Hidradenitis Suppurativa'da Gözlenen Klinik Şikayetler

Hidradenitis Suppurativa(Köpek Memesi Hastalığı) klinik olarak 3 major kriter ile kendisini göstermektedir.

1. Hastalıklı alanda derin yerleşimli abseler, nodüller, sinüs trakları ve skarların varlığı

2. Koltuk altı, kasık ve kalça gibi tipik vücudun katlantılı alanlarında yerleşim ve bu alanlarda şikayetlerin varlığı

3. Şikayetlerin kronik ve ataklar şeklinde seyretmesi

HS apokrin bezlerin sık bulunduğu yerlerde hafif kaşıntı, kızarıklık ve rahatsızlık hissi ile başlamaktadır. Ağrılı ve şişlikler gelişmektedir. Bunlar çoğu kez koyu kırmızı renkli küçük apselere dönüşmektedir.

Apsenin büyümesi ve açılması sonucunda iltihaplı akıntı başlar. Bu akıntı bir abseden birden fazla kanalla cildin yüzeyine açılım gösterebilmektedir. Bunlara sinüs yolları denilmektedir.

Çoğu zaman tedavi uygulansa bile iyileşme sonrasında kötü doku iyileşmesi-skar gelişmektedir. Skar dokusu, kötü kokulu sürekli akıntı ve sinüs yolları bu alanın büzülerek daha kötü görünmesine neden olmaktadır. Bu lezyonların yanında ikililer oluşturcak şekilde komedonlar görülmekte.

Birçok hastada yukarda tanımlanan belirtilerden bir yada daha fazlası bir arada bulunmakta. Klinik bulgular sıcak, terleme, fiziksel aktivite, kılların laınması, sürtüneme gibi faktörler ile artmaktadır.  

HS da klinik bulgulara göre 3 döneme ayrılmaktadır.

HS de klinik bulgular "Hurley" tarafından tanımlanan "Hurley Staging System" olarak tanımlanlann klinik evrelere ayrılmakta. Bu klinik evrelendirme HS nin tedavi stratejisinide belirlemektedir. Bunun dışında "Modified Sartorius Score (MSS)", "Hidradenitis Suppurativa Severity Score Index (HSSI)", "Hidradenitis Suppurativa Clinical Response (HiSCR)" gibi klinik evrelendirmelerde kullanılmaktadır. Ancak klinik ve tedavi takibince "Hurley Staging System" daha partik olarak kullanılmakta. Son yıllarda aşağıda tanımlanan 1 ve 2. dönem için hafif, orta ve aır klinik from tanımlamalarıda yapılmıştır.

  • 1. dönemde HS yerleşim yerinde bir yada daha fazla abse var ancak sinüs kanalları ve skatris yok.
  • 2. dönem HS de ise bir yada daha fazla ancak yayılmış abseler, sinüs kanalları ve skatris gelişmiştir.
  • Dönem 3 de ise HS yerleşim alanın çok sayıda sinüs kanalları ve abseler gözlenmektedir.


Klinik Şikayetler
Klinik Şikayetler
Klinik Şikayetler
  • Klinik Şikayetler
  • Klinik Şikayetler
  • Klinik Şikayetler
  • Klinik Şikayetler

    HS apokrin bezlerin sık bulunduğu yerlerde hafif kaşıntı, kızarıklık ve rahatsızlık hissi ile başlamaktadır. Ağrılı ve şişlikler gelişmektedir. Bunlar çoğu kez koyu kırmızı renkli küçük apselere dönüşmektedir.
  • Klinik Şikayetler

    Apsenin büyümesi ve açılması sonucunda iltihaplı akıntı başlar. Bu akıntı bir abseden birden fazla kanalla cildin yüzeyine açılım gösterebilmektedir. Bunlara sinüs yolları denilmektedir.
  • Klinik Şikayetler

    Hastalığın uzun soluklu doğal seyri sırasında bulunduğu alanda lenfödem, bölgeyi sürekli akıntıların olduğu çoklu sinus ağızları, ileri olgularda skarlaşmaya bağlı deride büzülme gelişmesi ve bunun hareketleri kısıtlaması gelişebilmektedir.
  • Klinik Şikayetler
  • Klinik Şikayetler
  • Klinik Şikayetler

Hastalığın uzun soluklu doğal seyri sırasında bulunduğu alanda lenfödem, bölgeyi sürekli akıntıların olduğu çoklu sinus ağızları, ileri olgularda skarlaşmaya bağlı deride büzülme gelişmesi ve bunun hareketleri kısıtlaması gelişebilmektedir. Diğer yandan yaygın ve sistemik infeksiyon dış idrar kanalında ve anüste fistül  oluşmasına neden olmaktadır. Koltuk altı dışında HS’lerde ender olarak gelişen skuamöz hücreli kanserler bildirilmiştir.

HS için klinik alt tiplerde tanımlanmıştır.

Klasik tip; hastada HS için tanısal kirterler var. HS de en sık görülen link formudur.

Sürtünme ile birlikte Furonküllerin olduğu klinik tip-Frictional Furuncle Type; kilo fazlalığı ile birlikte HS nin klinik bulguları bulunmakta. Özellikle karın uyluk ve kalça gibi sürtünemnein fazla olduğu anatomik alnalarda çok sayıda derin yereleşiml, abse ve nodüllerde var.

Skar ile birlikte follikülitlerin olduğu tip; klasik HS bulguları sıklıkla kalça, kasık bölgesinde. Lezyonlar klasik olarak skar bırakmakta. Sigara + obez kişilerde görülmekte. 

Konglabata tipi; kistler ve akne konglabata lezyonları yüz ve sırtta yoğun. Sıklıkla ailesel birlikteliği görülen klinik tipi. Hurley sınıflamlasında II ve III olacak şekilde ağır seyretmekte. Hastalar sıklıkla erkek ve normal kilolarında

Sendromik tip; HS eşlik eden "Pyoderma gangrenosum" olduğu PASH sendromu, HS eşlik eden "Pyogenic arthritis", "pyoderma gangrenosum", akne ile birlikte olduğu PAPASH sendromu. 

HS kornik linik seyri sırasında gelişen yada birlikte görülen hastalıklar-durumlar

HS kronik inflamatura kliniği sırasında bazı hastalıklar daha sık görülmekte(comorbidity). Hipertansiyon, obesite, dislipidemi, tiroid hastalıkları, eklem problemleri-artropatiler, tiroid hastalıkları, psikiyatrk hastalıklar, polikistik over hastalığı gibi.

HS li hastalarda kalp-damar hastalıkları(kalp enfektüsü, felç-inme gibi) rsikleri yüksek bulunmuştur. Bu yükseklik HS de inflamasyona bağlı olarak yksek olan rekatif protein C den kaynaklanabilir. 

  • HS li hastalarda metabolik hastalıklar(diyabet, hipertansiyon, obesite gibi) yüksek sıklıkla gözlenmiştir.
  • HS li hastalarda sigara kullanımı birlikteli % 70-90 oranında yüksektir.
  • HS li hastalarda psoriasis-sedef hastalığı birlikteliği görülmekte. 
  • HS li hastalarda diğer görüen klinik birlktelikler;
  • Uyku apnesi
  • İnfamatuar bağırsak hastalıkları(Crohn’s Hastalığı gibi)
  • Spondyloartritisler
  • Pilonidal kist

 


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency