- Gösterim: 8578
Vitamin D toksisitesinin gelişme ihtimali gıdalar yoluyla olmaktan çok gıda takviyesi olarak D vitamini alımı nedeniyle olur.
1 yaş altında Vitamin D toksisitesi gelişmesi için günlük 25 mikrogram (1.000 IU)’ın üzerinde alınması gerekirken daha büyük yaş grubunda bu değer günlük 50 mikrogram(2.000 IU)’dir.
Aşırı vitamin D tüketimi serum kalsiyum düzeyinde artışa yol açarak toksisiteye neden olur.
Serum kalsiyum düzeyinde artışa bağlı olarak da;
- Kalsinozis (Kalsiyumun böbrekler, kalp ve akciğerler gibi çeşitli organlarda birikmesi)
- Hiperkalsemi ve buna bağlı olarak; kalp ritm bozuklukları, mental durum değişiklikleri(konfüzyon gibi), konjuktivit, ağrı, anoreksi, ateş, kusma ve kilo kaybı gelişebilir.