- Gösterim: 14971
Kadın ve erkek için sağlıklı ve estetik olarak güzel görünen tırnaklar her zaman önemli olmuştur.
Özellikle tırnak plağının rengi, kalınlığı, konturu, uzunluğu, fleksibilitesi, yüzeyinin pürüzsüz ve parlak görünümü son derece önemlidir.
Tırnak plağı el ve ayakta parmaklarda uç kemikleri koruması dışında günlük hayatımızda kullandığımız bir el aleti gibidir. Ancak fiziksel yapısı nedeni ile mikroplar, toksinler, iritan ve allerjik maddelerin vücudun başka alnlarına taşınması içinde iyi bir rezervdir. Bu nedenle trınak bakımında belkide en önemlisi trınakların temiz olmasıdır.
Geçmiş kültürlerde tırnakların uzun olması hatta üzerinde altın ve mücevher kullanımı sosyal ve ekonomik bir statü göstergesi idi.
Bireysel tırnak bakımları, manikür ve pedikürlerin bir merkezde kullanımı sadece kadınlar için değil son yılarda erkekler içinde popüler olmaya başlamıştır. sağlıklı , temiz ve bakımlı tırnaklar kişisel öz güven ve bakımın göstergesi olarak algılanmaktadır.
Temizlik
Tırnakların sıvı bir sabun, su ve özel bir el-tırnak fırçası ile yıkanması ilk adım olmalıdır.
Temel Manikür
Evde bireysel kullanabileceğiniz ve paylaşmayacağınız bir manikür seti oluşturun.
Bu set içerisinde bulunması gerekenler ve kullanım şekileri;
Nail pusher yada tırnak cuticula ve tırnak uç temizleyici
Bunlar metal yada portakal ağacından yapılmış olabilir. Geniş ağızları ile lunula gerisindeki kutikulanın geriye ittirilmesi sağlanırken dar uçları ile trınak uç alt kısmı temizlenmektedir.
Nail nipper yada Tırnak makası
Bunlar ile trınak serbest kenarı kesilir ve tırnak çevresindeki ölü deriler temizlenebilir.
Tırnak Törpü ve Parlatıcıları
Bunlar ile tınak serbest ucunun törüpülenmesi ve şeklnin verilmesi sağlanır iken tırnak üstü düzleştirilerek parlatılabilir.
Manikür kasesi
El tırnaklarının içerisinde bekletilebileceği ılık su konulan kaseler.
Tırnak Bakım Krem yada yağları
En son trınak ve çevresine kullanılan krem ve yağlar
Pamuklar
Doğru Manikür Uygulamasının Adımları
Adım I
Yumuşak el-tırnak fırçaları ve sıvı bir sabun ile parmaklar, tırnak yüzeyi ve tırnak ucundaki serbest kenarın altı yumuşak hareketler ile fırçalanır. Bu işlem ile tırnak ve çevre dokulardaki yağlar, kimyasallar, mikrorganizmalar vb. uzaklaştırılır. Sonra su ile durulama işlemi yapılır.
Adım II
Tırnaklarda oje var ise oje çıkarıcılar(aseton yada etil asetat içermekte) ve pamuk pedler ile temizlenmelidir. Ancak bunlar çok konsantre oldukları için trınak ve çevre deride iritasyon ve kurumaya neden olabilir. Bu nedenle bunlar sulandrılarak kullanılmalıdır.
Adım III
Özel tırnak törpüleri ile tırnak uç kısmının şeklinin verilmesi, tırnak yüzey düzensizliklerinin giderilmesi.
Adım IV
Parmaklar ile tırnaklar sıvı sabun ve ılık su olan bir kasede bir kaç dakika bekletilerek lunula gerisindeki kutikula yumuşatılır. Kutikula temizleyicinin geniş ucu ile kutikula yumuşak hareketler ile geriye ittirilmeye çalışılır. Fazla kutikula trınak makasları ile dikkatlice kesilir. Burada amaç tırnağa bu alanda oval bir şekil vermektir. Ancak kutkulanın tamamen kaldırılması enfeksiyon riskini arttıracaktır. Ayrıca bu uygulama sırasında bu alana gereksiz fazla basınç trınak yapısında geçici ve kalıcı hasarlara neden olmaktadır.
Kutikula temizliğinde alkali özel kutikul çıkarıcılar yada jojoba, badem yağı doğal yağlar kutşkulaya uygulanarak yumuşak mekanik hereketler ile kutikula çıkarılabilir.
Önemli !!!
Tırnakların manikür sırasında yada bakımlarında 5 dakika kadar ılık suda beklemesi trınak plağının suyu absorbe etmesi, şişmesi ve şeklini değiştirmesi ile sonuçlanmakta. Bunun hızla buharlaşması ile trınak normal sertlik ve şekline dönmekte. Bu trınakta keratin sülfür bağlarının hasarlanamasına , trınakların kolay kırılmasına, soyulmasına neden olabilmektedr.
Adım V
Özel tırnak ve el bakım kremleri uygulanır.
Tırnağın Şekli
Tırnak plağının bireysel yada trend amaçlı belirlenmiş ve aşağıda resimde tanımlanmış bazı şekilleri bulunmaktadır.
Bunların içerisinde çekici olarak tanımlanan oval tırnak şeklidir. Bunu yuvarlak, kare takip etmekte.
Tırnağın uzun yada kısa olması kişisel, mesleki yada sosyal trendler ile belirlenmekte. Ancak uzun tırnaklar, uzun ve estetik bir el-parmaklar ve ojeli olduğunda daha çekici görünmektedir.
Uzun tırnakların günlük hayatta maruz kaldığı basınç ve travmalar onikolizise neden olabilmektedir.
Tırnakların Sertleştirilmesi
Yumuşak ve çabuk kırılan tırnaklarda trınak sertleştiriciler kullanılabilir.
Bunların içeriğinde 1–2% formalin bulunmaktadır. Ancak bunların yoğun ve düzensiz kullanımı tırnaklarda esnekliği azaltrıken sertliğini arttırması bazen kolay trınak kırılmalarına neden olabilmektedir. Ayrıca fromalin parmak derisinde lokal iritasyon, allerjik reaksiyonlar, ağrı, tırnak altında hiperkeratozis, onikolizis hata trınak altında kanamalara neden olabilmektedir.
Sıklıkla metilen glikol içerisinde formaldehid kullanılmaktadır. Bu amaçla tırnak sertleştirici olarak satılan hazır ürünler kullanılmakta.
Tırnak estetiğinde kullanılan takma tırnak, akrilik tırnak, UV kurutucular vb yöntemler ve Dermatolojik yönü
Tırnak estetiğinde özel ojeler, yapay trınaklar, akrilik trınaklar, UV ojeler vb kullanılması ile birlikte trınaklar artık basit bir manikür yada ojen çıkıp nerede ise birer sanat eserlerine dönüşmekte.
Bunların kullanımı ile birlikte maalesef problemlerde artmakta. Bunlar;
Paronişi
Yanlış, sert ve sık yapılan maniküler malesef paronişya-dolamaya neden olabilmektedir.
Enlemesine Çizgilenme ve Lökonişi
Özellikle kutikul temizliği sırasında sert yapılan uygulamalar tırnak üzrinde enlemesine çizgilenmeler ve lökonişiye neden olmaktadır.
Tırnakta renk değişimi
Özellikle kırmızı ve kahverengi ojelerde trınak üzerinde renk değişimi gelişmektedir. Renklenme kırmızı yada sarı olarak ortaya çıkmakta.
Tırnak Üzerinde Beyaz Lekeler
Ojelerin tırnak yüzeyinden sert çıkarılması sırasında gelişen tırnak yüzeyindeki hasara bağlı ortaya çıkmaktadır.
Onikolizis
Maalesef sert yapılan manikür uygulamalarında, yapay tırnaklarda onikolizis gelişmetedir.
Özelikle yapay tırnaklarda olması gerektiğinden daha uzun takılan yapay tırnaklar mekanik olarak tırnak yatağında ayrılmaya onikolize yol açmaktadır.
Tırnak üzerine partalatıcı amaçlı kullanılan törpüle işlemi sırasında trınak üzerinde oluşan aşırı ısı onikolizise neden olabilmektedir.
Piterjiyum Deformitesi
Tırnakta kutikulada, proksimal tırnak katlantısında yada çevre dokularda yapılan uygun olmayan kesme işlemeleri anormal doku büyümesine yani piterjium deformitesine yol açmaktadır. Bunlar trınak ucunda ventral yada proksimal trınak katlantısında ventral yerleşebilir.
Maalesef uzman olmayan kişiler tarafından bunun kutikula olarak değerlendirilerek yeniden kesilerek müdahalesi deformasyonu daha da arttırmaktadır.
Tırnak ojelerinin ventral piterjiyuma neden olabileceği bildirilmiştir.
Allerjik Dermatitisler
Tırnk bakımı ve kozmetiğinde kullanılan her ürünün trınak çevresinde allerji ve egzama yapma riski bulunmaktadır. Bu kimyasallar elle tırnakla yüzde göz kapaklarında, boyunda hatta genital alanda allerjik döküntülere neden olmaktadır.