- Gösterim: 28839
Seboreik keratozlar en sık görülen ileri yaşlarda ortaya çıkan, deride yüzey epidermisin benign tümörleridir. Gövdede, yüzde ve ekstremitelerde genellikle birden çok sayıda bulunurlar, dudak, el içi ve ayak tabanında yerleşmezler. sayıları sıklıkla 20 nin altındadır.
Yaşlılarda en sık görülen deri tümörü seboreik keratozlardır.
Seboreik keratozlar kalıtsal olmalarına karşın orta yaştan önce görülmezler.
Deri düzeyinden yüksek, keskin sınırlı ve kahverengimsi lezyonlar sanki deri yüzeyine çivilenmiş izlenimi verirler. Verrüköz görünümdeki yüzeylerinde tıkaçların varlığı seçilebilir. Seboreik keratozlar çoğunlukla birkaç mm çapında olmalarına karşın, bazen birkaç cm’lik büyüklüğe kadar da ulaşabilirler. sıklıkla 0.2 -3 cm arasındadır. zamanla deride kabarmakta renkleri ve yüzey yapıları değişmektedir.
Seboreik keratozun zencilerde görülen bir variantı “Dermatozis papuloza nigra” adını alır. Lezyonlar yüzde, özellikle yanaklarda ve göz dış kenarında küçük ve saplı, koyu renkli papüllerdir. Olağan seboreik keratozlara oranla daha erken yaşlarda ortaya çıkarlar.
Seboreik keratozun bir diğer variantı “Stukko keratozis” adını alır. Lezyonlar, bacakların alt kısmında özellikle de topuklarda simetrik olarak düzenlenen, grimsi-beyaz renkte, 1-3 mm çapında küçük seboreik keratozlardır.
Kısa bir süre içinde çok sayıda kaşıntılı seboreik keratozun ortaya çıkması ile karakterli “Leser-Trelat belirtisi” bir iç organ kanserinin göstergesi olabilmektedir. Leser-Trelat belirtisi ile birlikte en sık görülen tümör karın iç organ adenokarsinomadır.