Ben Takibi

Son yıllarda ben kökenli ve ben kökenli olmayan cilt kanserlerinin görülme sıklığında artışlar yaşamaktayız. Dünya ile paralel olarak ülkemizde de görülme sıklığı her geçen gün artmakta, görülme yaşı da giderek düşmektedir. Geç tanısı ile ölümcül olabilen cilt kanserlerinde erken tanı son derece önemlidir. Bu nedenle benler ve cilt kanserleri ile ilgili olarak koruyucu toplum sağlığı için televizyon, internet ve sosyal medyada bilgilendirici ve uyarıcı reklamlar ve yayınlar çok sık yer almaktadır. Tüm bunların etkisi ile benlere karşı endişe hatta benlerin aldırma istekleri artmaktadır.

“Nevus”, “Mole” yada halk arasında bilinen adı ile “Benler” derinin tümöral oluşumlarıdır. Benleri melanositlerden farklılaştığı düşünülen ve melanin sentezleme yeteneğine sahip hücreler yapmaktadır. Bunlara “nevomelanositer” hücreler denilmektedir. Bu hücreler melanositlerden farklı olarak dendrit yani kolsu uzantıları yoktur ve hücre toplulukları oluşturmaya eğilim gösterirler. Deride melanosit ve nevomelanostlerin ortak özelliği; derinin renk veren hücrelerinin tek gerçek kanseri olan “Malin Melanom”e dönüşebilme potansiyelleridir.

Bu nedenle benler önem verilmesi gereken problemlerdir. Benlerin tanı, takip ve tedavileri ancak konusunda uzman Dermatolog tarafından yapılmalıdır.

Benler, kafa derisinden ayak tabanına kadar tüm vücutta görülmekle birlikte tırnakların altı, genital bölge ve göz gibi fark edilmesi zor olan yerlerde de yerleşebilmektedir. Benler görünüşlerine, renklerine, bulundukları yere veya kökenini aldıkları hücrelere göre farklı isimlerle adlandırılırlar.Doğuştan olabildiği gibi sonradan da çıkabilirler. Yirmi yaşından itibaren çoğu insanda 20-30 adet vücudunun her yanına dağılmış ben mevcuttur. Bu benler zamanla görsel hale gelirler ve genellikle büyüklükleri 0,5 cm den büyük olmaz. Yaşamınızda benlerin değişime daha uygun oldukları belli bazı zamanlar vardır; örneğin ergenlik ve hamilelikte ve doğum kontrol haplarının kullanımı sırasındaki hormonsal değişikliklerden dolayı daha koyu renkli, daha açık renkli ve daha çok olmaları muhtemeldir.


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency