Güneş ve Yapay Işık Kaynaklarından Korunma

Güneş ve Yapay Işık Kaynaklarından KorunmaHayatımız boyunca aldığımız toplam UVR nun % 80 nini hayatımızın ilk 18 yılında almaktayız. Bu nedenle cilt kanserlerine karşı bilinçlenmeye ve güneşten korunmaya çocukluk döneminde başlanmalıdır.

Güneşten korunma konusunda devlet politikaları oluşturmak, eğitim çalışmaları yapmak, yanlış davranış ve bilgileri değiştirmek ve korunmayı alışkanlıklara dönüştürmek gerekmektedir. Çocuklar ve anne babaları, güneşlenme riskleri olan hastalar güneş ve buna ilişkin koruyucu davranışlar hakkında eğitilebilecek, risk altındaki ilgili hedef kitleyi oluşturmaktadır.

Günümüzde hızla artan estetik uygulama hastalarıda hedef kitle içerisinde yer almaktadır. Estetik uygulama hastalarında sonrasında önerilen tüm deri bakım önerileri arasında güneşten koruyucularında verilmesi önemlidir. Çünkü güneşten uygun yöntemler ile korunma hastanın gelecekteki estetik görünümünde önemlidir. Hastalar güneşten korunmaz ve koruyucu tedbirler uygulamazlarsa, kozmetik ürün ve yapılan tüm işlemlerin klinik etkilerinin kalıcı olmayacağı ve bu uygulamalar için boş yere para harcadıkları konusunda uyarılmalıdır.

Derimiz vücudun dış etkenlere en fazla maruz kalan en geniş yüzeye sahip organıdır. Derimiz güneşe karşı kendisini korumak için melanin pigment miktarını artırmakta deri hücreleri içerisinde koruyucu tabaka yaratmaya çalışmaktadır. Deri rengi ve güneş sonrası pimentasyon için… Aslıda bronzlaşma cildin hasar gördüğünün göstergesidir. Sağlıklı bronzlaşma diye bir şey yoktur. Bronzlaşmaya başladık ise problemler başlamış anlamına gelmektedir. (Bu nedenle güneşten koruyucu ürünlerin sağlıklı bronzlaştırıcı olarak ülkemizde satılıyor olması dünyada bize özgüdür)

Güneşten korunma kavramı son 30 yıldır hayatımıza girmiş bir kavram. Güneşten korunma konusunda bugün için bilinen ve uygulamada fayda sağladığı tespit edilen bazı önemli noktalar bulunmaktadır.


Ultraviyole indeks; UVI

Güneş ışınlarının yeryüzüne ulaşma yoğunluğu coğrafi bölgelere, mevsimlere ve günün saatlerine göre farklılık göstermektedir. Uydular aracılığı ile yeryüzüne ulaşan UV yoğunluğu tüm dünya coğrafik bölgeleri için toplanmakta ve raporlar hazırlanmaktadır.



gunes 01




Aşağıdaki resimde Nisal 2014 tarihli UVI gösterlmektedir. Pembe ve kırmızılar UV en yüksek olduğu coğrafik bölgeleri temsil etmektedir. Renk sarı, yeşil, açık mavi şeklinde değişmekte buda UVI azaldığı alanlardır.



gunes 02




Yeryüzüne ulaşan UVR nun öğlen 12:00 ile 14:00 arasındaki yoğunluğu UVI göstermektedir. Bunlar 1 ile 11+ olarak tanımlanmaktadır. UVI yeryüzüne bulunduğumuz coğrafik alanda ne kadar yoğun olabileceğini göstermektedir. Bu yoğunluk numaraları deri fototipimize göre cilt, göz ve vücudumuzu güneşten nasıl korumamız  gerektiğini ve korunma yöntemlerinin belirlenmesinde son derece önemlidir. Ayrıca farklı coğrafik bölgelere yapılacak seyahatlarde bu UVI gidilecek coğrafik bölgeye göre önceden değerlendirilmelidir. Bu amaçla internet siteleri çok rahat kullanılabilmektedir. www.temis.nl/uvradiation/UVindex.html gibi.



gunes 03




Ülkemizde olmamakla birlikte gelişmiş ülkelerde TV, radyo ve sosyal medyada hava raporlarında UVI de verilmektedir.

UVI göre nasıl korunulması gerektiği aşağıda özetlenmiştir.



gunes 04




Akıllı telefonlarda bulunduğunuz lokasyonu GPRS ile saptayarak önceden girdiğiniz cilt tipinize uygun UV riskini ve kullanmanız gereken güneşten koruyucu konusunda size yönlendirecek programlar kullanılabilir.

Özel aksesuar yada UVI ölçme aletleri kullanılabilir.



gunes 05




Burada önemli bir özellik açık tenli ve güneşe hasas kişilerde UVI in 3 düşük olduğu durumlarda bile bu kişilerin çok dikatli olması gerektiğidir.


Güneşten Korunmada Giysilerin Önemi

Güneş koruyucularının günlük kullanımı son derece önemlidir. Bununla birlikte hiçbir güneş koruyucusu UV yi tam ve etkili bir şekilde bloke edemediğinden, güneşten korunmak için cildimizi en az güneşe maruz bırakabilecek koruyucu giysi, şapka ve güneş gözlüğü kullanılmalıdır.

Güneşten korunmada giysilerin seçimi önemlidir. Daha detaylı bilgi için...

 

Güneşten Korunmada Cam Filtreleri

UVA nın camdan geçebildiğini biliyoruz. Bu nedenle açık tenliler yada güneş riski taşıyan kişilerin araba, ofis ve evlerinde camlarında UV filtrelere kaplamaları kullanmalı önerilmektedir. Bunların farklı UV filtreleme özellikleri bulunmaktadır. Güneş kaynaklı UV hatta infraredi filtrelerken görünür ışığın geçmesine izin vermektedir. Daha detaylı bilgi için...


Güneşten Koruyucular

Cilt fototipine, cilt problemlerine ve yaşan coğrafik koşullara uygun güneşten mutlaka kullanılmalıdır. Yani “Doğru kişiye, doğru zamanda, doğru ürün!” kullanılmalıdır.

Güneşten koruyucular tek başlarına yada diğer kozmetik ve bakım ürünleri içerisinde kullanıldıklarında amaçları deriyi UVR (ultraviyole) ışınlardan (bu ışınları emerek, dağıtarak veya yansıtarak) korumak olan, cilde sürülerek uygulanan; krem, losyon, yağ, sprey veya jel formunda preparatlardır. Bunların ideal miktarda ve zamanlama ile uygulanmasında bile güneşten bizi tam olarak korumadıkları aslında güneşte emniyetli kalma süremizi uzattıkları unutulmamalıdır.

Daha detaylı bilgi için...

 Güneşten Koruyucularda İdeal miktarlar

Daha detaylı bilgi için...

Krem formunda güneşten koruyucular için aşağıdaki resimde olduğu gibi ideal miktarlar belirlenmiştir.



gunes 08





Güneşten Koruyucuların İçerikleri

Güneşten koruyucular içerisinde kimyasal ve fiziksel koruyucular bulunmaktadır. Daha detaylı bilgi için...

 


Ultraviyole Radyasyon ve Güneşten Korunma Yöntemleri

yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency