya grubu hücre içi parazitlerin memeli konaklarda oluşturduklan bir hastalık grubudur. Deride veya mukozalarda şekil bozuklukları yapan deriyi tutan formlarının yanında ölüme neden olabilen iç organ tutulumlu formları bu hastalığın geniş klinik spektrumunu oluştururlar. Laylmanyazisin türlerine ve tutulumun şiddetine göre farklı hastalık tabloları ortaya çıkmaktadır.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından önemli hastalıklar listesinde yer almaktadır. Eskiden dünyada sıcak iklik kuşaklarında ve belli alanlarda görülmesine karşın günümüzde daha sık ve yaygın görülmektedir. Antartika dışında bütün kıtalarda bilinen bir hastalıktır. Bunda ülkeler arası seyahatler, emperyalist savaş ve işgaller (ABD'nin Irak işgali sırasında 2000'den fazla ABD askerinde leişmanyazis bildirilmiştir.), mülteciler (Suriye mülticileri ile leişmanyazisin ülkemizde artışı gibi)
Endoparazitlerde yani canlı içerisinde yaşayan Tripanazomalardan layşmanya türlerinin sebep olduğu bir grup hastalıktır. İnsanda infekte olabilen 15 tür layşmanya vardır. Bunlardan 3 farklı gurubu insanda hastalıklara neden olmaktadır.
- Leishmania tropica minor ve major, Leishmania aetthiopica; Eski Dünya deri layşmanyazisine neden olmaktadır. ”leishmanisis cutis” (şark çıbanı) yapar.
- Leishmania Braziliensis, Leishmania mexicana, Leishmania peruviana; Yeni Dünya layşmanyazis yada mukokutanöz layşmanyazis’ini (Amerikan layşmanyazisi) yapar.
- Leishmania Donovani, Leishmania infantum; Kala-azar visseral layşmanyazis’i yapar.