İyi Huylu (Bening) Deri Tümörleri

SİĞİL – VERRUCA VULGARİS – WART, özellikle de Epidermodisplazya  verrüsiformis, Kondyloma akuminata ve Bowenoid papulozis kansere dönebilmektedir. Ayrıca genital bölgede yerleşenleri kadınlarda rahim ağzı kanserine neden olabilmektedir.


Dermatofibroma
Nevus Sebaseus
Chrondrodermatitis Nodularis
Senil Sebase Hiperplazia
Syringoma
  • Dermatofibroma
  • Nevus Sebaseus
  • Chrondrodermatitis Nodularis
  • Senil Sebase Hiperplazia
  • Syringoma
  • Dermatofibroma

    Dermatofibrom, iki parmakla sıkıldığında derinin geriye çekilmesi
  • Nevus Sebaseus

    Saçlı deride Sebaseous nevus
  • Chrondrodermatitis Nodularis

  • Senil Sebase Hiperplazia

    Sağ şakakta çok sayıda sebase hipeplazia; b ile gösterilen göbeklenme gösteren formu, c ile gösterilen üzerinde kılcal damarlanma olan formu
  • Syringoma

  • Dermatofibroma
  • Nevus Sebaseus
  • Chrondrodermatitis Nodularis
  • Senil Sebase Hiperplazia
  • Syringoma


Seboreik Keratoz

Seboreik keratozlar en sık görülen ileri yaşlarda ortaya çıkan,  deride yüzey epidermisin benign  tümörleridir. Gövdede, yüzde ve ekstremitelerde  genellikle birden çok sayıda bulunurlar, dudak, el içi ve ayak tabanında yerleşmezler. sayıları sıklıkla 20 nin altındadır.

Epidermal Nevus

Lineer epidermal nevus üzerinde epidermoid deri kanserleri gelişimi ve baş saçlı derisinde “nevus sebaseus ve siringokistadenoma papilliferum” ile birlikte bulunan olgularda BCC gelişimi bilinmektedir.

Saydam Hücreli Akantoma

Derinin  yüzey epidermisin klinik ve histolojik olarak kendine özgü bir görünümü olan tipik bir benign tümörüdür.

Saydam hücreli akantoma olguların büyük çoğunluğunda bacaklarda lokalize ve tek olmasına karşın, diğer bölgelere yerleşen ve birden çok sayıda olan tümörler de bildirilmektedir . Tümör genellikle yavaş büyüme göstererek 1-2 cm çapa ulaşan, keskin sınırlı, deriye çivilenmiş izlenimini veren, vasküler görünümde bir nodül oluşturab tümördür.  Kenarından  merkeze doğru uzanan saçak şeklinde kepeklenme görülür. Yüzeyinde akıntı ve genişlemiş kılcal damarlar izlenebilir.

Keratoakantoma

Klinik ve patolojik incelemeleri SCC ile karışmaktadır. Keratoakantoma kendiliğinden iyileşme gösterebilen ve klinik ve histolojik olarak SCC ile ileri derecede benzerliği olan, yüzey epidermisin benign bir tümörüdür.

Akrakordon - Skin Tag - Deri Polipleri

Akrakordon kadın ve erkelerde % 25 oranında sık gözlenen derinin iyi huylu  tümörleridir. Sıklıkla obezlerde fazla sayıda bulunmaktadır. En sıklıkla koltuk altında 48%, boyunda 35% ve kasıkta gözlenmektedir. Her anatomik alanda sıklıkla 3 den fazla değildir. 20 yaşlarda başlamaktadır. 40 lı yaşlara kadar artmaktadır. Bu yaştan sonra sat-yıları fazla çoğalmaz. Deri rengi yada koyu renkte, oval boyutlu ve bir sapla deriye tutunmuş palüller yapılardır. 1 cm boyutlarına ulaştıklarında deriye tutunma sapları incelmektedir. Hastanın giysi ve aksesuarlarına takılabilmektedir.

Duyu hissi azdır bu nedenle lokal anestezi dahi yapılmadan alınabilir. Bazen deriye tutunma sapları etrafında dönebilirler. Bu polipin beslenmesini bozmakta ve polipin kızarması, morarması ve şişmesi ile ağrıya neden olmaktadır.

Dermatofibroma

Sıklıkla kadınlarda gözlenen şikayet vermeyen bazen hafif kaşıntılı iyi huylu deri tümörleridir. 1-10 arasında değişen sayılarda olabilmektedir. Kol ve bacaklarda sıklıkla bulunmaktadır. Özellikle bacakların ön kısmında daha sık gözlenmektedir. Aslında bir tümörden çok deride fibröz bir reaksiyon olduğu düşünülmektedir. Bu reaksiyon travma, viral enfeksiyon yada böcek ısırığı sonrası gelişebilmektedir. 3-10 mm boyutlarında deriden hafif kabarık, bazen kabuklu olabilmektedir. İki parmak arasında sıkıldığında fibröz bantlar nedeni ile deri geriye kaçmaktadır. 15 den fazla olması nadirdir. Tedavide cerrahi eksizyon yapılabilir.

Hipertrofik Skar ve Kelodi

Doku bütünlüğünü bozan yanık, travma, cerrahi girişimler, küpe yada piercing uygulaması, donmalar, dövme yapılması, jilet -falçata-cam kesileri, aşılar, böcek ısırıkları, sivilce, çiçek hastalıkları sonrası yatkınlığı olan kişilerde beklenenden çok büyük hatta patolojik sayılabilecek izler gelişebilmektedir.
Patolojik bu yara iyileşmesi 2 türlüdür. Hipertrofik skar ve keloidler. Hipertrofik skar istenmeyecek kadar büyük ve kötü görünebilir ancak yara alanı içerisinde sınırlı kalmıştır ve zamanla küçülebilmektedir. Keloid ise yara sınırlarını aşmakta ve zamanla yavaşta olsa büyüyebilmektedir. Hipertrofik skar; travma ve doku hasarından sonra 4 hafta içerisinde ortaya çıkmaktadır. Keloidal skarlar daha geç başlamaktadır. Bazen 1 yıl sonrada gelişebilmektedir. Kelodiler daha sıklıkla omuz ve gövdede gözlenmektedir. Ancak bunun dışında vücudun her yerinde gözlenebilmektedir.

Nevus Sebaseus - Nevus Sebaceous

Sıklıkla saçlı deri sonrasında alın ve kulak arakasına yerleşim gösteren iyi huylu deri tümörleridir. Sıklıkla tek bir tanedir ve hastaya hiçbir şikayet vermemektedir. Çoğunlukla doğumla vardır. Erkek ve kadında eşit gözlenmektedir.

Çok nadir görülen bir formu olan Jadassohn sendromunda çizgisel sebaceous nevus, bayılma atakları ve zeka geriliği vardır.Ayrıca nevus sebaseous ile birlikte göz, iskelet, ssitemi, damarsal anomaliler olabilmektedir.

Lezyonlar ovalden çizgisel şekle kadar değişmektedir. 0.5 cm ile 7 cm arasında çapları değişmektedir. Saçlı deride yerleştiğinde üzrinde saç yoktur. üzeri düz yada hafif girintilidir. erişkin yaşlarda deride kabarık daha tümöral bir yapıya dönmektedir.

İleri dönemde üzerinde iyi yada kötü huzylu tümörler gelişebilmektedir. özellikle 40 yaşlarda bu nedenle erken tanı ve koruyucu cerrahi uygulama yapılmalıdır.

Chondrodermatitis Nodularis

Sıklıkla kulak kepçesinin üzerinde 2-6 mm çapında kendiliğinden başlayan bir nodül ile ortaya çıkmaktadır. Ağrılı bir yapıları vardır. Ağrı basınç ile artmaktadır. Neden tam olarak bilinmemektedir. Kronik güneş teması suçlanmaktadır.

Tedavide; kulak üzerine basınç yapmayacak ergonomik bir yastığın kullanımı, nodül içerisine kortizon uygulaması, cerrahi eksizyon, kriyoterapi yada lazer yapılabilmektedir.

Senil Sebase Hiperplazi

Deride sebase bezlerin büyümesi ile ortaya çıkan iyi huylu tümörledir. Soluk sarımsı bir leke ile başlamakta ve deriden kabarık papüle dönüşmektedir. Zamanla rengi daha sarı olmakta ve ortasında hafif göbek görünümlü bir çökme olabilmekte, çevresinde hafif kılcal damar artışı görülebilmetedir. Bu klinik bulgular ile BCC ile çok karışmaktadır. Sıklıkla 30 yaşlarda ortaya çıkmakta ve topumun % 25 gözlenceke kadar sıktır. Yaşla sayıları artmaktadır. Sıklıkla laın, yanaklar, alt dudak, burun ve nadiren kadınlarda dış henital organ üzerinde vulvada görülebilmektedir. Neden tam olarak bilinmemektedir.


Tedavide;

  • Shave eksizyon yapılabilir.
  • Lazer
  • TCA kullanılabilir.
  • Çok sayıda olduğunda isotretionin düşük dozlarda kullanılabilir.

Syringoma - Siringoma

Ter kanalarının farklılaşmasından kaynaklanan derinin iyi huylu tümörleridir. 1-3 mm çapında papüller şeklinde kendisini göstermektedir. Sıklıkla sarı, kahverengi yada pembe renktedir. Çok sayıda alt göz kapaklarında ve yanakların süt kısmında ortaya çıkmaktadır.  Bu alanların dışında koltuk altı, karın, alın, penis ve kadınlarda vulvada olabilmektedir. Nadiren tek taraflı ve çizgi hat üzerinde yer alabilmektedir. Her yaş döneminde görülebilmekle birlikte sıklıkla 20-30 yaş döneminde daha sık gözlenmektedir. Kansere dönüşme potansiyelleri hiç yoktur. Erüptive olarak tanımlanan klinik varyantı daha çok genç hastalarda birden ortaya çıkan ve boyun, gövde, koltuk altı , kollarda ve karın çevresinde çok sayıda siringomanın varlığını ifade etmektedir.

Bening Nevusler - İyi Huylu Benler

Beyazlarda tipik olarak 25-35 mol bulunur. Daha fazla sayıda nevüs içerenlerde malign melanom riski artar, 100’den fazla nevüsü olanlarda bu risk 10 kattır. Genelde 5 mm çaptan küçük, yuvarlak ve düzgün pigmentasyonları vardır.


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency