- Gösterim: 27630
Özellikle 6 haftaya geçmiş kronik ürtikerli hastalarda yalancı alerjen içeren besinlerin kısıtlanması ve D vitaminin dışarıdan alınması önerilmekte.
Glüten içermeyen diyetin ürtikerde destek olduğu gösterilmiştir.
Pseudoallergen, yalancı allerjenler
Bunlar doğal besinlere yada hazır besinlere eklenen katkı maddeleri, koruyucular, boyalar ve aromatik maddelerdir. Bu maddelere karşı zamanla intolerans ve aşırı duyarlanma gelişmekte. Bunlar direkt ürtiker reaksyonlarına neden olmakta yada mevcut klinik tabloyu şiddetlendirmekte.
Ancak yalancı allerjenleri gerçek allerjenlerden ayırmak gerekir. Bunlar allerjideki IgE üzerinden etki göstermezler ve deri testleri yoktur.
Yalancı allejenler mide-duodenumdan emilimi arttırmaları/değiştirmeleri yada histamin metabolizamsı üzerinden ürtikere neden olmaktadır.
Kronik ürtikerde yalancı allerjenlerin olmadığı diyetler uygulandığında klinik tabo azalmakta hatta düzelmektedir.
Gluten
Glutensiz diyetler çöliyak hastalığı ve ütikeri olan hastalarda etkilidir.
Vitamin D
Ürtikerli hastalarda D vit seviyesi düşük bulunmuştur. ( 32 nanogram/ml den düşük) Bu hastalarda D vit haftalık 50.000 IU verildiğinde % 90 ürtikerin klinik belirtilerinin azaldığı gözlenmiştir. Bu tedavi aynı dozlarda 8-12 hafta devam edilmekte.
Ürtikerli hastalarda D vit seviyesi kontrol edilmeli. Ürtiker ve D vit düşük hastalarda 2000-4000 IU/gün D vit verilmekte.