- Gösterim: 2142
Bir RF kaynağı alternatif elektrik akım üretir. Bu deriye uygulandığında deride elektriksel alan oluşturur. Bu elektriksel alan etkisi altındaki dokuda yüklü parçacıkları yükleri yönünde saniyede milyonlarca kez hareket ettirir. Dokuda bu harekete karşı direnç gösterir böylece ısı ortaya çıkmaktadır(Fizikte Ohm kanununa göre). Ancak lazer sistemlerinde olduğu gibi seçici ısı etkisi göstermez. RF’ ın neden olduğu ısı dokunun 3 boyutlu yapısı içerisinde dağılmaktadır.
Bununla birlikte RF dokularda yaptığı ısının etkisi lazerlerden ve diğer ısı kaynaklı sistemlerden farklı değildir.
RF dokulardaki etkisi yarattığı ısıya bağlıdır. RF dokuda ısı etkisi aşağıdaki gibi sıralanabilir.
- 35 – 40 °C normal fizyolojik ısı olarak tanımlanır.
- 37– 44 °C dokuda metabolizma ve diğer doğal süreçler artmaktadır.
- 42-46 °C yüksek ısı – hipertermi olarak tanımlanmaktadır.
- 44–45 °C de kollajen gibi proteinlerde yapısal değişiklikler olmakta ve aşırı ısıdan dolayı hücresel ölüm olmaktadır. Bu ısılarda doku 1 saat kaldığında hücreler ölebilmektedir.
- 46 – 48 °C ısı 45 dakika uygulandığında hücrelerde kalıcı hasar yapmaktadır.
- 50 – 52 °C ısı 4-6 dakikada dokuda koagülasyon nekrozu
- 60 – 100 °C hemen koagülasyon nekrozu gelişmektedir. Bu ısılarda proteinler parçalanmakta, hücre yapısı kalıcı olarak hasarlanmaktadır. 60–70 °C de proteinlerde deneterasyona bağlı olarak kollajen, hücre membrane, hemoglobin koagüle olmakta, kollagen fiberlerinde shrinkage olmaktadır. 90–100 C de hücre dışında vakuoller olamlta ve su buharlamakta.
- > 110° C ısılarda ise dokular karbonize olmakta ve buharlaşmaktadır(ablazyon).
Yapılan araştırmalarda derinin ısıtılması dermiste ısı hasralanmasına neden olmaktadır. Isı hasarı dermiste kollajen boyunun kısalmasına, sonra bu kollajenin parçanarak yerine yeni kollajenin ve elastin yapımını sağlamaktadır. Bu tüm süreç derinin yenilenmesi hatta gençleşmesi olarak tanımlanabilir. Örneğin 65°C de 1 sn de kollajenin 63% parçalanmaktadır. Yapılan çalışmalarda dermiste kollajen cevabı için 55 -68 °C ısının gerekli olduğu gösterilmiştir.
Radyofrekansın Dokuda Neden Olduğu Isının Etkisi
- Dokuda ablazyon yapmakta; RF in dokunun buharlaşmasına neden olma etkisi –ablazyon dokuların kesilmesi yada çıkarılmasında kullanılmaktadır. Ablazyon için daha yüksek enerjilere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu sırada çevre dokularda minimal ısı hasarı olmaktadır. Bu özellik son yıllarda tümörlerin ablazyonunda kullanılmaktadır.
- Dokularda koagülasyon yapmakta; kan damarları üzerindeki etkisi ile koagülasyon yani kanamayı durucu etkisi bulunmaktadır. Bu etki cerrahi sırasında kanama kontrolünde kullanılacağı gibi dokularda koagülasyonla nekrozun sağlanması ve böylece dokunun zamanla ortadan kaldırılması içinde kullanılmaktadır.
- Dokularad kollajen kontraksiyonu; yüksek ısı proteinlerin 3 boyutlu yapılarında hızlı bir değişime neden olmaktadır. Kollajen gibi proteinlere RF uygulandığında ısı kollajende boyutlarında kısalmaya-shinkage neden olmakta. Bu ancak 60-80 C ısılarda ortaya çıkmaktadır. En az doku hasarı-Minimal invaziv RF uygulamalarında deri nekrozu gelişme riskine karşı bu kadar yüksek enerjiler kullanılmaz. Buda bu uygulamalarda seans sayılarının fazla olmasını ve sonuçların geç ortaya çıkmasına neden olmaktadır.
- Dokuda hiperterminin sağlanması; dokulara fizyolojik sınırların üzerinde verilen ısılara süper-fizyolojik ısılar denilmektedir. Derinin bu ısılarda ısıtılması deride yeniden yapılanmanın-remodeling fizyolojisinin çalışmasına hatta deri altı yağ dokusunun azalmasına neden olmaktadır. (Bu yüksek ısılar deride fibroblastları aktive etmekte ve yağ dokusu hücreleri olan adipozit hücrelerin metabolizmasını değiştirmektedir.)