Güneş koruyucularının günlük kullanımı son derece önemlidir. Bununla birlikte hiçbir güneş koruyucusu UV yi tam ve etkili bir şekilde bloke edemediğinden, güneşten korunmak için cildimizi en az güneşe maruz bırakabilecek koruyucu giysi, şapka ve güneş gözlüğü kullanılmalıdır.

Güneşten korunmada giysilerin seçimi önemlidir. Beyaz renkli, pamuklu, keten ve ipekli kumaşlar SPF-15 in altında koruma özelliğine sahiptirler. Polyester, naylon, yün, ipek ve pamuk tekstil ürünleri yazın sırası ile tercih edilmelidir. Bu nedenle polyester karışımı ürünlerin özellikle havuz ve deniz aktivitelerinde kullanımı önerilmektedir. Giysinin kalınlığı yani dokuma kalitesi ve giysilerde kullanılan tekstil boyanın renk koyuluğu arttıkça güneşten koruyuculuğuda artmaktadır. Sıkı bir dokuma özelliği olan giysilerin SPF si daha yüksektir.

Araştırmalara göre kumaşlardan UVB’ye göre UVA daha fazla geçmekte ve deriye ulaşmaktadır. Giysiler soluk ve hasarlı olmamalıdır. Giysiler ıslandığında UV koruyuculukları % 50-40 oranında azalmaktadır. Giysiler dar olmamalıdır çünkü giyildiğinde gerginlikle kumaş dokuması arasındaki boşluklar artmakta bu nedenle bol olmalıdır.

Son yıllarda giysilerin koruyucu özellikleri yani UV den koruma faktörleri tanımlanmıştır. Giysilerin UV den koruma faktörü (UPF olarak kısaltılmıştır.), güneş koruyucular için kullanılan SPF’ye benzer şekilde, giysiler için yararlı bir koruma ölçüm kılavuzudur. Gelişmiş ülkelerde giysilerin etiketlerinde UPF değerleri yazmaktadır. Giyilerin UPF değerleri UV ışık kaynağı ile UVR nun kumaştan geçmeden önce ve sonraki şiddetinin bir UV dedektörü ile ölçülmesi ile saptanmaktadır.Genel olarak yaz döneminde kullanılan yaz giysilerinin yaklaşık %90’ında UPF 10’dan yüksektir. UPF in 10 dan yüksek olması SPF-30 veya daha yüksek güneşten koruyucularla eşit koruma sağladığı gösterilmiştir. Yaz giysilerin yaklaşık %80’ininde ise UPF değeri 15’i geçmektedir ve bu değer normal güneşe maruz kalma durumlarında neredeyse tam koruma sağlamaktadır.

Güneşten korunma amacı ile UPF 15 ve üzeri olmalıdır. 50 + en ideal olanıdır. UPF 50 bir giyisinin UV’yi % 2 oranında geçirmesi anlamına gelmektedir. UPF 25 ise bir giyisinin UV’yi % 4 oranında geçirmesi anlamına gelmektedir.

gunes 06Giysileri yıkamak UPF değerini güçlendiriyor gibi görünmektedir. Pamuklu giysilerin yıkama işlemiyle hafif küçüldüğünü biliyoruz. Yıkama ile kumaşın iplikleri arasındaki gözenekler olarak tanımlanan aralıkların azalması buna neden olmaktadır.

Son yıllarda kumaşların yıkanmasında kullanılan deterjanlar içerisine konulan kimyasallar ile kumaşların ve onlardan yapılan giyisilerin güneşten koruma güçlerinin arttırılması gündeme gelmektedir. Bu kimyasallar UV emici ajanlardır ve yıkama sırasında kumaşta kalmaktadır. (Tinosorb bunlardan en iyi bilinenidir. Bu deterjanlara katıldığında yıkama sırasında özellikle pamuk kumaşa güçlü bir şekilde bağlanmakta ve sonrasında UVR yi emmektedir.)

Güneşe maruz kalan deriyi korumada giysiler önemli bir rol oynasalar da, şapkalar da yararlı ek kıyafetlerdir. Geniş kenarlı bir şapka(kulakları ve enseyi örtebilecek özellikte olması istenmektedır) takmak 5 civarında bir SPF sağlamaktadır.

Güneş gözlüklerinin UVB ve UVA tam koruma özelliğinde olması ve fiziksel yapılarının güneşe maruz kalma açılarını en az olması istenmektedir.


Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency