- Gösterim: 2210
Güneş yaklaşık 1,4 milyon km çaplı samanyolu gökadasında bilinen 200 milyar yıldızdan birisidir. Kütlesi sıcak gazlardan oluşan ve çevresine ısı ve ışık yayan bir yıldızdır. Güneşin çapı dünya çapının 109 katı (1.5 milyon km), hacmi 1.3 milyon katı ve ağırlığı 333.000 katı kadardır. Güneşin yapısında bulunan hidrojenin helyuma dönüşmesi sırasında (füzyon- erime birleşme) büyük bir enerji ortaya çıkar. Güneşten çıkan enerjinin ancak 2 milyonda birlik kısmı yeryüzüne ulaşır(Güneş ışınları 8.44 dakikada yeryüzüne ulaşır)
Güneş aslında dünyamızın tek enerji kaynağıdır ve güneş ışınları olmaksızın dünyamızda organik hayatın devamlılığını düşünmek mümkün değildir. Dünya canlılarının adaptasyon ve evrimleşmesi güneş ışınları ile oldu ve devam etmektedir.Tüm canlılar büyüme ve gelişmeleri sırasında metabolizmalarında güneş enerjisini (elektromanyetik radyasyon) kullanırlar.
Dünyamıza güneşten elektromanyetik ışın demetlerinin ancak % 5-10 luk bir kısmı ulaşmaktadır. Bunlarında % 40 ı ultraviyole-UV, % 50 si kızıl ötesidir(800-1700 nm). Dünyamıza ulaşan güneş ışınımın bir kısmı görünür ışık olarak tanımlanmaktadır. Görünür ışık 400-800 nm dalga boyuna sahiptir.200 nm den kısa dalga boyuna sahip ışık ancak vakumlu tüplerde yayılabilmektedir. İnsan dokularının daha derinlerine kadar ulaşabilmekte ve dokulara kalıcı zarar vermektedir. (kozmik ışık, gama ışınımı ve X ışınımı gibi) Bunlara iyonize radyasyon denilmektedir. Bu ışınımlar kanser gibi hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.