Kötü Huylu (Maling) Deri Tümörleri - Cilt Kanserleri

Deri kanserleri tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızlı bir artış göstermektedir. Geç tanısı ile ölümcül olabilen cilt kanserlerinde erken tanı son derece önemelidir.  Her yıl dünyada 60.000 deri kanseri sebebi ile ölümler olmaktadır. Bu ölümlerin: 48.000 melanomdan, 12.000 diğer deri kanserlerinden kaynaklanmaktadır. Erken tanıda benler ve cilt lekelerinin bireysel takibi ve yılda 2 kez  bir dermatoloji uzmanı tarafından muayene ve kontrollerin yapılması son derece önemlidir. Cilt kanserlerinin tanısı klinik ön tanı ve sonrasında biyopsi ile konulabilmektedir.


Maling Melanoma

MM tüm dünyada en sık görülen 5. kanserdir ve malesef ilk sırayı almaya aday gibi görünmektedir. Her sene %5 oranında daha da artmaktadır.  Tüm deri kenserlerinin % 5 ini oluşturmakta ancak deri kanserinden ölümlerin % 75 inden sorumludur. Geç tanı ile ölüm riski en yüksek kanserlerdendir.


Bazal Hücreli Karsinom

Derinin bazal hücreli karsinomu (BHK) günümüzde en sık görülen kanserdir ve sıklığı  giderek artmaktadır. Deride epidermis ile dermis bileşkesinde bazal hücrelerden  veya derinin aksesuar elemanlarının (kıl folikülü ter bezleri, yağ bezleri)  iç yüzünü kaplayan bazal hücrelerden kaynaklandığı için bu ismi almıştır. Bazal hücreli kanser (BHK)’in,  bazal hücreli epitelyoma (BHE), bazalyom gibi isimleri vardır. Son zamanlarda metastaz-uzak organ ve dokulara yayılma yapmaması ve bazı özellikleri nedeniyle gerçek bir kanser sayılmadığı için, “bazal hücreli kanser” olarak adlandırılması tartışmalıdır.


Skuamöz Hücreli Karsinoma - Spinal Hücreli Karsinoma - Yassı Epitel Hücreli Karsinoma (SCC)

Tüm dünyada ve ülkemizde melanoma dışında görülen cilt kanserlerinde 2. sıradaki cilt kanseridir. SCC yüksek metastaz yapabilme riski nedeni ile ön tanısı ve tedavisi son derece önemlidir.

SCC sıklıkla orta yaş üstü ve yaşlıllarda gözlenmektedir.

SCC kaynaklandığı prekanseröz hastalıklara göre de farklı klinik ve metastaz yapabilme gücüne sahiptir. Örneğin yanıklar, radyoterapi sonrası, kapanmayan yaralar sonrası gelişen SCC daha ağır bir klinik tabloya sahiptir. Aktinik keratozisten kaynaklananları ise daha hafif bir klinik özelliktedir.


Deri Ekleri - Adnekslerin Kanserleri

Adneksler veya deri ekleri Merkel hücreleri, ekrin ve apokrin ter bezleri, kıl folikülleri ve sebase bezleri içerir. Derinin eklerinin kanserleri oldukça nadirdir ancak karsinomları  oldukça maligndir.


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency