Benlerin Kişisel Muayenesi ve Takibi

Vücudumuzdaki benleri ve lekeleri yakından tanımalı ve takip etmeliyiz. Özellikle daha yüksek risk altında olan çocukları eğitecek ve bilinçlendirecek şekilde anne ve babalar tarafından çocukluk döneminde uygulanarak ömür boyu tekrarlanmalıdır. Kişisel muayene ve takibin her ay yapılması önerilmektedir. İlk muayene sonrası hazırlanan ben haritası üzerinden sonraki muayeneleriniz 10 dakika bile sürmeyecektir. Bu amaçla neler yapılması gerektiği bu formda anlatılmaktadır.

Deri vücudumuzun iskelet sistemi sonrası en geniş organıdır. Bu nedenle başımızdan ayak tabanına kadar tüm vücudun kontrolü son derece önemlidir. Saçlı deri, dış kulak yolu, ağız içi, genital alan, parmak arası ve tırnaklara kadar bakılmalıdır.

Bu kişisel muayene için kedinize 1/2 saat zaman ayırınız.

Muayene yapacağınız oda iyi ışıklandırılmış olmalı ve oda ısısı sizi rahatsız etmeyecek şeklide ılık olmalıdır.

Beyaz ışık yada gün ışığı veren bir fener, bir cetvel, büyük boy bir ayna, bir el aynası hatta 5X-10X bir büyüteç muayene için kullanacağınız araçlar olarak hazır olmalıdır.

Muayeneye önce ellerden başlanır. Ellerin içi, parmak arası el üstü, el tırnakları, bilek ve ön kolun iç ve dış kısmı gözden geçirilir.

Boy aynasının karşısında durun yüzü, boyun ve gövdenin ön yüzünü, kolların iç üst kısmını, kasık ve bacakları gözden geçirin.

Boy aynasının karşısında kollarınızı aşağıdaki şekilde olduğu gibi kaldırın ve kol üst dış kısmını, koltuk altını, gövde yan kısmını, uyluğun ve bacakların yan kısımlarını sağ ve sol olarak gözden geçiriniz.

Boy aynası karşısında aşağıdaki şekilde olduğu gibi kalça, uyluğun üst kısmı, bacakların ve diz kapağının arka kısımlarını gözden geçiriniz.

Boy aynasında yine arkanız dönük iken bir el aynası ile ense, sırt ve bel bölgesini gözden geçiriniz.

El ve boy aynası kullanılarak yüz ve saçlı deriyi gözden geçiriniz. Yüz kontrolünde dış kulak yolu, ağız içi hatta göz kapakları ve göz unutulmamalıdır.

Saçlı deri kontrolü zordur. Bunun için başka birisinden yardım isteyebilirsiniz.

El aynasının da yardımı ile bacakları, ayakları özellikle ayak tabanı, ayak parmak arası ve ayak tırnaklarını gözden geçiriniz.

Tüm vücut değerlendirilmesi yapılırken doğumsal yada sonradan çıkmış olan benleri ve lekeleri “Vücut Haritası” üzerinde işaretleyin.





Tüm benleriniz için ABCDE olarak sıraladığımız yöntemi kullanarak değerlendirme yapabilirsiniz.

  • A= Asimetri için kullanılmakta. Beninizi hayali olarak yatay veya dikey ikiye böldüğümüzde her parçanın diğer ile simetrik olması gerekmektedir. Asimetrik olması takip ve muayenesi açısından önemlidir.
  • B= Kenar düzensizliği; Benin kenarlarında düzensizlik önemlidir.
  • C= Ben içerisinde renk dağılımı ve bunun homojen olması önemlidir. Benin içerisinde farklı renklerin varlığı ve bunların dağılımının homojen olmaması kanser yönünde değerlendirilebilir.
  • D= Benin boyutunu tanımlar. 0.6 cm büyük olması cilt kanseri olabilme riski açısından önemlidir.
  • E= Hızlı değişim göstermesini tanımlar; benin son zamanlarda hızla büyümesi, renk değiştirmesi, kaşıntı kanama gibi belirtiler göstermesi, renk kaybı veya bir bölümünün silinmesi, ben üzerinde kabarmalar olması gibi.


A = Asimetri için kullanılmakta.
B = Kenar düzensizliği;
C=Ben içerisinde renk dağılımı ve bunun homojen olması önemlidir.
D= Benin boyutunu tanımlar.
E= Hızlı değişim göstermesini tanımlar;
Son zamanlarda bunlara ek olarak yeni bir tanımlama kullanılmaktadır.
  • A = Asimetri için kullanılmakta.
  • B = Kenar düzensizliği;
  • C=Ben içerisinde renk dağılımı ve bunun homojen olması önemlidir.
  • D= Benin boyutunu tanımlar.
  • E= Hızlı değişim göstermesini tanımlar;
  • Son zamanlarda bunlara ek olarak yeni bir tanımlama kullanılmaktadır.
  • A = Asimetri için kullanılmakta.

    Beninizi hayali olarak yatay veya dikey ikiye böldüğümüzde her parçanın diğer ile simetrik olması gerekmektedir. Asimetrik olması takip ve muayenesi açısından önemlidir.
  • B = Kenar düzensizliği;

    Benin kenarlarında düzensizlik önemlidir.
  • C=Ben içerisinde renk dağılımı ve bunun homojen olması önemlidir.

    Benin içerisinde farklı renklerin varlığı ve bunların dağılımının homojen olmaması kanser yönünde değerlendirilebilir.
  • D= Benin boyutunu tanımlar.

    0.6 cm büyük olması cilt kanseri olabilme riski açısından önemlidir.
  • E= Hızlı değişim göstermesini tanımlar;

    benin son zamanlarda hızla büyümesi, renk değiştirmesi, kaşıntı kanama gibi belirtiler göstermesi, renk kaybı veya bir bölümünün silinmesi, ben üzerinde kabarmalar olması gibi.
  • Son zamanlarda bunlara ek olarak yeni bir tanımlama kullanılmaktadır.

    Buna göre vücudumuzda tüm benler kendi aralarında birbirlerine benzerlik göstermektedir. Burada önemli olan bunlara hiç benzemeyen ben var ise bunun bulunmasıdır.
  • A = Asimetri için kullanılmakta.
  • B = Kenar düzensizliği;
  • C=Ben içerisinde renk dağılımı ve bunun homojen olması önemlidir.
  • D= Benin boyutunu tanımlar.
  • E= Hızlı değişim göstermesini tanımlar;
  • Son zamanlarda bunlara ek olarak yeni bir tanımlama kullanılmaktadır.



Son zamanlarda bunlara ek olarak yeni bir tanımlama kullanılmaktadır. Buna göre vücudumuzda tüm benler kendi aralarında birbirlerine benzerlik göstermektedir. Burada önemli olan bunlara hiç benzemeyen ben var ise bunun bulunmasıdır. Bu diğerlerinden farklı olan bene ”Çirkin Ördek Yavrusu” ismi verilmiştir. Aşağıdaki resimde A da küçük, büyük ve hepsi açık renkli benler. Okla gösterilen ben diğerlerinden dah akoyu renklidir. B resminde ise küçük, büyük boyutlarda, koyu ve açık benler var. Okla gösterilen ben diğerlerinde daha açık tenkte. C de ise hastanın hiç beni yok sadece tek bir tane koyu beni var. Bunlar Çirkin Ördek Yavrusu olarak tanımlanmaktadır.

Bir bende bu kriterlerin varlığı kanser anlamına gelmediği gibi bende bu kriterlerin olmaması o benin kanser olmadığı anlamına da gelmemektedir. Bu nedenle ideal olanı  tüm ben ve lekelerin bir dermatoloji uzmanına gösterilmesidir.


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency