Siğiller Human Papilloma Virüs-HPV ten kaynaklanan viral bir deri enfeksiyonudur. Deri dışında ağız içi ve genital bölge gibi mukozal yapılarda da enfeksiyonlara neden olabilmektedir.Human Papilloma Virus 200 den fazla tipi olan DNA virüsleridir. Her yıl yenileri eklenmektedir. Siğiller hakkında daha detaylı bilgi için...

Siğiller tırnak çevresi ve altına da yerleşebilmektedir. HPV nin 1, 2, 4, 27 ve 57 tipleri tırnak çevresinde en sık siğile neden olan alt tipleridir. HPV 16, 18, 52, 58 ve 73 ise tırnak çevresine yerleşerek SCC gibi kanserlere neden olabilen nadir alt tipleridir.

Siğller sıklıkla deri bütünlüğü bozulmuş alanlara HPV yerleşmesi ile rotaya çıkmaktadır. Maalesek trıank ve çevresi el ve ayakta çevresel ve kişsel nedenler ile en sık deride hasarların geliştiği alanlardır. Bu nedenle tırnak yeme, trınak ve çevre dokuların koparılması ve oynanma alışkanlıkları hatta manikür işlemleri HPV nin bu kolay yerleşmesini yani siğillere neden olmaktadır.

Aşağıdaki resimde trınak yeme alışkanlığı olan hastada dudak ve trınak çevresinde siğiller görülmekte.

HPV lerinin bulaştktan sonra maalesef birkaç hafta ile 1 yıldan fazla bir kuluşka süreci bulunmakta. Yani bulaşma sonrası hemen yada yıllar içerisinde klinik tablo ortaya çıkabilmektedir. 

Siğller klasik olarak 1 mm den 10 cm boyutlarına kadar değişebilen üzeri nasırımsı keratotik doku ile kaplı nodüller oluşturmakta.

Parmata trınak çevre dokular ve tırnak altına yerleşebilmektedir. Matrix yerleşim alanı değildir. 

El tırnaklarında ayak tırnaklarına göre sık görülmektedir.

Tırnak çevre dokulara yerleşen siğiller genelde asemptomatik yani şikayet vermemektedir. Sıklıkal hiperkeratotik yapı çatlama yapması nedeni ile ağrı ve kanamalara neden olabilmektedir.

Proksimal yerleşimli büyük nodüller siğiller trınak üzerinde uzunlamasına oluklara neden olabilmektedir.

 

Klinik olarak birkaç tane olabildiği gibi savunma sistemi baskı altında olan hastalarda maalesef yüzlerce olabilmekte tüm parmak ve tırnak yatağını kaplayabilmektedir. özellikle HPV tip 57 nin bu şekilde klinik tablolar daha kaolay yaptığını biliyoruz. 

 Klinik olarak sıklıkla Bowen hastalığı, SCC, nasır ve kornlar, verrucous epidermal nevus, inflammatory linear verrucous epidermal nevus (ILVEN) karıştırılmaktadır.

Siğiller tırnakte eponişiuma yerleştiğinde iyileşmeyen, çatlamış bir deri görünümü ile şiddetli bir ağrıya neden olmaktadır.

 

Tedavisi

Genel prensip olarak siğilleri sağlıklı kişilerde kendiliğinden kaybolabileceği unutulmamalıdır. Bunun süresinin 4-5 yıl olabileceği ileri sürülmektedir.

Bu nedenle tedavi klinik olarak agresif seyreden olgular için seçilmelidir.

Genel olarak tırnak çevresi ve özellikle tırnak altı yerleşimli siğillerin tedavisi diğer vücut bölgelerine göre daha zordur.

Topikal tedaviler

Keratolitik ajanlar; salisilik asit, laktik asit, biklorasetik asit, triklorasetik asit gibi.

Virüsidal ajanlar; glutaraldehid yada fromaldehid gibi.

Bunlar siğil üzerine direkt uygulanır iken tırnak altına yerleşimli siğillerde mutlaka tırnağın siğil ortaya çıkana kadar kesilmesi gerekmektedir.

immunoterapi; squaric acid dibutylester yada 2% diphenylcyclopropenone (diphencyprone) kullanılabilir

Aşılar; "purified protein derivative of tuberculin bacilli", BCG aşısı yada Mycobacterium W aşırı siğil içerisine enjekte edilmekte.

Cantharidin siğil üzerine uygulanarak 24 saat flaster ile kapatılmakta. 2 hafta ara ile tekrarlanmakta.

İmiquimod 5% krem

5‐Fluorouracil siğilllerde özellikle oklüzyonla kullanılmakta.

Tea‐tree oil özellikle çocuklarda kullanılabilir.

Siğiller içerisine enjeksiyon

Bleomycin 0.1–1 mg/mL olacak şekilde siğil üzerine dmlatılır ve siğil üzerinde çok sayda iğne ile delikler açılır. 

Fotodinamik tedavi

20% delta‐aminolevulinik asit-ALA tek başına yada CO2 lazer sonrası siğillere fototedavi ile uygulanır

Kriyoterapi

Elektrokoter

Lazerler

CO2, pulsed dye lazer-PDL ve Nd:YAG lazerler kullanılmakta. Lazer uygulamaları diğer tedavilerden cevap alınamadığında direnç olgular içn tercih edilmelidir.

Sistemik tedaviler

Cimetidine gibi mide için kullanılan ilaçlar ve immunomodülatörler kullanılmakta.

Önemli !!!

Siğilde tedavilerde asıl önemi olan hastalığın uzun sürel takip ve her yeni çıkan için seçilmiş tedavilerin uygulanmasıdır. 


Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency