- Gösterim: 2360
Fotodinamik tedavi(FDT); yerel ya da sistemik ilaçlar kullanılarak ışığa duyarlı hale getirilen hedef dokuya uygun dalga boyundaki ışık kaynakları uygulanarak yapılan tedaviler olarak tanımlanabilir.
Topikal FD tedavide günümüzde en yaygın olarak kullanılan FS madde ALA’dır. ALA’nın kendisi doğrudan ışığa duyarlandırıcı değildir. Deriden emilerek kanda hemoglobin biyosentez yoluna girerek asıl ışığa duyarlandırıcı etkiyi gösteren Protoporfirin 9 (PPIX)’a dönüşmektedir. Desferrioksamin gibi demir şelatörlerinin kullanılması PPIX’un, hem’e dönüşümünü engelleyeceğinden fotodinamik tedavinin etkinliği artacaktır.
Tırnak mantarları en sık görülen deri hastalıklarıdır. Sıklıkla sistemik yada topikal anti mikotik ilaçlar kullanılmaktadır. Ancak karaciğer ve böbrek gibi organlarda sistemik yan etkileri nedeni le çocuklarda, yaşlılarda ve sistemik hastalıkları olanlarda kullanımı kısıtlıdır.
Fotodinamik tedaviler birçok deri hastalığında kullanılmaktadır. Tırnak mantarlarında diğer tedavilerin uygulanamadığı yada cevapsız kaldığı olgularda bu tedavi kullanılabilmektedir.
Tırnak mantarında ilk olarak 20% ure pomadları mantarlı tırnak üzerine 10 saatlik oklüzyonla uygulanır. Sonra 20% ALA metil ester solüsyon krem formu 5 saat yine oklüzyonla uygulanır. 5 saat bitiminde wood ışığı altında protoporfirin IX floransına bakılır. Tırnak yatağında ve hastalıklı tırnak kenarlarında floransın görülmesi gerekmektedir. Sonra 630 nm PDL 100 J/cm2 excimer-dye lazer tırnak boyunca dikey ve yatay uygulanır.
Haftda 1 seans yapılmaktadır. Hafif ağrılıdır ancak 1 günde geçmektedir ve bu hasta tarafından tolere edilebilmektedir.