- Gösterim: 7867
Dolgu uygulamalarının iğne ile yapılması infeksiyon riskinide getirmektedir. Uygulamaların steril bir ortamda yapılması bu riski azaltmaktadır. Uygulama yapılacak derinin dezenfektan ile sterilizasyonu, uygulamayı yapacak hekimin sterlizasyon koşullarına uyumu, uygulanacak dolgu ve kullanılacak tüm materyallerin steril olması gerekmektedir.
Uygulama alanında şişlik, erken gelişen kızarıklık, gerginlik, ısı artışı ve ağrı ortaya çıkması durumunda enfeksiyon akla getirilmelidir. Bu durumlarda şişlikten örnek alınması ve kültüre edilmesi son derece önemlidir. Ancak kültürlerin üreme koşulları 10-21 gün arasındadaır. Bu nedenle erken müdahale için makrolid yada tetrasiklin gurubu antibiyotikler başlanmalıdır. 48 saat sonra klinik cevap yok ise antibiyotik değiştirilmelidir. 4-6 hafta dikkatli bir takip ile antibiyotiklere devam edilmelidir. Enfeksiyon ve inflamasyon geçtikten sonra halen nodül var ise mutlaka nodül içerisine kortizon yapılmalıdır.
Eğer tedavi sırasında apse gelişimi tespit edilir ise bu cerrahi müdahale ile boşaltılmalıdır.
2 haftadan daha uzun sürede uygulama yerinde tedavilere dirençli enfeksiyon gelişiminde atipik enfeksiyonlar akla getirilmelidir.(Mycobakterium enfeksiyonları en sık gözlenen atipik etkenlerdir.)