Biyofilim Gelişim

Dolguların dokuya uygulanması sonrasında dolgu çevresinde bakterileri guruplar oluşturacak şekilde birikerek bir araya gelmektedir. Bu yapının dışını bakterilerin üretikleri polimerik bir yapı çevrelemektedir. Bu kompleks yapı vücudun savunma sisteminden izole olduğu için düşük düzeyde sürekli bir enfeksiyona neden olmaktadır. Polimerik dış yapı antibiyotik tedavilerine direnç göstermektedir. Bu yapının saptanması ve bundan kültür yapılması oldukça zordur. Düşük düzeyde enfeksiyon odağı travma yada aynı alana dolgu uyglamasının tekrarı gibi nedenlerle bozulmakta ve aktif enfeksiyon gelişmektedir. Bu enfeksiyon lokal yada sistemik enfeksiyona dönebilmektedir. Zamanla bu alanda granülomatöz yapı ve rekasiyon gelişmektedir.

biyofilimBu hastaya dolgu uygulaması olarak ilk olarak Ca hidroksiapeti uygulanmış sonra aynı alanlara hyaluronik asit uygulanmış Ancak son uygulamadan 2 hafta sonra uygulama alanında eritem, gerginlik ve hafif ağrı hissi gelişmiştir. İlk dolgu uygulaması sonrası biyoflim gelişimi ve ikinci uygulama sonrası bunun aktif enfeksiyona dönüşmesi düşüncesi ile hastaya tetrasiklin ve makrolid antibiyotikler 6 hafta kullanılmıştır.

Eğer dolgu uygulaması sonrasında uygulama alanında bir reaksiyon gelişiyor ancak yapılan diğer tedavilerde cevap alınamıyor ise biyofilm akla getirilmelidir.

Biyoflim şüphesinde ciprofloxacin, amoxicillin yada clarithromycin gibi antibiyotikler 6 haftadan uzun sure sistemik kulanılmalıdır.

Biyoflim alanına kortizon uygulaması antibiyotk kullanılmasından sonra yapılmalıdır.

Bioflim gelişimide dolgu hyaluronik asit ise hyaluronidaz uygulanması ile dolgunun çıkarılması biyofilm yapısınıda ortadan kaldırmaktadır.

5-Flouracil biyofilm alanına uygulandığında biyoflimdeki bakterilerin DNA üretimide baskılanmaktadır.

Biyoflim gelişmemesi için sterilizasyon koşullarında dolgunun uygulanması, oral ve mukoza uygulamalarında daha dikkatli olunması ve hidrofilik kalıcı dolgu materyallerinin daha az tercih edilmesi, önceki dolgu bölgesinin üstüne yada travmatik dokuya uygulama yapılmasından uzak durulması ve dolgu sonrası enfeksiyon gelişti ise etkin sürelerde güçlü antibiyotik tedavileri yapılmalıdır.


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency